Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς διαπραγμάτευση και συνθηκολόγηση ο Zelensky, αλλιώς... πλήρης κατάληψη της Ουκρανίας

Προς διαπραγμάτευση και συνθηκολόγηση ο Zelensky, αλλιώς... πλήρης κατάληψη της Ουκρανίας
Η αποστολή Schroder στη Μόσχα και η διαμεσολάβηση Erdogan
Σχετικά Άρθρα

Από την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, από την προώθηση ή όχι των ρωσικών στρατευμάτων θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η εκδήλωση νέων διπλωματικών πρωτοβουλιών από την Δύση.
Όλα δείχνουν ότι ο Zelensky είτε θα διαπραγματευθεί σε ρεαλιστική βάση με τη Ρωσία είτε θα δει την Ουκρανία να καταλαμβάνεται από τα ρωσικά στρατεύματα.
Σήμα ότι υπάρχουν θετικά βήματα στις διαπραγματεύσεις και ότι «ψήνεται» συνάντηση Putin με Zelensky άφησε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος στις δηλώσεις του κατά την συνάντηση του με τον Λευκορώσο πρόεδρο Lukashenko σήμερα 11 Μαρτίου στη Μόσχα.
Κεντρικοί «παίκτες» έως τώρα στους δίαυλους επικοινωνίας Putin – Δύσης εμφανίζονται κυρίως ο Γάλλος πρόεδρος Macron και ο Γερμανός καγκελάριος Scholz, ενώ με αφορμή το forum της Αττάλειας στο προσκήνιο ως διαμεσολαβητής παρουσιάστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan.

Ο διάλογος κωφών και ο ... Schroder

Αν και η συνάντηση Lavrov – Kuleba εξελίχθηκε σε διάλογο «κωφών», η Τουρκία κέρδισε σε επίπεδο εντυπώσεων εμφανιζόμενη ως η χώρα την οποία εμπιστεύονται και οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές και, δεύτερον κρατήθηκε ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δυο πλευρών.
Παράλληλα, η αιφνίδια μετάβαση του Schroder στη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί με τον Putin έδωσε τροφή για σκέψεις όπως ότι ο πρώην γερμανός καγκελάριος και νυν κορυφαίο στέλεχος της Gazprom μπορεί να παίζει το ρόλο του «αγγελιοφόρου», ενός παράλληλου καναλιού επικοινωνίας μεταξύ Ρωσίας – Δύσης.
Πάντως προς το παρόν δεν έχει διαρρεύσει τίποτε για τις συνομιλίες του στη Μόσχα…

Η περικύκλωση του Κιέβου

Σε επίπεδο στρατιωτικών επιχειρήσεων - κρατώντας επιφυλάξεις για τα όσα μεταδίδονται ένθεν κακείθεν - οι ρωσικές δυνάμεις αδυνατώντας να καταλάβουν μεγάλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, όπως το Χάρκοβο, πόλη – κλειδί, πρώτον τις περικυκλώνουν ώστε οι τοπικές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού να αποκόπτεται από την άμεση επικοινωνία με το Κίεβο και να μην μπορούν να ανεφοδιαστούν.
Δεύτερον, στρέφονται σε άλλες πόλεις που αποτελούν πύλες για προέλαση προς το Κίεβο.
Αν όντως ξεκίνησαν επιθέσεις κατά της πόλης Dnipro (το πάλαι ποτέ Ντιεπροπετρόφσκ) και στο Nikolayev σημαίνει ότι ο τελικός στόχος είναι η περικύκλωση του Κιέβου και σε συνδυασμό με την επιδίωξη για κατάληψη της Μαριούπολης διευκολύνονται οι Ρώσοι στη στροφή και προς την Οδησσό!..
Η Ουκρανική άμυνα αν και ισχυρή ακόμη στην πραγματικότητα οδηγείται προς κατάρρευση και η ανατολική Ουκρανία θα βρεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας….
Αρα ο Zelensky δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να διαπραγματευθεί αντί της ταπεινωτικής παράδοσης…

Ανδρέας Πετσίνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης