Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα αυξηθούν τα στοιχήματα κατά του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών μετά την απόσυρση της στήριξης από την ΕΚΤ;

Θα αυξηθούν τα στοιχήματα κατά του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών μετά την απόσυρση της στήριξης από την ΕΚΤ;

Citigroup και η JPMorgan προτείνουν μείωση της έκθεσης στο ιταλικό χρέος – Προβλέψεις για πτώση του ευρώ

Σχετικά Άρθρα

Στην αγορά των ομολόγων της Ευρωζώνης προαναγγέλλεται μια εβδομάδα κατά την οποία οι αγοραστές θα στοιχηματίζουν στις μεγαλύτερες διακυμάνσεις της δεκαετίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022.
Tα γερμανικά ομόλογα, ο δείκτης για την αγορά χρέους της ηπείρου βίωσαν ταυτόχρονα την ιστορικά χειρότερη και καλύτερη ιστορικά εβδομάδα.
Οι επενδυτές στα ομόλογα της Ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωποι με έντονες διακυμάνσεις παρόμοιες με αυτές κατά την έναρξη της πανδημίας Covid του 2020.
Ο δείκτης προβλεψης των διακυμάνσεων στις αποδόσεις βρίσκεται σε υψηλό 11 ετών, από το 2011

Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

Οι επενδύσεις στο χρέος διαφορετικών οικονομιών με τόσο υψηλές αποκλίσεις που έχουν ενταχθεί σε έναν ενιαίο νομισματικό χώρο δεν είναι απλή υπόθεση, επισημαίνεται στο δημοσίευμα
Ωστόσο, επί χρόνια χρόνια, η ευρεία οικονομική ανάπτυξη οδήγησε σε πτώση των αποδόσεων και μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου για τις πιο ριψοκίνδυνες οικονομίες επειδή το η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα προχώρησε σε αγορές ομολόγων ύψους τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτή η φάση φαίνεται να τελειώνει, επισημαίνεται.

Αποσύρεται το δίχτυ ασφαλείας

«Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων έχουν χρησιμοποιηθεί ως προπέτασμα καπνού για να κρύψουν τις ρωγμές που προκαλούν αβεβαιότητα στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο Oliver Blackbourn, διαχειριστής κεφαλαίων στην Janus Henderson Investors.
«Με ένα γεωπολιτικό σοκ αγνώστου διάρκειας και έντασης να βρίσκεται σε εξέλιξη , οι αγορές έχουν σαφώς  εκπλαγεί από την απόφαση της ΕΚΤ να αρχίσει να μειώνει αυτό το [νομισματικό] δίχτυ ασφαλείας».

Ομόλογα για την ενέργεια

Τα ομόλογα του ευρώ υπέστησαν σημαντικό πλήγμα σε μια εβδομάδα κατά την οποία η ΕΚΤ επιτάχυνε απροσδόκητα τη λήξη της νομισματικής στήριξης των οικονομιών, επιπλέον καθώς και ειδήσεις για επικείμενες  μεγάλες εκδόσεις χρέους από το μπλοκ για τη χρηματοδότηση δαπανών ενέργειας και προστασίας στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ιταλικά και γερμανικά ομόλογα

Ενώ η εξέλιξη του spread Ιταλίας μεταξύ των ιραλικών και των γερμανικών ομολόγων, υποχώρησε ουσιαστικά την Τρίτη στο χαμηλότου 2020 λόγω ελπίδων για επιμερισμό του δημοσιονομικού κινδύνου, στη συνέχεια εκτοξεύτηκε για άλλη μια φορά την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 στο υψηλότερο σημείο απο το 2020, καθώς η Ρώμη ήταν σημαντικός ωφελούμενος τω αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Πληθωρισμός και πόλεμος στην Ουκρανία

Ομοίως, σημαντικές διακυμάνσεις καταγράφηκαν σε σχεδόν καθημερινή βάση λόγων από τη μία πλευρά μεταξύ της χρήσης των ομολόγων ως ασφαλούς καταφύγιο από τον πόλεμο στη Ουκρανία ή ως μέσο αφομοίωσης απωλειών εξαιτίας του πληθωρισμού.

Πλήγμα για την περιφέρεια

Η Citigroup Inc. και η JPMorgan Chase and Co. προτείνουν τώρα μείωση της έκθεση στο ιταλικό χρέος έναντι του γερμανικού, επειδή οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ ενδέχεται να ολοκληρωθούν εντός του τρίτου τριμήνου.
Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Citigroup υπολογίζουν spread στις 190 μονάδς βάσης από 160 που είναι σήμερα.
Οι traders της Choices προβλέπουν πτώση για το ευρώ, το οποίο πλησίασε το 1,08 δολ, σε χαμηλό από τον Μάιο του 2020.
Η περιφέρεια του μπλοκ «φοβάται μικρότερη στήριξη από την κεντρική τράπεζα», δήλωσε η Althea Spinozzi, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στο Saxo Financial Institution.
«Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι νομισματικές πολιτικές θα αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ενώ οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να θέσουν στόχο την ανάπτυξη.

Επιπτώσεις απο τη ρωσική εισβολή


Η ΕΚΤ παλεύει με το πρόβλημα της προστασίας της οικονομίας της ευρωζώνης από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας σε ένα περιβάλον αυξημένων  αποδόσεων του χρέους των κρατών μελών.
Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής λόγω της εγγύτητάς της με το ρωσικό οικονομικό σύστημα και της εξάρτησής της από αυτό για βασικά εμπορεύματα, κυρίως ενεργειακά.

Επιτόκια

Καθώς η ΕΚΤ δίνει προτεραιότητα στην εντολή της (mandate) γιαθερότητας στις συνθήκες χρηματοδότησης των οικονομιών, οι αγορές στοιχηματίζουν ότι το βασικό επιτόκιο αυξηθεί κατά 0,25% τον Οκτώβριο και θα  αυξηθεί επιπλέον δύο φορές στις αρχές του 2023.
Ωστόσο αυτή η πρόβλεψη μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, οδηγώντας  στην μεγαλύτερη διακύμανση της αγορά από την εποχή που η ΕΚΤ αυξησε για πρώτη φορά τα επιτόκια.
Italy Bonds Drop as ECB Announces Faster Winding Down of Asset Purchase  Program - Bloomberg
Ukraine upends stimulus exit: Five questions for the ECB | Reuters
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης