Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Συνάντηση Cavusoglu με Mirzoyan – Παραγωγική και εποικοδομητική την χαρακτήρισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Τουρκία: Συνάντηση Cavusoglu με Mirzoyan – Παραγωγική και εποικοδομητική την χαρακτήρισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Ακόμη μια  προσπάθεια οι δύο χώρες να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους

Συνάντηση είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu. με τον Αρμένιο ομόλογό του, Ararat Mirzoyan, στη νότια Τουρκία.
Ο Cavusoglu σε δηλώσεις του έκανε λόγο πολύ παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση, η οποία έγινε σε διπλωματικό φόρουμ στην Αττάλεια.
Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια οι δύο χώρες να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, σε συνέχεια των πρώτων συνομιλιών που έγιναν τον Ιανουάριο, έπειτα από μια ειρηνευτική συμφωνία το 2009, η οποία ουδέποτε επικυρώθηκε.
Σημειώνεται ότι για τις συνομιλίες του Ιανουαρίου οι δύο χώρες έχουν δηλώσει πως ήταν «θετικές και εποικοδομητικές», ανοίγοντας την προοπτική για ενδεχόμενη αποκατάσταση των σχέσεων και άνοιγμα των συνόρων.

Οι σχέσεις των δυο χωρών

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές, ούτε εμπορικές σχέσεις με την Αρμενία από το 1990. Οι δύο χώρες έχουν αρκετά ανοιχτά θέματα και διαφορές, κυρίως για τους 1,5 εκατ. Αρμένιους που η Αρμενία υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, από την οποία προέκυψε η σύγχρονη Τουρκία, μιλώντας για γενοκτονία.
Από την πλευρά της, η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις Οθωμανικές δυνάμεις κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αμφισβητεί τους αριθμούς και αρνείται ότι πρόκειται για συστηματικούς φόνους και πως αποτελούν γενοκτονία.
Οι εντάσεις μεταξύ των δυο χωρών αναζωπυρώθηκαν το 2020 στη διάρκεια του πολέμου για το θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με την Τουρκία να κατηγορεί τις αρμενικές δυνάμεις ότι κατέχουν γη που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν. Έκτοτε η Τουρκία έχει απευθύνει έκκληση για μια προσέγγιση, καθώς προσδοκά να αυξήσει την περιφερειακή επιρροή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης