Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως κατάφερε ο Erdogan να ξεχωρίσει; - Ακολούθησε μια έξυπνη στρατηγική ουδετερότητα, σε Ουκρανία – Ρωσία – Συνάντηση με Scholz

Πως κατάφερε ο Erdogan να ξεχωρίσει; - Ακολούθησε μια έξυπνη στρατηγική ουδετερότητα, σε Ουκρανία – Ρωσία – Συνάντηση με Scholz
Η Τουρκία και ο Erdogan διατηρούν καλές σχέσεις με τον Putin τον ρώσο Πρόεδρο όσο και με τον Zelenksy τον Ουκρανό Πρόεδρο

Ο μεγάλος νικητής του διπλωματικού μαραθωνίου σε διεθνές επίπεδο… όχι δεν είναι ο Biden ο αμερικανός Πρόεδρος ή κάποιος ευρωπαίος ηγέτης αλλά ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος.
Η Τουρκία και ο Erdogan έχουν βρεθεί στο παγκόσμιο επίκεντρο, ενώ αναγνωρίζονται οι πρωτοβουλίες για την επίλυση του ουκρανικού.
Ποιο όμως ήταν το μυστικό του Erdogan ώστε να τον εμπιστεύονται τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία;
Η ουδετερότητα.
Η Τουρκία και ο Erdogan διατηρούν καλές σχέσεις με τον Putin τον ρώσο Πρόεδρο όσο και με τον Zelenksy τον Ουκρανό Πρόεδρο.
Η Τουρκία έχει αγοράσει το σύστημα S-400 από την Ρωσία, κόντρα στο ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία εκπροσώπησε το ΝΑΤΟ στις διαπραγματεύσεις των υπουργών εξωτερικών της Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια.
Η Τουρκία προμηθεύει drones την Ουκρανία που χρησιμοποιούνται στις μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα αλλά ταυτόχρονα, η Ρωσία θεωρεί την Τουρκία φίλη χώρα.
Η πολύπλευρη διπλωματική στρατηγική του Erdogan έχει αποδώσει και έτσι εξηγείται γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο και γιατί είναι ο μεγάλος κερδισμένος του διπλωματικού μαραθωνίου…

Ο Scholz στην Τουρκία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz επισκέπτεται την Τουρκία στις 14 Μαρτίου 2022 για να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις με τον Πρόεδρο Erdogan, αποτελεί την πρώτη επίσκεψή του στην Τουρκία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως ένας από τους μεσολαβητές στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο οποίος ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στενές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία.
Πρόσφατα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Kuleba και Lavrov συναντήθηκαν στην Αττάλεια και ήταν η πρώτη συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι συνομιλίες ήταν σε μεγάλο βαθμό ατελέσφορες, αλλά η Τουρκία αναδείχθηκε ως παράγοντας σταθερότητας, οπότε αναβαθμίστηκε διπλωματικά.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden ευχαρίστησε τον Edogan σε τηλεφωνική επικοινωνία και αξιωματούχοι της ΕΕ επαίνεσαν επίσης τον Τούρκο ηγέτη που έφερε κοντά τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έφερε επίσης την Τουρκία πιο κοντά με χώρες με τις οποίες υπήρξαν εντάσεις....

Στις 13 Μαρτίου 2022, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Erdogan στην Κωνσταντινούπολη στο πρώτο του ταξίδι στη χώρα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Isaac Herzog πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη.

Για τον Scholz, η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει το πέμπτο ταξίδι του εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης από τότε που διαδέχθηκε την Merkel τον Δεκέμβριο 2021.
Προηγουμένως, είχε πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ουκρανία, τη Ρωσία και το Ισραήλ.

Γερμανία και Τουρκία είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, για δεκαετίες.
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική διασπορά αριθμεί 5 εκατομμύρια στη Γερμανία.
Η Τουρκία συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς για τους Γερμανούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης