Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Απειλή για πληθωρισμό και ανάπτυξη ο πόλεμος στην Ουκρανία - ΑΕΠ +3,7% από 4,2%, πληθωρισμός 5,1% από 3,2% το 2022

Lagarde: Απειλή για πληθωρισμό και ανάπτυξη ο πόλεμος στην Ουκρανία - ΑΕΠ +3,7% από 4,2%, πληθωρισμός 5,1% από 3,2% το 2022
Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ότι χρειαστεί για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών
Σχετικά Άρθρα
Απειλή για τον πληθωρισμό χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανή η έξοδος από το QE το γ΄τρίμηνο του 2022, εκπλήσσοντας τις αγορές, οι οποίες έκαναν λόγο για στάση αναμονής, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ότι χρειαστεί για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό μέσω της διακοπής του διεθνούς εμπορίου, της ασθενέστερης εμπιστοσύνης και τις υψηλότερες τιμές ενέργειας.
Το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πώς εξελίσσεται η σύγκρουση», υπογράμμισε η Lagarde.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, σημείωσε ωστόσο ότι σε όλα τα πιθανά σενάρια, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, η συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ήταν έντονη όσον αφορά το outlook και την αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τα μέλη να εμφανίζονται διχασμένα όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Υποβαθμίζει εκτιμήσεις για την ανάπτυξη η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ αναμένει ανάπτυξη 3,7% στην Ευρωζώνη το 2022 από 4,2% (εκτίμηση Δεκεμβρίου) και ανάπτυξη 2,8% το 2023 από 2,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Για το 2024 η ανάπτυξη αναμένεται στο 1,6%, εκτίμηση αμετάβλητη σε σχέση με τον Δεκέμβριο.
ecb.jpg

Πληθωρισμός 5,1% στην Ευρωζώνη το 2022

Η ΕΚΤ αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το 2022 στο 5,1% από 3,2% που ήταν η εκτίμηση του Δεκεμβρίου.
Για το 2023 ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 2,1% από 1,8% και για το 2024 στο 1,9% από 1,8%.

ecb2.jpg

Έκπληξη ΕΚΤ: Πιθανή έξοδος από το QE το γ' τρίμηνο 2022

Σε αλλαγές των μηνιαίων αγορών ομολόγων μέσω του προγράμματος APP για τους επόμενους μήνες, προχώρησε η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου από το QE το γ΄τρίμηνο του 2022, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκπλήσσοντας τις αγορές.
Συγκεκριμένα, οι μηνιαίες αγορές θα ανέλθουν σε 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ θα επιβραδυνθούν στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022, κίνηση την οποία δεν ανέμεναν οι αγορές.
Φαίνεται ότι η ΕΚΤ «βιάζεται» να λάβει αποφάσεις για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και δεν χρησιμοποίησε ως δικαιολογία την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία.
Η ΕΚΤ αναφέρει επίσης ότι είναι πιθανή η λήξη του προγράμματος APP το τρίτο τρίμηνο του 2022.

«Εάν τα εισερχόμενα στοιχεία στηρίζουν την προσδοκία ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν θα εξασθενήσουν ακόμη και μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων μας, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ολοκληρώσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP το τρίτο τρίμηνο», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αναπροσάρμοσε τη φρασεολογία της όσον αφορά την ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων, σημειώνοντας ότι η όποια αναπροσαρμογή θα συμβεί «κάποιο διάστημα» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και θα είναι σταδιακή.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ χαρακτήρισε «πρόβλημα» για την Ευρώπη, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στήριξη στην Ελλάδα αν χρειαστεί

Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να στηρίξει την Ελλάδα μέσω της αγοράς ελληνικών ομολόγων, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Όπως αναφέρει, σε περίπτωση «κατακερματισμού» της αγοράς οι επανεπενδύσεις μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που εφάρμοσε για την πανδημία (PEPP) μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα και πάνω από τις επανεπενδύσεις από τίτλους που κατέχει, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία ενώ ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στον λαό της Ουκρανίας και σημειώνει ότι θα εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες ρευστότητας και θα εφαρμόσει τις κυρώσεις που έχουν αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να εκπληρώσει την εντολή της ΕΚΤ να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών και να διαφυλάττει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης