Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Έκτακτες εξουσίες καλείται να επικαλεσθεί ο Biden για να συγκρατήσει τις ενεργειακές τιμές – Η ανησυχία για το δολάριο

ΗΠΑ: Έκτακτες εξουσίες καλείται να επικαλεσθεί ο Biden για να συγκρατήσει τις ενεργειακές τιμές – Η ανησυχία για το δολάριο

Τι προβλέπει ο Νόμος του 1950 Defense Production Act και τι προτείνουν Γερουσιαστές

Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος Joe Biden δέχεται πιέσεις να επικαλεστεί τις εξουσίες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου προκειμένου να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μειώνει τα αποθέματα, αυξάνοντας τις τιμές της βενζίνης και τροφοδοτώντας τον εγχώριο πληθωρισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022.

Γεωτρήσεις και ηλιακά πάνελ

Γερουσιαστές και εργατικά συνδικάτα προέτρεψαν τον Biden να νομοθετήσει ανάπτυξη νέων γεωτρήσεων και την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών χρησιμοποιώντας τον Νόμο του 1950 Defense Production Act, την ίδια εξουσία που άσκησε ο Harry Truman για την παραγωγή χάλυβα για τον πόλεμο της Κορέας και ο Donald Trump για να τονώσει την παραγωγή μασκών για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Αντλίες θερμότητας

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Biden έχει δείξει ελάχιστο ενθουσιασμό για την κίνηση.
«Βασικά θα ήταν η παροχή επιδοτήσεων σε εταιρείες πετρελαίου για να κάνουν κάτι που πιθανώς έχουν ήδη την δυνατότητα να κάνουν», δήλωσε την Πέμπτη 10/3 η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki.
Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλάζει γρήγορα τα δεδομένα.
Η κυβέρνηση σταθμίζει ήδη τη δυνατότητα περιορισμένης χρήσης του νόμου 72 ετών για την εκκίνηση της παραγωγής αντλιών θερμότητας που μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
 
Εφοδιαστική αλυσίδα και φυσικό αέριο

Και στην Ουάσιγκτον, γερουσιαστές πρόθυμοι να… δαμάσουν τις τιμές της βενζίνης και να καταπολεμήσουν την ενεργειακή κυριαρχία της Ρωσίας πιέζουν για να χρησιμοποιηθεί ο νόμος αμυντικής παραγωγής ως συνταγή για τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα παρατημένα έργα φυσικού αερίου.
Ο γερουσιαστής Joe Manchin, ένας ισχυρός Δημοκρατικός από τη Δυτική Βιρτζίνια, προέτρεψε τον Biden να επικαλεθεί  το DPA για την κατασκευή του αγωγού Mountain Valley ο οποίος θα μεταφέρει ιαέριο στην Ανατολική Ακτή, αν και με την πράξη δεν για να ξεπεραστούν όλα τα νομικά και περιβαλλοντικά εμπόδια του αγωγού.
8927e66bc50eaf5fe8375ab0579b8577_1.webp
Μπαταρίες λιθίου

Επιπλέον, τέσσερις γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων ο Manchin και η Lisa Murkowski, Ρεπουμπλικανός από την Αλάσκα, ζήτησαν την Παρασκευή (11/3) από τον Biden να χρησιμοποιήσει την πράξη για να επιταχύνει την παραγωγή υλικών μπαταριών ιόντων λιθίου που απαιτούνται για την τροφοδοσία ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ριζοσπαστική κίνηση

Η επίκληση της DPA για να κατευθύνει την παραγωγή ενέργειας φαίνεται εξαιρετικό μέτρο σε περιόδους ειρήνης, δήλωσε ο Kevin Book, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών ClearView Energy Partners.
«Δεν είναι τόσο ριζοσπαστικό όταν βρίσκεσαι στην πραγματικότητα σε έναν οικονομικό πόλεμο και όσο οι τιμές της βενζίνης και θα μπορούσε ενδεχομένως να σημαίνει έντονες ελλείψεις στην Ευρώπη για τους συμμάχους των ΗΠΑ», είπε.
Five ways the Ukraine war could push up prices - BBC News
Στρατηγικά κρίσιμος ο κλάδος της ενέργειας

Ο ομοσπονδιακός νόμος εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο να εθνικοποιήσει ουσιαστικά την ιδιωτική βιομηχανία για να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πόρους που θα μπορούσαν να είναι απαραίτητοι στο πλαίσιο μιας κρίσης.
Ξεχωρίζει ακόμη και τομέα της ενέργειας ως «στρατηγικό και κρίσιμο», δίνοντας στον πρόεδρο ευρύ περιθώριο να δώσει προτεραιότητα σε συμβάσεις και να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να προμηθεύουν την κυβέρνηση με υλικά και υπηρεσίες.

Εν καιρώ ειρήνης

Η ισχύ των εξουσιών του εν λόγω νόμου δεν περιορίζονται για την εποχή του πολέμου.
Λίγο πριν εγκαταλείψει τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος Bill Cliton επικαλέστηκε το νόμο για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στην Καλιφόρνια και την αποτροπή διακοπής ρεύματος κατά τη διάρκεια της κρίσης ρεύματος του 2001.
Η κυβέρνηση Trump σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το DPA για να αναγκάσει τα εργοστάσια άνθρακα να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Το νομοθετικό πλαίσιο αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για τη σταθεροποίηση των αγορών και τη χάραξη «μιας βιομηχανικής πολιτικής που έχει νόημα για την αμερικανική οικονομία του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Alex Williams, αναλυτής ερευνητής στην ομάδα Employ America που δημοσίευσε ένα σχέδιο για τη χρήση της DPA για επιτάχυνση της παραγωγής ορυκτών ελαίων.
Natural Gas Weekly Update
Ενεργειακές εταιρείες

Οι γερουσιαστές την Πέμπτη 10 Μαρίου πρότειναν ότι ο Biden θα πρέπει να σταματήσει να ζητά και να χρησιμοποιήσει το DPA για να παρέμβει άμεσα, καθώς οι ενεργειακές εταιρείες και οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την αύξηση των γεωτρήσεων για την παραγωγή αργού σε ένα χρόνο από τώρα, όταν οι τιμές αναμένεται να έχουν πέσει πολύ κάτω από τα τρέχοντα υψηλά.

Τα ρωσικά αντίποινα

«Μπορείτε να συμβάλετε στη μείωση των εγχώριων τιμών ενέργειας και στην περαιτέρω ενεργειακή ανεξαρτησία του έθνους μας, ενώ αμβλύνετε τον αντίκτυπο των προσπαθειών του Προέδρου Vladimir Putin να χρησιμοποιήσει τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας ως μοχλό ενόψει των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων», έγραψαν γερουσιαστές στην επιστολή τους προς τον Biden.

Εγγυημένη ζήτηση

Το σχέδιό τους δεν θα επιβάλλει άμεσα τη διενέργεια γεωτρήσεων.
Αντίθετα, ο πρόεδρος θα μπορούσε να εγγυηθεί τη ζήτηση πετρελαίου σε σταθερές τιμές δανείζοντας αργό από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ σήμερα, με τις εταιρείες να υποχρεούνται να το αποκαταστήσουν σε ένα χρόνο ή περισσότερο χρησιμοποιώντας την παραγωγή από νέα, εγχώρια πηγάδια.
FNa9BJjXMAMDIIj_2.jpg
Χρηματοδότηση των γεωτρήσεων

Το Ταμείο Σταθεροποίησης του Υπουργείου Οικονομικών, που χρησιμοποιείται για την αποφυγή νομισματικών κρίσεων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των γεωτρήσεων πετρελαίου την οποία η Wall Street αποφεύγει τώρα.
Και ο πρόεδρος θα μπορούσε να επικαλεστεί τον νόμο αμυντικής παραγωγής για να άρει τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που εμποδίζουν την παραγωγή αργού, διασφαλίζοντας προμήθειες σωλήνων, άμμου και άλλου βασικού εξοπλισμού χαμηλού κόστους.

Ανησυχίες για το ρόλο του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος

Την ίδια ώρα  υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε ότι το αμερικανικό δολάριο δεν κινδυνεύει να χάσει το καθεστώς του ως το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Δεν νομίζω ότι το δολάριο έχει σοβαρό ανταγωνισμό και δεν είναι πιθανό να έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε η Yellen στους δημοσιογράφους
Ορισμένοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του αναλυτή της Credit Suisse Group AG για τα επιτόκια, Zoltan Pozsar, έχουν προειδοποιήσει ότι οι κυρώσεις που εμπόδιζαν την πρόσβαση της Ρωσίας στα συναλλαγματικά της διαθέσιμα θα μπορούσαν να απομακρύνουν άλλες χώρες από το δολάριο.
«Όταν σκέφτεστε τι κάνει το δολάριο κυριαρχο αποθεματικό νόμισμα, είναι ότι έχουμε τις βαθύτερες και πιο ρευστοποιήσιμες κεφαλαιαγορές από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο», είπε η Yellen. "
«Τα ομόλογα  του δημοσίου είναι ασφαλή, ασφαλή και άμεσα ρεσυτοποιήσιμα.
Έχουμε ένα εύρυθμο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και κράτος δικαίου. Πραγματικά δεν υπάρχει άλλο νόμισμα που να μπορεί να το ανταγωνιστεί ως αποθεματικό νόμισμα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης