Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον κάλαθο των αχρήστων ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Αυστρία - Αίρονται οι περιορισμοί για την Covid

Στον κάλαθο των αχρήστων ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Αυστρία - Αίρονται οι περιορισμοί για την Covid
«Με ένα άρθρο και ένα νόμο» η κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Αυστρία

Αναστέλλονται οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για την Covid στην Αυστρία, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, η νομοθεσία που προέβλεπε πως όλοι οι ενήλικες στη χώρα θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα Μαΐου, υπό την απειλή κυρώσεων, καταργείται «με ένα άρθρο και ένα νόμο», καθώ το μέτρο κρίθηκε ακατάλληλο και ανεπαρκές. 
Σύμφωνα με τα παρελθόντα… προβλεπόμενα, από αυτόν τον μήνα η αυστριακή αστυνομία θα μπορούσε να ελέγχει το εμβολιαστικό status των πολιτών στον δρόμο και όσοι δεν είχαν αποδείξεις θα καλούνταν να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία, διαφορετικά θα αντιμετώπιζαν πρόστιμα έως και 600 ευρώ.
Σε περίπτωση δε υποτροπής, τα πρόστιμα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 3.600 ευρώ.
Σημειώνεται πως η χώρα των Άλπεων ήταν η πρώτη δυτική δημοκρατία που αποφάσισε να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό τον περασμένο Νοέμβριο - καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε προχωρήσει τόσο, αν και τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα απαιτούν εμβολιασμό υποχρεωτικά για τις ηλικίες άνω των 50 ετών.
H απόφαση για μη επιβολή της υποχρεωτικότητας ελήφθη εν μέσω πολιτικής αστάθειας, ακολουθούμενη από διαμάχη. 
Η υπουργός της Αυστρίας, Karoline Edtstadler, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο νόμος δεν θα τεθεί σε ισχύ, καθώς συνιστά «παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων» που δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί.
«Μετά από διαβουλεύσεις με τον υπουργό Υγείας, αποφασίσαμε ότι θα ακολουθήσουμε ό,τι είπε η επιτροπή [ειδικών]», είπε ο Edtstadler στους δημοσιογράφους μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Δεν βλέπουμε καμία ανάγκη να εφαρμόσουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λόγω της παραλλαγής [Omicron]».
Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει προγραμματιστεί να επαναξιολογήσει την κατάσταση και τον νόμο στα μέσα Ιουνίου, είπε. 
Ωστόσο, η Edtstadler είπε στους δημοσιογράφους ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον.
«Δεν νομίζω ότι χρειάζομαι μια κρυστάλλινη μπάλα για να σας πω ότι το σημερινό κεφάλαιο δεν είναι το τελευταίο που θα γράψουμε σχετικά με τα εμβόλια», είπε.
Σημειώνεται πως η απόφαση για κατάργηση του μέτρου ελήφθη μετά από σειρά διαδηλώσεων και διαμαρτυριών στους δρόμους της Βιέννης, αλλά και σε άλλες πόλεις.
Υπενθυμίζεται πως από τις 5 Μαρτίου η κυβέρνηση της Αυστρίας έχει άρει τους περισσότερους περιορισμούς που σχετίζονταν με τγν COVID-19 μετά από σημαντική μείωση των κρουσμάτων.
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εμπόδιζαν την είσοδο μη εμβολιασμένων ατόμων σε συγκεκριμένους χώρους ακυρώθηκαν επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης