Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλμα στη Wall, οι επενδυτές «βλέπουν» αποκλιμάκωση στην Ουκρανία - Στο +2,9% ο S&P 500, o Dow +2,3% - Στο +8% ο DAX

Άλμα στη Wall, οι επενδυτές «βλέπουν» αποκλιμάκωση στην Ουκρανία - Στο +2,9% ο S&P 500, o Dow +2,3% - Στο +8% ο DAX
Άνοδος στη Wall Street...

Ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 9 Μαρτίου, με το επενδυτικό ρίσκο να ενισχύεται από την πτώση στην τιμή των εμπορευμάτων, αλλά και τη διαφαινόμενη -έστω και σταδιακά- αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου στην Ουκρανία.
Eιδικότερα, η προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα εσχάτως έχουν καλλιεργήσει τις προσδοκίες ότι θα μπορούσε να υπάρξει εκεχειρία μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών και να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση που θα επέλυε τις διαφορές.
«Οι συναλλαγές θα συνεχίσουν να είναι ασταθείς και θα εντείνονται όταν οι τιμές υποχωρούν, αλλά συνολικά η προοπτική να παραμείνουν πολύ υψηλές οι τιμές του πετρελαίου και των μη ενεργειακών προϊόντων θίγει τις προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα και την αγορά μετοχών» δήλωσε η Kathy Bostjancic, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Oxford Economics.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο +2,3%, στις 33.396 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει αύξηση +2,9%, στις 4.292 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κινείται στο +3,76%, στις 13.276 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 31 μονάδες  
Οι τιμές στα ομόλογα μειώθηκαν και οι αποδόσεις ανέβηκαν καθώς οι επενδυτές αποχωρούν τα ασφαλή καταφύγια προς άγραν μεγαλύτερων αποδόσεων. 
 
Σε ό,τι αφορά τα μάκρο, μένει να δούμε αν η Federal Reserve θα εφαρμόσει μια ήπια οικονομική προσγείωση σε ό,τι αφορά τη σύσφιξη πολιτικής.
Σκοπός είναι οι ΗΠΑ να αποφύγουν την ύφεση, σύμφωνα με τον Ross Mayfield, αναλυτή της Baird.
«Η δύναμη της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, των καταναλωτών και του εταιρικού τομέα θα πρέπει να λειτουργήσει έτσι ώστε να μας κρατήσει μακριά από την ύφεση βραχυπρόθεσμα», προσέθεσε στο CNBC.
«Συνολικά, η αστάθεια είναι πιθανό να συνεχιστεί, [υπάρχει] ένα ευρύ φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων στην Ουκρανία, αλλά τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας των ΗΠΑ εξακολουθούν να φαίνονται αξιοπρεπή, ειδικά εάν η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια χωρίς να σπάσει τη ζήτηση».
Στα 11,26 εκατομμύρια υποχώρησαν οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.
Με άλλα λόγια, οι ανοικτές θέσεις εργασίας ήταν περισσότερες από τους διαθέσιμους εργαζομένους κατά 5 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας.
Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών για 10,9 εκατομμύρια.
Μαζί με τη μικρή πτώση στις ανοικτές θέσεις εργασίας καταγράφηκε πτώση και στον αριθμό των εργαζομένων που παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους.
Η λεγόμενη «Μεγάλη Παραίτηση» μετριάστηκε για τον μήνα, με τις παραιτήσεις να υποχωρούν στα 4,25 εκατομμύρια.
Το αμερικανικό 10ετές αυξήθηκε περίπου 3,7 μονάδες βάσης, στο 1,91%. 

Στα επιχειρηματικά, οι μετοχές της Pepsico σημείωναν άνοδο 1,8%, αφού ο κολοσσός των αναψυκτικών δήλωσε ότι θα αναστείλει τις πωλήσεις του στη Ρωσία - αν και θα συνεχίσει να πουλά σνακ και είδη πρώτης ανάγκης, όπως γάλα για μωρά.
Κατά τ’ άλλα, οι μετοχές της Bumble εκτινάχθηκαν στα ύψη (σχεδόν +23%), μετά την ανακοίνωση κερδών και μεγαλύτερο από το αναμενόμενο ανάπτυξη, που ήταν πολύ καλύτερη από τις προσδοκίες της Wall Street.
Στο ταμπλό, ορισμένες μετοχές που σχετίζονται με τους καταναλωτές σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, παρά την ανησυχία ότι οι υψηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο θα μειώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες.
Η Nike σημείωνε άνοδο 4% και τα Starbucks 2,6%.
Οι αεροπορικές και οι εταιρείας κρουαζιέρας κινήθηκαν επίσης σε υψηλότερα επίπεδα.

Στα εμπορεύματα, η ενέργεια και τα γεωργικά προϊόντα είναι στα ύψη λόγω των συγκρούσεων στην Ουκρανία, ενώ ορισμένα μέταλλα έχουν επίσης σημειώσει σημαντικά κέρδη.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 3% στα 123,75 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -2,9% και τα 120,75 δολ. το βαρέλι.

Ευρωαγορές

Ισχυρή ανάκαμψη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία και ποντάρουν σε ενδεχόμενη λύση, στον απόηχο των δηλώσεων Zakharova ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την ανατροπή της κυβέρνηση Zelensky.
Οι τιμές του φυσικού αερίου αποκλιμακώνονται, σημειώνοντας πτώση 19% στα 173,5 για το ολλανδικό TTF.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άλμα 2,1%.
Τα αποθέματα σε όλη την Ευρώπη παρουσίασαν διακυμάνσεις την Τρίτη πριν κλείσουν ελαφρώς χαμηλότερα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σηματοδοτώντας μια μεγάλη κλιμάκωση στη διεθνή απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 8% στις 13.847 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 3,25%, στις 7.190 μονάδες.
Στις 6.387 μονάδες με άνοδο 7,13% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 7%, στις 23.889 μονάδες.
αδαδαδα_3.JPG
Κλειστό παραμένει το χρηματιστήριο της Μόσχας.
Το ρούβλι ανακάμπτει στα 120 ανά δολάριο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης