Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιες κυρώσεις δεν έχουν επιβάλει (ακόμα) οι ΗΠΑ στην Ρωσία - Μπορεί ο Biden τελικά να γίνει ο νέος… πρωταγωνιστής;

Ποιες κυρώσεις δεν έχουν επιβάλει (ακόμα) οι ΗΠΑ στην Ρωσία - Μπορεί ο Biden τελικά να γίνει ο νέος… πρωταγωνιστής;
Η Ρωσία πιέζεται υπό το βάρος των 5.532 κυρώσεων ... κι όμως υπάρχει χώρος και για άλλες 
Σχετικά Άρθρα

Της Ελένης Τσιάβο 

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να μετρά ήδη 21 εφιαλτικές μέρες, φαίνεται πως ο φαύλος κύκλος του όλου ζητήματος αργεί ακόμα να κλείσει, με τις διαστάσεις που λαμβάνει να εξαπλώνεται σε όλα τα επίπεδα.
Οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις πρόσφατα στην Ρωσία που περιελάμβαναν ακόμα και το… μαύρο χαβιάρι και τη βότκα, όμως δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους κουβέντα. Όπως φαίνεται τουλάχιστον.
Η συζήτηση τώρα φυσικά, αφορά την επόμενη ημέρα.
Μπορεί ο πλανητάρχης Joe Biden με τις οικονομικές κυρώσεις που μελετά, να βάλει φρένο στην μανία και στα σχέδια που επεξεργάζεται ο νους του Ρώσου τσάρου;
Η απάντηση πρακτικά δύσκολη, όπως απρόβλεπτη θα είναι πάντα η συζήτηση περί πολέμου.
Στο άρθρο μας, θα προσπαθήσουμε να επεξεργαστούμε, βάσει πάντα και των όσων έχουν διαμηνυθεί ή… εμμέσως πλην σαφώς εννοηθεί από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο Biden έχει περισσότερες κυρώσεις στην εργαλειοθήκη του

Αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη αφού ένα κύμα ξαφνικών και αυστηρών διεθνών κυρώσεων βάθυνε την απομόνωση της Ρωσίας από το διεθνές εμπόριο, τη χρηματοδότηση, την τεχνολογία και τον πολιτισμό.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλοί στόχοι για οικονομικά ή διπλωματικά αντίποινα για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Δεν τελειώσαμε
», είπε η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. «Υπάρχουν περισσότερα στο δρόμο από την [Ομάδα των Επτά] και τους εταίρους μας στην ΕΕ ήδη αυτή την εβδομάδα, εάν ο πρόεδρος [Βλαντιμίρ] Πούτιν δεν τερματίσει τον πόλεμό».

Μερικές από τις ιδέες που έχουν «πέσει» στο τραπέζι του Λευκού Οίκου περιλαμβάνουν:

- Παρεμπόδιση της ικανότητας της Ρωσίας να χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα.
- Αναστολή ή τερματισμός της ένταξης της Μόσχας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
- Διεύρυνση των περιορισμών στις επενδύσεις στην οικονομία του Πούτιν.

«Άφθονες» κυρώσεις

Η Ρωσία πιέζεται υπό το βάρος των 5.532 κυρώσεων — 2.778 επιβλήθηκαν από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό το καθιστά το κράτος με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο , μπροστά από το Ιράν με 3.616, σύμφωνα με την Castellum.ai, μια παγκόσμια βάση δεδομένων που παρακολουθεί τις κυρώσεις. (Σε ένδειξη του πόσο άσχημα έχουν αλλάξει η τύχη της Μόσχας, η χώρα που επέβαλε τα περισσότερα τιμωρητικά μέτρα από την επίθεση στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν… η Ελβετία!)
Αν αναλογιστούμε τις δυτικές ενέργειες και τα κατασταλτικά μέτρα που έχει λάβει ο Πούτιν, φαίνεται δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα είχαν απομείνει πολλά πυρομαχικά στο οπλοστάσιο των κυρώσεων.

Κι όμως υπάρχουν.

Για να κατανοήσει κανείς τις επιλογές, η The Daily 202 μίλησε με τον Dan Fried, έναν συνταξιούχο διπλωμάτη που επεξεργάστηκε τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Μόσχας ως Συντονιστής του State Department για την Πολιτική Κυρώσεων όταν η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία το 2014. Ο Dan είναι τώρα στο Atlantic Council .

Επιλογές

Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει απαγόρευση στις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας αρνούμενη την πρόσβαση στους επενδυτές στις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ, είπε ο Φράιντ.
Αυτές θα ήταν «δευτερεύουσες κυρώσεις» που επιβάλλονται σε άτομα και οντότητες εκτός ΗΠΑ που συναλλάσσονται με μια χώρα-στόχο.
Ενώ ο Μπάιντεν απαγόρευσε στους Αμερικανούς να επενδύουν απευθείας στη ρωσική ενέργεια ή σε ξένα κεφάλαια που επενδύουν στη ρωσική ενέργεια, ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, υπό τον όρο της ανωνυμίας δεν φάνηκε πρόθυμος να ενεργοποιήσει τις δευτερεύουσες κυρώσεις.
«Δεν βρίσκονται όλες οι χώρες στην ίδια κατάσταση και το αναγνωρίζουμε», είπε ο αξιωματούχος. «Θα πρέπει να κάνουν τη δική τους αξιολόγηση».
Υπάρχει μια άλλη επιλογή που εξετάζεται στο Κογκρέσο: Η αναστολή της ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή η πλήρης απόσυρσή της.
Η υποδοχή της Μόσχας από τον ΠΟΕ βοήθησε στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην ενοποίηση της οικονομίας της με τη Δύση.
«Η είσοδος της Ρωσίας στον ΠΟΕ ήταν συνάρτηση των προηγούμενων ελπίδων μας να προσκαλέσουμε τη Ρωσία να ενταχθεί στον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο Fried.
Το μήνυμα προς τον Πούτιν θα ήταν « θέλεις να επιστρέψεις στη σοβιετική εποχή; Ωραία, θα πάμε μέχρι το τέλος»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να εμβαθύνουν τις κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες, σιδηρόδρομους, ναυτιλιακές εταιρείες και ασφάλειες , αν και «θα χρειαζόσουν κάποιες τομές», εξαιρέσεις για ανθρωπιστικούς λόγους, για παράδειγμα, είπε ο Fried.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να αποτρέψουν τους επενδυτές στην Ευρώπη ή αλλού από το να φύγουν από το ρωσικό χρηματιστήριο όταν (αν;) ανοίξει ξανά για να αγοράσει φτηνά περιουσιακά στοιχεία.
Ή η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις σε ολόκληρο το χρηματιστήριο της Ρωσίας, παγώνοντας τις επενδύσεις.
«Ο Πούτιν πιθανότατα θα είναι ευχαριστημένος με αυτό. Οδηγεί τη ρωσική οικονομία πίσω στη σοβιετική εποχή.
Αυτός δεν είναι λόγος που πρέπει να απέχουμε από αυτό - θα έπρεπε να μπλοκάρουμε αυτή την επιλογή του», είπε ο Fried. «Θυμάστε την κατάρρευση της ΕΣΣΔ; Δεν θα πάει καλύτερα αυτή τη φορά» προειδοπεί ο αξιωματούχος.
imrs_2.webp
Τέλος, ο Fried τόνισε τη σημασία της βελτίωσης της διατλαντικής συνεργασίας για την επιβολή κυρώσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν διαθέτει σπουδαίο μηχανισμό επιβολής κυρώσεων» και αφήνει τη διαδικασία στα μεμονωμένα κράτη, με «άνισα αποτελέσματα», είπε.
Αυτό που χρειάζεται είναι «μια διαδικασία διαβούλευσης σε πραγματικό χρόνο με τους Ευρωπαίους».
Ο Fried επαίνεσε την ειδική ομάδα «KleptoCapture» του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιβολή των κυρώσεων, ιδίως σε Ρώσους ολιγάρχες που φημίζονται για τις σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο. 
Ο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να ελαχιστοποιήσει τον οικονομικό κίνδυνο στο εσωτερικό των Πολιτειών. Και για οποιαδήποτε περαιτέρω επιβολή κυρώσεων θα λαμβάνει επίσης υπόψη την πιθανή αντίδραση από τους Ευρωπαίους συμμάχους που καλλιεργούσαν δεσμούς με τη Ρωσία για δεκαετίες, αλλά μέχρι στιγμής έχουν δείξει προθυμία να αντιμετωπίσουν τον Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι τελείως απομονωμένος: το Πεκίνο δεν συμμετείχε στην διαδικασία κατά της Μόσχας. Αλλά η Κίνα μπορεί να αντισταθμίσει μόνο εν μέρει το καθεστώς κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Και, μέχρι στιγμής, η δημόσια γραμμή του Πεκίνου ήταν να κατηγορήσει την Αμερική για τον πόλεμο, αλλά ούτε βοήθησε ούτε εμπόδισε τα παγκόσμια οικονομικά αντίποινα.

imrs.jpg
Τι συμβαίνει τώρα

Οι βουλευτές οριστικοποιούν το πακέτο δαπανών ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τι λένε ουσιαστικά οι ίδιοι: 
«Αυξήστε τη χρηματοδότηση για τον στρατό και σχεδόν κάθε μη αμυντική υπηρεσία, αυξάνοντας τις εγχώριες δαπάνες στα 730 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση σχεδόν 7 τοις εκατό»
«Προσφέρετε σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση για να βοηθήσετε την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμερικανικές δυνάμεις και 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, συν περισσότερα 4 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες των ΗΠΑ».
Οι νομοθέτες συμφώνησαν επίσης να συμπεριλάβουν την εκ νέου εξουσιοδότηση του Νόμου για τη Βία κατά των Γυναικών στο συνολικό πακέτο δαπανών τους, αναφέρει η Amy B Wang.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης