Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Πιθανότητα για πιστωτικό γεγονός από τη Ρωσία, όχι χρεοκοπία – Μικρός ο κίνδυνος παγκόσμιας αναταραχής

ΔΝΤ: Πιθανότητα για πιστωτικό γεγονός από τη Ρωσία, όχι χρεοκοπία – Μικρός ο κίνδυνος παγκόσμιας αναταραχής

Η Ρωσία έχει τα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους της, αλλά δεν έχει πρόσβαση σε αυτά, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva

Σχετικά Άρθρα

Η εκδήλωση στάσης πληρωμών εκ μέρους του ρωσικού κράτους δεν είναι πλέον απίθανη, αν και είναι απίθανο να πυροδοτήσει παγκόσμια οικονομική κρίση, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva την Κυριακή 3 Μαρτίου 2022.
Να σημειωθεί ότι το ρωσικό χρέος είναι χαμηλό, περί τα 50 δισ. δολ. (εάν μάλιστα το συγκρίνουμε με το ελληνικό των 400 δισ. ευρώ) και το ζήτημα με την εξυπ[ηρέτησή του τίθεται από το γεγονός ότι τα ομόλογα σε δολάρια θα πληρωθούν σε ρούβλια, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.
Οπότε πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για τεχνικού χαρακτήρα σε σχέση με το νομικό status των ομολόγων πιστωτικό γεγονός και όχι χρεοκοπία με την τυπική έννοια.

Το αξιόχρεο

Με τη Ρωσία και τις ρωσικές τράπεζες σε καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μετά την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία, η πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας αντιμετώπισε διαδοχικές υποβαθμίσεις.
Η Fitch Ratings ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια αδυναμία πληρωμής "ώριμων" ομολόγων είναι «επικείμενη» ως αποτέλεσμα των μέτρων που επιβλήθηκαν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
«Όσον αφορά την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του χρέους, μπορώ να πω ότι δεν θεωρούμε πλέον τη ρωσική χρεοκοπία ως απίθανο γεγονός», είπε η Georgieva στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS την Κυριακή.
«Η Ρωσία έχει τα χρήματα για να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά».

Υποβάθμιση προοπτικών ανάπτυξης

Ερωτηθείσα εάν η οικονομική συμπίεση της Ρωσίας κινδυνεύει να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση, ο επικεφαλής του ΔΝΤ είπε: «Προς το παρόν, όχι».
Η παγκόσμια έκθεση των τραπεζών στη Ρωσία «σίγουρα δεν είναι συστημικά σημαντική», είπε.
Ενώ το ΔΝΤ «αναπόφευκτα» θα υποβαθμίσει τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για το 2022, «θα εξακολουθεί να είναι θετικός ρυθμός ανάπτυξης», σημείωσε η Georgieva.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης