Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Απαραίτητη η γ’ δόση των εμβολίων για επαρκή προστασία από την Omicron

ΗΠΑ: Απαραίτητη η γ’ δόση των εμβολίων για επαρκή προστασία από την Omicron
Στο 86% η προστασία για κίνδυνο νοσηλείας με τη γ’ δόση αναφέρουν Αμερικάνοι επιστήμονες
Σχετικά Άρθρα

Στο συμπέρασμα πως η τρίτη δόση των εμβολίων mRNA είναι απαραίτητη έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής προστασία έναντι της παράλλαξης Omicron καταλήγει μεγάλη επιστημονική έρευνα των αμερικανικών πανεπιστημίων Βάντερμπιλτ του Τενεσί και Μίσιγκαν.
Στη μελέτη αναφέρεται πως αν και τα εμβόλια είναι άκρως αποτελεσματικά, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας λόγω λοίμωξης με οποιαδήποτε παραλλαγή του κορωνοϊού (Alpha, Delta, Omicron), όμως ειδικά κατά της Omicron χρειάζονται τρεις δόσεις προκειμένου να επιτευχθεί παρόμοιο επίπεδο ανοσιακής προστασίας με αυτό που παρέχουν οι δύο δόσεις έναντι των δύο προηγούμενων παραλλαγών.

Μικρότερος αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος της Omicron

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι, μολονότι η σοβαρότητα της Covid-19 στους νοσηλευόμενους ασθενείς με Omicron είναι γενικά μικρότερη από ό,τι η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από τη Delta, παρόλα αυτά οι ασθενείς με λοίμωξη Omicron χουν ακόμη κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να πεθάνουν.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 11.690 ενήλικες με Covid-19 εισηγμένους σε 21 αμερικανικά νοσοκομεία μεταξύ Μαρτίου 2021-Ιανουαρίου 2022, οι οποίοι είχαν μολυνθεί από κάποια από τις τρεις παραλλαγές Alpha, Delta, Omicron, καθώς και 5.962 άτομα χωρίς κορωνοϊό (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης).
Διαπιστώθηκε ότι, μετά από δύο δόσεις εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna), η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού όσον αφορά την αποτροπή νοσηλείας ήταν μικρότερη (65%) αν κάποιος εμβολιασμένος είχε μολυνθεί από την Omicron, σε σχέση με λοίμωξη από Alpha ή Delta (85% έναντι και των δύο αυτών παραλλαγών).
Όταν όμως κάποιος είχε κάνει και τρίτη ενισχυτική δόση, τότε η αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας έναντι της Omicron ανέβαινε στο 86%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα αποτελεσματικότητας με τις δύο δόσεις έναντι των Alpha και Delta.

Ανεμβολίαστοι

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο, η Delta σχετιζόταν με την μεγαλύτερη πιθανότητα βαριάς Covid-19, μετά η Alpha και τελευταία η Omicron.
Πάντως το 15% όλων των νοσηλευομένων ασθενών με Omicron (εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων) χρειάστηκε τελικά διασωλήνωση, ενώ το 7% πέθανε στο νοσοκομείο.
Οι εμβολιασμένοι είχαν σημαντικά ηπιότερα συμπτώματα από τους ανεμβολίαστους, κάτι που αφορούσε και τις τρεις παραλλαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης