Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αχτίδα συμβιβασμού Putin - Zelensky - Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν στο Κίεβο - Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Biden στις 24/3

Αχτίδα συμβιβασμού Putin - Zelensky - Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν στο Κίεβο - Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Biden στις 24/3
Περί τα 2.000 αυτοκίνητα επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη, μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου που έχει ξεμπλοκάρει
Σχετικά Άρθρα

Τρεις Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί κατευθύνθηκαν και έφτασαν στο Κίεβο, με τρένο την Τρίτη 15 Μαρτίου, σε μια πρώτη επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα μετά την έναρξη του πολέμου, παρότι τα κτίρια φλέγονται και τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να βγάλουν επιζώντες από τα ερείπια που προκαλούν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων.
Σ κάθε περίπτωση, το γεγονός πως ξένοι ηγέτες μπορούν να επισκεφθούν την ουκρανική πρωτεύουσα είναι ένα σημάδι βελτίωσης σε ό,τι αφορά την τροχιά που διαγράφουν οι διαπραγματεύσεις και την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης, δεδομένου ότι μέχρι τώρα όλοι ανέφεραν πως το Κίεβο είναι στο στόχαστρο των Ρώσων.
«Είναι καθήκον μας να βρισκόμαστε εκεί που σφυρηλατείται η ιστορία.
Γιατί δεν αφορά εμάς, αλλά το μέλλον των παιδιών μας που αξίζουν να ζουν σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τυραννία», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, ο οποίος πέρασε τα σύνορα μαζί με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Petr Fiala και τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Janez Jansa.
Ο Fiala είπε ότι στόχος είναι «να επιβεβαιωθεί η υποστήριξη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».


Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο να δεχτεί εγγυήσεις ασφαλείας που δεν ανταποκρίνονται στον μακροπρόθεσμο στόχο του για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, στον οποίο η Μόσχα αντιτίθεται.
Η Ουκρανία κατανοεί ότι δεν υπάρχει ανοιχτή πόρτα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, είπε ο Zelenskiy σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα: «Εάν δεν μπορούμε να μπούμε από ανοιχτές πόρτες, τότε πρέπει να συνεργαστούμε με τους μηχανισμούς με τους οποίους μπορούμε, που θα μας βοηθήσουν, θα μας προστατέψουν... και θα προσφέρουν εγγυήσεις».   
Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα συμμετάσχει «κατά πάσα πιθανότητα» στη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα 15 Μαρτίου, ένας αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.
Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων είχαν σημειώσει, μία ημέρα πριν, ότι ο Biden αναμένεται να συμμετάσχει και στη σύνοδο των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ, επίσης στις Βρυξέλλες, στις 23 Μαρτίου. 

Λήξη των συνομιλιών

Τη λήξη των διαπραγματεύσεων για σήμερα (15/3) σηματοδότησε η ανάρτηση ενός εκ της ουκρανικής αντιπροσωπείας. Ο σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Mikhail Podolyak, έγραψε στο Twitter
«Οι διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και περίπλοκες, παρ’ όλα αυτά θα συνεχιστούν και αύριο.
Υπάρχουν θεμελιώδεις αντιθέσεις, αλλά σίγουρα υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού», έγραψε ο Ουκρανός διαπραγματευτής.

Υπενθυμίζεται ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών των εμπλεκομένων ξεκίνησαν ξανά την Τρίτη, μετά από μια παύση τη Δευτέρα - στην πρώτη φορά που ένας γύρος συνομιλιών συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε αν έχει υπάρξει πρόοδος: «Η δουλειά είναι δύσκολη και στην παρούσα κατάσταση το γεγονός των συνομιλιών αυτό καθαυτό είναι πιθανώς θετικό».

Εκρήξεις, φλόγες

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα φτάσουν σε μια πόλη που εξακολουθεί να βομβαρδίζεται, με περίπου το 50% των 3,4 εκατομμυρίων να έχει φύγει, ενώ όσοι έχουν μείνει περνούν τις νύχτες τους σε σταθμούς του μετρό.
Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το Κίεβο τα ξημερώματα της Τρίτης - η φωτιά φώτισε τον νυχτερινό ουρανό.
Μια πολυκατοικία στις φλόγες τυλίχτηκε το πρωί μετά το χτύπημα του πυροβολικού.
Οι πυροσβέστες προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά και τα σωστικά συνεργεία βοήθησαν στην απομάκρυνση των κατοίκων που είχαν εγκλωβιστεί χρησιμοποιώντας κινητές σκάλες.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Καθισμένος στο έδαφος, ο Igor Krupa είπε ότι επέζησε επειδή κοιμόταν κάτω από ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο με έπιπλα και μεταλλικά βάρη: «Όλα τα παράθυρα έσπασαν και τα θραύασματα μπήκαν στο διαμέρισμα».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το γεγονός ότι ορισμένες πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια, η μεγαλύτερη δύναμη εισβολής της Ευρώπης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει σταματήσει στις πύλες του Κιέβου - η Ρωσία δεν κατάφερε να καταλάβει καμία από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας.
Μάλιστα, η αυτοπεποίθηση του Zelensky του επιτρέπει να ζητά από τα ρωσικά στρατεύματα να παραδοθούν.
«Δεν θα πάρετε τίποτα από την Ουκρανία. Θα αφαιρέσετε ζωές», είπε. «Μα γιατί να πεθάνετε; Γιατί; Ξέρω ότι θέλετε να ζήσετε».
Τσέχοι και Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αποστολή των πρωθυπουργών συντονίστηκε με την ΕΕ και συμφωνήθηκε από τους ηγέτες του μπλοκ στη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα.
Αν και κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη, το ταξίδι «ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια», σημείωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Σε σταυροδρόμι

Ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Ζelensky είπε ότι ο πόλεμος θα είχε τελειώσει τον Μάιο ή ακόμη και θα τελειώσει εντός εβδομάδων, καθώς η Ρωσία είχε ξεμείνει από νέα στρατεύματα.
«Είμαστε σε σταυροδρόμι» είπε ο Oleksiy Arestovich σε ένα βίντεο.
Είπε ότι περίμενε είτε μια ειρηνευτική συμφωνία μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες είτε μια άλλη ρωσική προσπάθεια με νέες ενισχύσεις, που θα μπορούσε να παρατείνει τη σύγκρουση για έναν ακόμη μήνα.
«Νομίζω ότι το αργότερο τον Μάιο θα πρέπει να έχουμε μια ειρηνευτική συμφωνία, ίσως πολύ νωρίτερα: θα δούμε» είπε ο Arestovich.
Στο Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας σε πύργο τηλεόρασης.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν επικεντρωθεί μέχρι στιγμής σε τοπικές εκεχειρίες που επιτρέπουν στους αμάχους να εκκενώσουν και να φέρουν βοήθεια σε περικυκλωμένες πόλεις.
Το χειρότερο πλήγμα έχει υποστεί το νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, όπου εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία πολιόρκησε την πρώτη εβδομάδα του πολέμου.
Ο Petro Adrewchienko, δημοτικός σύμβουλος, χαρακτήρισε «απάνθρωπη» την κατάσταση στην πόλη, όπου δεν υπάρχουν «ούτε τροφή, ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό, ούτε θέρμανση», προσθέτοντας πως φοβάται ότι οι θάνατοι δημοτών μπορεί να φθάσουν ακόμη και τους 20.000 καθώς οι συγκρούσεις εντείνονται.
6da22a0eb09e4b8684d29bf6034b4b69.jpg
Στο μεταξύ, περί τα 2.000 αυτοκίνητα επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη, μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου που έχει ξεμπλοκάρει.
Μεταξύ αυτών είναι και ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος.

Ρώσοι κατέλαβαν νοσοκομείο στη Μαριούπολη


Υπό ρωσική ομηρεία βρίσκονται εκατοντάδες ασθενείς και μέλη του προσωπικού του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Μαριούπολης.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, λίγες ημέρες μετά τη φονική επίθεση σε μαιευτήριο της Μαριούπολης, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης τέθηκε υπό κατάληψη και 400 ασθενείς και προσωπικό αντιμετωπίζονται ως όμηροι. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πάβλο Κυριλένκο, το περιφερειακό νοσοκομείο εντατικής θεραπείας στα δυτικά προάστια της Μαριούπολης καταστράφηκε σχεδόν τις προάλλες, όμως το προσωπικό συνέχισε να περιθάλπει ασθενείς στο υπόγειο.
Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι σύμφωνα με εργαζόμενο στη δομή «οι Ρώσοι ανάγκασαν 400 άτομα από γειτονικά σπίτια να έρθουν στο νοσοκομείο μας. Δεν μπορούμε να φύγουμε».
Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι Ρώσοι στρατιώτες απειλούν να πυροβολήσουν όποιον τολμήσει να φύγει από το νοσοκομείο. Όποιος αποχωρεί έχει δεχθεί πυροβολισμούς και έχει τραυματιστεί. 
Σύμφωνα με τον Κιριλένκο το νοσοκομείο «πρακτικά καταστράφηκε» πριν από αρκετές ημέρες.
«Καλώ τους διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ανταποκριθούν σε αυτές τις άγριες παραβιάσεις των κανόνων και των εθίμων του πολέμου, σε αυτά τα φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η Ρωσία και κάθε πολίτης που εμπλέκεται σε εγκλήματα στην Ουκρανία πρέπει να τιμωρηθεί», γράφει στην ανάρτησή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης