Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι πλούσιοι Ρώσοι άρχισαν να μεταφέρουν τα λεφτά τους από την Ευρώπη στο Ντουμπάι

Οι πλούσιοι Ρώσοι άρχισαν να μεταφέρουν τα λεφτά τους από την Ευρώπη στο Ντουμπάι
Οι πλούσιοι Ρώσοι άρχισαν τις προσπάθειες για να μεταφέρουν μέρος του πλούτου τους από την Ευρώπη στο Ντουμπάι
Σχετικά Άρθρα

Οι πλούσιοι Ρώσοι άρχισαν τις προσπάθειες για να μεταφέρουν μέρος του πλούτου τους από την Ευρώπη στο Ντουμπάι, προκειμένου να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από το κύμα αυστηρότερων κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία, δήλωσαν οικονομικές και νομικές πηγές στο Reuters.
Το Ντουμπάι, ο ελεύθερος οικονομικός και επιχειρηματικός κόμβος του Κόλπου, είναι εδώ και καιρό μαγνήτης για τους υπερπλούσιους του πλανήτη και η άρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να πάρουν θέση στο πλευρό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχει δώσει σήμα στους Ρώσους ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή εκεί.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που με τα χρόνια εμβάθυναν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία, δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τα δυτικά κράτη και η κεντρική τους τράπεζα δεν έχει εκδώσει μέχρι στιγμής καμία οδηγία σχετικά με τις δυτικές κυρώσεις.
Για το λόγο αυτό, πολλοί πλούσιοι Ρώσοι επιδιώκουν τώρα να μεταφέρουν κεφάλαια που βρίσκονται τώρα στην Ελβετία ή στο Λονδίνο - τα οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους ιδιώτες και ρωσικούς οργανισμούς – στο Ντουμπάι, δήλωσε μια ανώτερη τραπεζική πηγή από μια μεγάλη ελβετική ιδιωτική τράπεζα και ένας δικηγόρος που γνωρίζει το θέμα.
Ο δικηγόρος, ο οποίος εδρεύει στο Ντουμπάι, είπε ότι η εταιρεία του είχε λάβει ερωτήματα από ρωσικές εταιρείες και Ρώσους σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να μεταφέρουν «πολύ σημαντικά κεφάλαια» αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο κράτος του Κόλπου.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένα ωραίο μέρος – ελάχιστες ώρες με πτήση και χωρίς εποπτικές αρχές που να λαμβάνουν εντολές από τις δυτικές εποπτικές αρχές», δήλωσε ένας επαγγελματίας διαχείρισης επενδύσεων.
Το Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης του Ντουμπάι, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ και η κεντρική τράπεζα δεν απάντησαν αμέσως σε ερώτημα του Reuters σχετικά με την κλίμακα των ρωσικών κεφαλαίων που εισρέουν στο Ντουμπάι.
Ο ανώτερος ιδιώτης τραπεζίτης είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, Ρώσοι πελάτες με λογαριασμούς σε ιδιωτικές τράπεζες άνοιγαν λογαριασμούς στο υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Άλλοι άνοιγαν λογαριασμούς σε τοπικές τράπεζες, πρόσθεσε.
Οι Ρώσοι, που αντιμετωπίζουν την κατάρρευση της οικονομίας τους στο εσωτερικό, προσπαθούν επίσης να βάλουν τα χρήματά τους σε επενδύσεις, όπως ακίνητα και σε αμοιβαία κεφάλαια που δεν αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, είπε άλλη οικονομική πηγή.
Το Ντουμπάι, ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, ήταν από καιρό δημοφιλές μεταξύ των Ρώσων, οι οποίοι ήταν μεταξύ των κορυφαίων επισκεπτών στο εμιράτο και μεταξύ των κορυφαίων αγοραστών ακινήτων ακόμη και πριν από τον πόλεμο.
Τα ΗΑΕ εισήγαγαν το 2018 ένα πρόγραμμα χρυσής βίζας - το οποίο χορηγεί 10ετή άδεια παραμονής - σε επενδυτές και άλλους επαγγελματίες.
Η απόφαση των ΗΑΕ να απόσχουν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Κόλπου που διατηρούν την έκθεσή τους στη Ρωσία, ελήφθη ως καθησυχαστική ένδειξη από τους πλούσιους Ρώσους, ανέφεραν οι πηγές.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ρωσικός πλούτος που ρέει στο Ντουμπάι υπόκειται σε δυτικές κυρώσεις.
Ωστόσο, τραπεζικές πηγές δήλωσαν ότι φοβούνται μην υποστεί πλήγμα η φήμη των ιδρυμάτων επειδή λαμβάνουν ρωσικά κεφάλαια καθώς πολυεθνικές σε όλο τον κόσμο έχουν διακόψει τους δεσμούς τους με τη Μόσχα.
Ορισμένες μεγάλες τράπεζες των ΗΑΕ ακολουθούν μια προσεκτική προσέγγιση. Οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο κράτος του Κόλπου έχουν στο παρελθόν υποστεί κυρώσεις επειδή δεν είχαν συμμορφωθεί με την επιβολή κυρώσεων σε χώρες όπως το Ιράν και το Σουδάν.
Και ο παγκόσμιος επόπτης του οικονομικού εγκλήματος, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) έθεσε την περασμένη εβδομάδα τα ΗΑΕ σε μια «γκρίζα λίστα» δικαιοδοσιών που υπόκεινται σε αυξημένη παρακολούθηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης