Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τον Scholz και ο Stoltenberg ξεκαθαρίζει πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – Ο πρώτος στόχος του Putin επιτεύχθηκε

Μετά τον Scholz και ο Stoltenberg ξεκαθαρίζει πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – Ο πρώτος στόχος του Putin επιτεύχθηκε
Η επιδίωξη της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ «επικείμενη» και δεν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη για το εγγύς μέλλον, ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας Jens Stoltenberg.
Μιλώντας στο φόρουμ της Αττάλειας ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι «εδώ και πολύ καιρό ότι η ένταξη της Ουκρανίας δεν ήταν κάτι που ήταν επικείμενο, ούτε κάτι που είναι σχετικό στο εγγύς μέλλον».
Τόνισε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ο οργανισμός σέβεται την επιλογή κάθε κράτους.
Ωστόσο, εναπόκειται στους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν εάν η Ουκρανία είναι έτοιμη για ένταξη, είπε σύμφωνα με τους Epoch Times.

Το ΝΑΤΟ έχει ρόλο - κλειδί στην ουκρανική κρίση

Η επιδίωξη της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Τον Φεβρουάριο του 2019, ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko υπέγραψε μια συνταγματική τροποποίηση που δεσμεύει τη χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο.
Ο Poroshenko είπε τότε στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας λίγες μέρες αφότου υπέγραψε την τροπολογία πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία.
Από τη ρωσική πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υποστηρίζει ότι η Ρωσία θέτει«κόκκινες γραμμές» για να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι αυξανόμενοι δεσμοί της Ουκρανίας με τη συμμαχία θα μπορούσαν να την καταστήσουν σημείο εκτόξευσης πυραύλων που στοχεύουν τη Ρωσία.

Κατόπιν εορτής οι διευκρινίσεις

Ωστόσο, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ήταν διστακτικοί να διευκρινίσουν τη στάση τους σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αν και προφανώς δεν ήταν στην ατζέντα τους προτού ο Putin διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία.
Καθώς ο πόλεμος εντάθηκε και ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ορισμένοι ηγέτες του ΝΑΤΟ άρχισαν να παραδέχονται ότι η ένταξη της Ουκρανίας δεν είναι στην ημερήσια διάταξη και εκφράζουν ανοιχτά αντίρρηση για την ένταξη της χώρας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Πρώτος ο Scholz

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε στις 4 Μαρτίου 2022 ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «δεν θα γίνει πραγματικότητα».
«Επίσης, κατέστησα σαφές στη Μόσχα και στην επίσκεψή μου ότι αυτή η επιλογή [η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ] δεν βρίσκεται στο τραπέζι και δεν θα πραγματοποιηθεί», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
«Είπα δημόσια ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι στην ατζέντα της συμμαχίας σήμερα», πρόσθεσε.
«Αυτό το κατάλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, αυτό [κατάλαβε] και ο Γάλλος πρόεδρος».
Ο Scholz εμφανίστηκε να συμμερίζεται τις ανησυχίες του Putin για την ασφάλεια και ξεκαθάρισε πως η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Οι Ρώσοι ανησυχούσαν για το ζήτημα ελέγχου της ασφάλειάς τους.
Ο Putin ανησυχεί ότι το ΝΑΤΟ έχει στρατιωτική εγκατάσταση και ρουκέτες στην Ουκρανία με στόχο ρωσικό έδαφος.
Γι' αυτό προσπαθήσαμε να καταστήσουμε σαφές ότι αυτό δεν θα συμβεί», διευκρίνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης