Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλείται με κατάρρευση η εκεχειρία στην Ουκρανία - Εικόνες αποκάλυψης στη Μαριούπολη, βομβαρδίστηκε νοσοκομείο Παίδων

Απειλείται με κατάρρευση η εκεχειρία στην Ουκρανία - Εικόνες αποκάλυψης στη Μαριούπολη, βομβαρδίστηκε νοσοκομείο Παίδων
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodimir Zelensky κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή σε ένα νοσοκομείο στη Μαριούπολη
Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που οι αγορές «προεξοφλούν» διπλωματική επίλυση στην ουκρανική κρίση και τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή συνάντηση, επί τουρκικού εδάφους, στο φόρουμ της Αττάλειας, ανάμεσα στον Ρώσο Lavrov και τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Kuleba, η ρωσική επίθεση, νωρίτερα σήμερα, σε μαιευτήριο της Μαριούπολης -με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και έγκυες- πυροδοτεί νέα ένταση ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, με τον Ερυθρό Σταυρό να χαρακτηρίζει τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή «αποκαλυπτικές».
Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι είχαν δεσμευτεί για κατάπαυση πυρός ώστε να προστατευθούν και να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις πολιορκημένες πόλεις, αλλά οι προσπάθειες εκκένωσης φαίνεται πως απέτυχαν ξανά, όπως και αρκετές προηγούμενες προσπάθειες από το περασμένο Σάββατο.
Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, σχολίασε πως «πριν βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει από προσωπικό και νοσηλευμένους και είχαν πάρει θέσεις μάχης», εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό έγινε ο στοχευμένος βομβαρδισμός από τους Ρώσους. 
Οι εικόνες όμως από την επίθεση έδειξαν τραυματισμένες εγκύους να μεταφέρονται με φορεία έξω από το κτίριο, αμέσως μετά την επίθεση, ενώ δεν φάνηκαν να υπάρχουν ουκρανικά τάγματα.
«Η Ρωσία συνεχίζει να κρατά ομήρους πάνω από 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη, εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση.
Συνεχίζονται οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba.
«Σχεδόν 3.000 νεογέννητα μωρά στερούνται φάρμακα και τροφή» προσέθεσε.
Νωρίτερα οι δημοτικές αρχές της πόλης ανέφεραν ότι ένα νοσοκομείο παίδων στην πόλη καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.
«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων.
Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γνώση για πιθανά θύματα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι σε άλλες πόλεις δήλωσαν ότι ορισμένοι άμαχοι έφυγαν την Τετάρτη μέσω ασφαλών διαδρόμων, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Σούμη στην ανατολική Ουκρανία και του Ενερχοντάρ στον Νότο.
Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδιζαν μια αυτοκινητοπομπή 50 λεωφορείων να απομακρύνει πολίτες από την πόλη Μπούτσα, που βρίσκεται έξω από το Κίεβο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι τοπικές αρχές σε διαδικτυακή ανάρτηση, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίστηκαν ώστε να επιτραπεί η έξοδος των αμάχων.
Σε κάθε περίπτωση, οι εμπόλεμοι απευθύνουν κατηγορίες για παραβίαση των όρων εκεχειριών που θα επέτρεπαν την εκκένωση της Μαριούπολης, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις κράτησαν υπό πολιορκία για περισσότερο από μία εβδομάδα.
Την Τρίτη, ο Ερυθρός Σταυρός χαρακτήρισε «αποκαλυπτικές» τις συνθήκες μέσα στην πόλη, με τους κατοίκους να προφυλάσσονται σε υπόγεια καταφύγια εξαιτίας των ανελέητων βομβαρδισμών, χωρίς πρόσβαση σε τροφή, νερό, ρεύμα ή θερμότητα. 
Σημειώνεται πως περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τότε που ο πρόεδρος Vladimir Putin ξεκίνησε την εισβολή πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.
Η Μόσχα αποκαλεί τη δράση της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να αφοπλίσει τη γείτονά της και να απομακρύνει τους ηγέτες που αποκαλεί «νεοναζί».
Από την άλλη, το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του το απορρίπτουν ως αβάσιμο πρόσχημα για έναν απρόκλητο πόλεμο εναντίον μιας δημοκρατικής χώρας 44 εκατομμυρίων κατοίκων.
Τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι προσπάθησε να αναπτύξει βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.
Την Τετάρτη, το Κρεμλίνο είπε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να εξηγήσει τα «εργαστήρια βιολογικών όπλων της Ουκρανίας».
Η Ουάσιγκτον, όπως και η ΕΕ, έχουν ήδη απορρίψει αυτόν τον ισχυρισμό ως «παράλογη προπαγάνδα» και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αναζητά αναδρομικά προσχήματα για τον πόλεμο.

 

Την ίδια στιγμή, ο φορέας εκμετάλλευσης πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας δήλωσε ότι ανησυχεί για την ασφάλεια στο Τσερνόμπιλ, όπου είπε ότι η διακοπή ρεύματος που προκλήθηκε από μάχες σήμαινε ότι το αναλωμένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορούσε να ψυχθεί.
«Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν χωρητικότητα 48 ωρών», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Kuleba.
«Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της εγκατάστασης αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν, καθιστώντας επικείμενες διαρροές ραδιενέργειας».
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η θερμότητα που παράγεται από το αναλωμένο καύσιμο και ο όγκος του νερού ψύξης ήταν «επαρκείς για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος». 
AP22067567639664-scaled.jpg

Αμερικανός αξιωματούχος: Ενδείξεις ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί μη κατευθυνόμενες βόμβες σε επιδρομές στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν μη κατευθυνόμενες βόμβες στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Πρόκειται για βόμβες ελεύθερης πτώσης ή «ανόητες βόμβες» (dumb bombs) - για να τονιστεί η αντίθεση με τις λεγόμενες «έξυπνες βόμβες».
«Έχουμε ενδείξεις ότι οι Ρώσοι ρίχνουν πράγματι κάποιες ανόητες βόμβες», δήλωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος -- ο οποίος δεν κατονομάζεται -- συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ παρατηρούν «εκτεταμένες καταστροφές σε αστικές υποδομές και αυξημένες απώλειες αμάχων».
Τα σχόλια έγιναν αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, ενώ η Μόσχα διαψεύδει πως εξαπολύει επιθέσεις κατά αμάχων. 

Αποχωρήσεις εταιρειών 

Ο πόλεμος έχει φέρει τη Ρωσία σε οικονομική απομόνωση που δεν έχει ξαναζητηθεί σε μια τόσο μεγάλη οικονομία. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Τρίτη ότι απαγορεύουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, μια σημαντική αλλαγή πολιτικής μετά την εξαίρεση της ενέργειας από τις κυρώσεις, ενώ οι δυτικές εταιρείες συνέχισαν να αποχωρούν από τη ρωσική αγορά. 
Σε μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού, η McDonalds δήλωσε την Τρίτη ότι κλείνει τα 850 εστιατόριά της στη Ρωσία. 
Το πρώτο, που δημιούργησε τεράστιες ουρές στην πλατεία Πούσκιν της Μόσχας όταν άνοιξε το 1990, ήταν έμβλημα του τέλους του Ψυχρού Πολέμου. 
Επίσης, αποχωρούν οι Starbucks, η Coca-Cola, η Pepsi και άλλοι έκαναν παρόμοιες ανακοινώσεις. 
Η Heineken HEIN.AS, η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, σταμάτησε την παραγωγή και τις πωλήσεις στη Ρωσία και δήλωσε ότι αξιολογεί τις επιλογές για τις δραστηριότητές της εκεί. 
Σε αυτό το κλίμα, το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας «Ενωμένη Ρωσία» πρότεινε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των ξένων εταιρειών που αποχωρούν. 
«Θα λάβουμε σκληρά μέτρα αντιποίνων, ενεργώντας σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου», έγραψε στην ιστοσελίδα του ο Andrey Turcak, γραμματέας του συμβουλίου του κόμματος. 
Η εκδίωξη της Ρωσίας, του κορυφαίου εξαγωγέα συνδυασμένου πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, από τις αγορές προκαλεί ωστικά κύματα στην παγκόσμια οικονομία, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός στον ανεπτυγμένο κόσμο βρίσκεται ήδη σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1980. 
Οι λιανικές τιμές στα καύσιμα έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ. 
Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι επίσης τεράστιοι εξαγωγείς τροφίμων και μετάλλων. 
Μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών. 
Οι τιμές στα βασικά τρόφιμα έχουν εκτοξευθεί παγκοσμίως, τιμωρώντας μακρινές χώρες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.  

Mηχανή πολέμου 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αναγνώρισε ότι οι Αμερικανοί, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος, θα πληγούν από την απαγόρευση εισαγωγών αργού, που όμως είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο. 
«Ο αμερικανικός λαός θα καταφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Putin», είπε. 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Μεγάλη Βρετανία, που θα καταργήσει σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τα τέλη του 2022, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε σχέδια για μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος. 
Πάντως, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών όπως η Κίνα, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική και η Τουρκία, δήλωσε αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας. 
Οι δυτικές χώρες πιστεύουν ότι η Μόσχα είχε στόχο να ανατρέψει γρήγορα την κυβέρνηση του Κιέβου με μια επιχείρηση - κεραυνό αλλά τώρα αναγκάζεται να συνθηκολογήσει αφού υποτίμησε την ουκρανική αντίσταση. 
Η Ρωσία έχει καταλάβει σημαντικά εδάφη στο νότο, αλλά δεν έχει καταλάβει ακόμη μεγάλες πόλεις στη βόρεια ή ανατολική Ουκρανία, με μια δύναμη επίθεσης να έχει σταματήσει σε έναν αυτοκινητόδρομο βόρεια του Κιέβου. 
Η Ρωσία ζητά απεγνωσμένα να πετύχει κάποια μεγάλη νίκη σε πόλεις όπως η Μαριούπολη και το Κίεβο, προτού διαπραγματευτεί, έγραψε στο Facebook την Τετάρτη ο Vadim Denisenko, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας. 
Ως εκ τούτου, καθήκον μας είναι να αντέξουμε για τις επόμενες 7-10 ημέρες», είπε. 
Οι Ουκρανοί φοβούνται ότι ο επόμενος μεγάλος στόχος θα είναι η Οδησσός, το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. 
Οι κάτοικοί της ετοιμάζονται να υπερασπιστούν την ιστορική πόλη, ένα κέντρο πολιτισμού με μεγάλη σημασία για Ουκρανούς και Ρώσους. 
Ένα γιγάντιο μπλε και κίτρινο πανό που έγραφε «Οδησσός-Ουκρανία» ήταν ντυμένο πάνω σε σάκους άμμου στο σχεδόν έρημο κέντρο της πόλης. 
«Δεν παραδώσαμε την Οδησσό στον Χίτλερ και δεν θα την παραδώσουμε σε κανέναν άλλο», δήλωσε η Gallina Zicer, διευθύντρια της Φιλαρμονικής της Οδησσού, η οποία εμφανίστηκε την Τρίτη για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης