Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guterres (OHE): Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα φέρει λιμό σε πολλές χώρες του κόσμου

Guterres (OHE): Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα φέρει λιμό σε πολλές χώρες του κόσμου
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres σήμανε συναγερμό με αφορμή το  ότι η Ρωσία αύξησε το επίπεδο ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεών της
Σχετικά Άρθρα

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres σήμανε συναγερμό με αφορμή το γεγονός ότι η Ρωσία αύξησε το επίπεδο ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεών της, χαρακτηρίζοντας «ανατριχιαστική» αυτήν την εξέλιξη.
Η προοπτική μιας πυρηνικής σύρραξης επιστρέφει στη σφαίρα της πιθανότητας, πρόσθεσε.
Ο Guterres είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ θα χορηγήσει άλλα 40 εκατομμύρια δολάρια από το Κεντρικό Αποθεματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης, προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο γενικός γραμματέας προειδοποίησε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχει ως συνέπεια μια «λαίλαπα λιμών» σε πολλές χώρες του κόσμου.
«Η Ουκρανία φλέγεται και η χώρα αποδεκατίζεται υπό τα βλέμματα του κόσμου», τόνισε.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μια λαίλαπα λιμών και μια κατάρρευση του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη.
Λόγω του μπλοκαρίσματος των γεωργικών προϊόντων στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ο πόλεμος θα πλήξει πιο σκληρά τις φτωχές χώρες και θα σπείρει πολιτική αστάθεια και ταραχές σε όλον τον κόσμο, υπογράμμισε ο Guterres.
«Αυτός ο πόλεμος ξεπερνά κατά πολύ την Ουκρανία», πρόσθεσε.
«Η τιμή των σιτηρών ξεπέρασε κατά πολύ εκείνη που είχε καταγραφεί στην αρχή της Αραβικής Άνοιξης και των ταραχών του 2007-8», εξήγησε.
Συνολικά, 45 αφρικανικές χώρες και κράτη λιγότερο αναπτυγμένα εισάγουν τουλάχιστον το ένα τρίτο των σιτηρών τους από την Ουκρανία ή τη Ρωσία.
Οι 18 από αυτές τις χώρες εισάγουν το 50% των σιτηρών.
Μεταξύ αυτών είναι χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, η Αίγυπτος, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο Λίβανος, η Λιβύη, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη, είπε ο Guterres, ζητώντας για άλλη μια φορά να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν οι εχθροπραξίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης