Τελευταία Νέα
Διεθνή

Potanin (Ρώσος ολιγάρχης): Μην γυρίσουμε τη Ρωσία στο 1917, μην κλείσουμε την πόρτα στους επενδυτές

Potanin (Ρώσος ολιγάρχης): Μην γυρίσουμε τη Ρωσία στο 1917, μην κλείσουμε την πόρτα στους επενδυτές
Την αντίθεση του στη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων εταιρειών που έφυγαν από τη Ρωσία εξέφρασε ο Potanin
Σχετικά Άρθρα

Την αντίθεση του στη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των ξένων εταιρειών που εγκαταλείπουν τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία εξέφρασε ο Vladimir Potanin, ένας από τους ισχυρότερους Ρώσους «ολιγάρχες»  και μεγαλύτερος μέτοχος της Norilsk Nickel, της μεγαλύτερης παραγωγού νικελίου και παλλαδίου στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Potanin, η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών αυτών θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των επενδυτών για πολλές δεκαετίες κα θα γύριζε τη Ρωσία πίσω «στις καταστροφικές ημέρες της επανάστασης των Μπολσεβίκων το 1917».
Όπως λέει ο Potanin, η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει με πραγματισμό στον αποκλεισμό της από την παγκόσμια οικονομία λόγω των κυρώσεων της Δύσης.

Μην κλείσουμε την πόρτα

«Δεν πρέπει να κλείσουμε την πόρτα στους επενδυτές, αλλά να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την οικονομική θέση της Ρωσίας σε αυτές τις αγορές, για τις οποίες τόσο πολύ προσπαθήσαμε» αναφέρει σε μήνυμα του στο Telegram ο 61χρονος Potanin, επισημαίνοντας πως τυχόν κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των δυτικών εταιρειών στη Ρωσία θα βάλει την χώρα «στον πάγο» των επενδυτών για τις επόμενες δεκαετίες.
«Θα είναι μια κίνηση που θα μας πάει 100 χρόνια πίσω στο 1917 και τις συνέπειες – μια παγκόσμια έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στη Ρωσία – θα τις βιώσουμε για πολλές δεκαετίες» προειδοποιεί ο Potanin.

Σοφές επιλογές

Μάλιστα ο Potanin υποστηρίζει ότι η Μόσχα πρέπει να κάνει σωστές επιλογές ως προς την αντίδραση στις δυτικές κυρώσεις.
«Βλέπουμε πως και οι δυτικές οικονομίες υποφέρουν από τις κυρώσεις στη Ρωσία.
Πρέπει να είμαστε σοφοί και να αποφύγουμε το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι δικές μας κυρώσεις θα μας πλήξουν» ανέφερε ο Potanin.

Ποιος είναι ο Potanin

Ο Potanin, γιος υψηλόβαθμου Σοβιετικού εμπορικού αξιωματούχου και με υψηλή εκπαίδευση στη διπλωματική ακαδημία της Μόσχας, ξεχώριζε σε σχέση με τους υπόλοιπους Ρώσους ολιγάρχες που αναδείχθηκαν μέσα στο χάος της πτώσης της ΕΣΣΔ και στις ιδιωτικοποιήσεις του τότε προέδρου Boris Yeltsin.
Αν και η έλευση του Putin στην εξουσία είχε ως αποτέλεσμα πολλές κομβικές παραγωγικές δραστηριότητες, όπως π.χ. το πετρέλαιο, να επιστρέψουν υπό τον έλεγχο του κράτους, πολλοί ολιγάρχες – και κατόπιν συμφωνίας με το Κρεμλίνο – διατήρησαν τα «προνόμια» τους.
Η Norilsk Nickel, πέρα από τον μεγαλύτερο παραγωγό νικελίου και παλλαδίου, είναι σημαντικός παραγωγός πλατίνας, χαλκού, κοβάλτιου, ρόδιου, χρυσού, ασημιού, ιρίδιου, ρουθήνιου, σελήνιου, τελλούριου και θείου.

Οικονομική κρίση

Λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης, η Ρωσία βιώνει την χειρότερη οικονομική της κρίση από το 1991, όταν και κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση.
Ήδη στο εσωτερικό της Ρωσίας είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη συζήτηση για το ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση στις κυρώσεις της Δύσης, αν και ο πρόεδρος Vladimir Putin διαμηνύει ότι η Ρωσία θα παραμείνει ανοιχτή σε επενδυτές και πως δεν σκοπεύει να απομονώσει τη ρωσική οικονομία από όλους εκείνους που θέλουν να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης