Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Παγιδευμένη» η Ινδία στη σχέση της με τη Ρωσία, καθώς παίρνει από αυτήν το 85% του στρατιωτικού της εξοπλισμού

«Παγιδευμένη» η Ινδία στη σχέση της με τη Ρωσία, καθώς παίρνει από αυτήν το 85% του στρατιωτικού της εξοπλισμού
Η Ινδία βρίσκεται παγιδευμένη στη σχέση της με τη Ρωσία, αναφέρει το think tank Stimson Center.
Σχετικά Άρθρα

Η Ινδία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση επειδή βασίζει την άμυνά της σε εισαγωγές ρωσικών οπλικών συστημάτων αλλά πιθανότατα γνωρίζει ότι οι στενές σχέσεις με τη Μόσχα μπορούν να αποβούν πρόβλημα εάν η Ρωσία γίνει «κράτος παρίας», δήλωσε πολιτικός αναλυτής στο CNBC.
Η διεθνής κοινότητα τιμώρησε τη Ρωσία με βαριές κυρώσεις μετά την εισβολή των δυνάμεων της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες.
«Η Ινδία είναι πιασμένη σε παγίδα», δήλωσε ο James Crabtree, εκτελεστικός διευθυντής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ασίας.
Οι ρωσικοί εξοπλισμοί βοηθούν την Ινδία να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη ανησυχία της - τη γειτονική Κίνα.
Ο Crabtree είπε ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να ξεσπάσουν «ανά στιγμή» μεταξύ των δύο εθνών.
Η Κίνα και η Ινδία είχαν κάποιες συνοριακές συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του CNBC για σχολιασμό.
Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, «η Ινδία πιθανώς αναγνωρίζει ότι εάν η Ρωσία πρόκειται να καταστεί κράτος παρίας, τότε η ύπαρξη στενών δεσμών μαζί της δεν θα είναι προς το συμφέρον της», δήλωσε ο Crabtree στο «Street Signs Asia» του CNBC.
«Αλλά χρειάζεται ακόμα τα ρωσικά οπλικά συστήματα», πρόσθεσε.
Περίπου το 85% του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ινδίας προέρχεται από τη Ρωσία ή και τη Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με έρευνα του Stimson Center, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.
Και το Νέο Δελχί είχε πάντα μια πολύ στενή σχέση με τη Μόσχα, πρόσθεσε.
Η Ινδία απείχε από τις πρόσφατες ψηφοφορίες του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ινδία «ανησυχεί έντονα» για την Κίνα, γι' αυτό χρειάζεται ρωσικά όπλα, είπε ο Crabtree.
Αλλά αυτός είναι επίσης ο λόγος που έχει «επενδύσει πολύ χρόνο φλερτάροντας την Ουάσιγκτον και τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες» οι οποίες μοιράζονται τους ίδιους στόχους σε ότι αφορά την εξισορρόπηση της ισχύος της Κίνας στην Ασία, είπε.
Από την άλλη πλευρά, η Ινδία και η Ρωσία έχουν περισσότερα κοινά στην κοσμοθεωρία τους από ό,τι πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να παραδεχτούν, είπε.
«Η Ρωσία μιλάει για την υποδοχή ενός νέου πολυπολικού κόσμου, στον οποίο οι ΗΠΑ δεν είναι πια στην κορυφή. Και στην πραγματικότητα η Ινδία με αυτό δεν έχει πρόβλημα», είπε ο Crabtree.
Επιπλέον μεγάλο μέρος των Ινδών αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη Δύση και τις ΗΠΑ, ενώ οι Ινδοί είναι περισσότερο διαιρεμένοι σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που στους πληθυσμούς άλλων χωρών «προκαλεί κατά κύριο λόγο τρόμο».
«Νομίζω ότι το πιο πιθανό είναι να δούμε την Ινδία να συνεχίζει να εμβαθύνει στη σχέση της με τα άλλα μέλη της Quad όσο η Κίνα αποτελεί απειλή», πρόσθεσε.
Ο όρος Quad αναφέρεται σε έναν διάλογο για την ασφάλεια μεταξύ της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, ο οποίος ξεκίνησε ως μια άτυπη συζήτηση, αλλά έκτοτε μετατράπηκε σε συνεργασία υψηλού επιπέδου.
«Πιστεύω επίσης ότι η Ινδία θα συνεχίσει να εμβαθύνει τη σχέση της με τη Δύση και να απομακρύνεται αθόρυβα από τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθεί να διατηρήσει αυτά τα πολύ σημαντικά οπλικά συστήματα», είπε ο Crabtree.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης