Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικά πρόσημα στη Wall, οι επενδυτές «ποντάρουν» σε λύση στην Ουκρανία - Στο +2% ο S&P 500, o Νasdaq +2,5%

Θετικά πρόσημα στη Wall, οι επενδυτές «ποντάρουν» σε λύση στην Ουκρανία - Στο +2% ο S&P 500, o Νasdaq +2,5%
Kέρδη στη Wall Street, χάρη στα θετικά μάκρο στις ΗΠΑ...

Θετικά πρόσημα σημειώνουν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street την Τρίτη 15 Μαρτίου, χάρη στα θετικά μάκρο.
Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου και η ελαφρώς καλύτερη των εκτιμήσεων μέτρηση για τις τιμές παραγωγού μετριάζουν, σε κάποιον βαθμό, τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Παράλληλα, το ενδιαφέρον μονοπωλεί η ουκρανική κρίση η οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν θα τελειώσει γρήγορα, με τις συνέπειες να είναι αρνητικές και επιβαρυντικές για καιρό, με τη ρωσική εισβολή να συνεχίζεται για 20ή ημέρα και την Ουκρανία να αντιστέκεται.
Το χάσμα στις διαπραγματεύσεις είναι μεγάλο, οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας συνεχίζονται και σήμερα 15 Μαρτίου 2022 αλλά οι διαφωνίες ειδικά στο εδαφικό είναι μεγάλες ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του Oleksiy Arestovich, συμβούλου του επιτελάρχη του Ουκρανού προέδρου, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές Μαΐου, όταν η Ρωσία θα εξαντλήσει τους πόρους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κινείται στο +1,7%, στις 33.514 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο +2%, στις 4.255 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq «σκαρφαλώνει» +2,5%, στις 12.898 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 30 μονάδες. 

Στα μάκρο, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 0,8% μετά την άνοδο 1,2% τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να κινηθεί με ρυθμό 0,9%, αν και σε ετήσια βάση διατηρήθηκε στο 10% όπως περίμεναν οι εκτιμήσεις. 
Περισσότερη σημασία δείχνει να έχει ωστόσο η πορεία του λεγόμενου δομικού δείκτη της μέτρησης, ο οποίος εξαιρεί τις έντονα ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, και ο οποίος κινήθηκε σημαντικά χαμηλότερα των εκτιμήσεων στο 0,2% έναντι πρόβλεψης για 0,6%.
Παράλληλα, ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς της Fed, κατά την οποία αναμένεται ότι θα αυξήσει τα επιτόκιά της για πρώτη φορά μετά το 2018 (25 μονάδες βάσης).

Σε ό,τι αφορά τα εμπορεύματα, στην περιοχή των 100 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύονται οι τιμές του πετρελαίου, με το βλέμμα στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και στην έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα.
Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν καθώς οι προοπτικές των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την επίτευξη κάποιου είδους διπλωματικής λύσης, αμβλύνουν τις άμεσες ανησυχίες για διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού.
Οι απώλειες επεκτάθηκαν και στην ασιατική συνεδρίαση, ωστόσο, η εστίαση των επενδυτών είχε μετατοπιστεί στην πλευρά της ζήτησης, με το νέο κύμα κρουσμάτων στην Κίνα να σκιάζει τις προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Το πετρέλαιο τύπου brent υποχωρεί 6% στα 100,47 δολ. το βαρέλι, ενώ στις πρωινές συναλλαγές οι τιμές υποχώρησαν κάτω από τα 100 δολ. το βαρέλι.
Το αμερικανικό αργό σημειώνει πτώση 6,58% στα 94,63 δολ. το βαρέλι.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορίστηκε η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι εξελίξεις που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να προχωρήσει την Τετάρτη 16/3 στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε οριακές μεταβολές, στις 13.917 μονάδες.
Στις 7.170 μονάδες με πτώση 0,32% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,23%, στις 23.499 μονάδες.
αδαδαδα_4.JPG
Κλειστό θα παραμένει το χρηματιστήριο της Μόσχας, τουλάχιστον έως τις 18 Μαρτίου 2022.
Το ρούβλι ενισχύεται στα 110,997 ανά δολάριο.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) παραμένει σχεδόν αμετάβλητο στα 114,25 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης