Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάθε άλλο παρά «απομονωμένος» ο Erdogan - Η επίσκεψη Scholz στην Τουρκία (14/3) και ο μεσολαβητικός ρόλος στην ουκρανική κρίση

Κάθε άλλο παρά «απομονωμένος» ο Erdogan - Η επίσκεψη Scholz στην Τουρκία (14/3) και ο μεσολαβητικός ρόλος στην ουκρανική κρίση
Στην Άγκυρα ο Olaf Scholz στις 14 Μαρτίου 2022
Σχετικά Άρθρα
Σε προνομιακό συνομιλητή Δύσης και Ρωσίας αναδεικνύεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διπλωματικές προσπάθειες για να βρεθεί λύση και να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μετά την πρωτοβουλία της Τουρκίας για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Ατάλλεια (10/3), θα ακολουθήσει η επίσκεψη του καγκελάριου της Γερμανίας Olaf Scholz στην Τουρκία στις 14 Μαρτίου 2022.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz θα επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει διμερείς δεσμούς και περιφερειακά θέματα με τον Τούρκο πρόεδρο, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Scholz στην Τουρκία.
Η Άγκυρα και το Βερολίνο είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, καθώς η Γερμανία αποτελεί κορυφαία τουρκική πηγή εισαγωγών και εξαγωγών εδώ και δεκαετίες, σημειώνει χαρακτηριστικά η Daily Sabah.
Η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην ουκρανική κρίση, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος πατάει σε δύο... βάρκες, καθώς δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ δεν διστάζει να στρέψει τα βέλη του κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα.

Παρέμβαση Erdogan κατά των κυρώσεων στη Ρωσία

Νωρίερα, ο Recep Tayyip Erdogan έστρεψε τα βέλη του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ,  «καταδικάζοντας» την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
«Δεν δεχόμαστε πρακτικές που μοιάζουν με "κυνήγι μαγισσών" εναντίον του ρωσικού λαού» είπε μιλώντας στο ΑΚΡ και εστιάζοντας στις κυρώσεις που πλήττουν τη λογοτεχνία, τους φοιτητές και τους καλλιτέχνες. Όπως τόνισε, η Τουρκία θεωρεί ότι είναι ευθύνη της να βάλει ένα τέλος στα δεινά των Ουκρανών αμάχων και προσπαθεί να ανοίξει διπλωματικούς διαύλους. Μάλιστα, ο Erdogan έκανε λόγο για «φασιστικές πρακτικές» εναντίων των Ρώσων που επισκιάζουν τον «νόμιμο αγώνα» της Ουκρανίας.
«Η νοοτροπία που κάνει διακρίσεις εναντίον των καταπιεσμένων με βάση τη θρησκεία, την καταγωγή ή το χρώμα του δέρματος δεν έχει καμία σχέση με την ανθρωπότητα ή τον πολιτισμό» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν χαρακτήρισε ποτέ αυτούς που διέφυγαν από τον πόλεμο και τις διώξεις σύμφωνα με τη γλώσσα, τη θρησκεία ή το χρώμα του δέρματός τους.
Τέλος, o Erdogan εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, και της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, την Πέμπτη (10/3/2022) στην Τουρκία θα οδηγήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Τουρκίας

Της επίσκεψης του καγκελάριου Scholz στην Άγκυρα, θα προηγηθεί την Πέμπτη (10/3) η τριμερής συνάντηση των υπουργών της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας με στόχο την κατάπαυση του πυρός.
Το γεγονός ότι Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν σε μια συνάντηση επί τουρκικού εδάφους -με τη συμμετοχή και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών- αναβαθμίζει τον ρόλο της Τουρκίας τόσο μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ όσο και στις Βρυξέλλες, όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr. 
«Η συνάντηση θα είναι σε τριμερή μορφή.
Θα συμμετάσχω και εγώ», ανακοίνωσε ο Μevlut Cavusoglu.
Η τριμερής θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα πριν το Φόρουμ Διπλωματίας της Ατάλλειας που πραγματοποιείται στις 11-13 Μαρτίου.
«Ελπίζουμε ιδιαίτερα ότι αυτή η συνάντηση θα είναι ένα σημείο καμπής.
Θέλουμε να είναι ένα θετικό βήμα προς την ειρήνη και τη σταθερότητα» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας (Sergey Lavrov) και Ουκρανίας (Dmytro Kuleba), μετά τη ρωσική εισβολή.
H Τουρκία έχει αποφύγει να λάβει σαφή θέση στον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός δηλώνοντας ότι είναι κατά της ρωσικής εισβολής και αφετέρου μην επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία, σε αντίθεση με τις χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μάλιστα, η Άγκυρα καθυστέρησε ακόμα και το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου, γεγονός που προσέφερε χρόνο στη Μόσχα προκειμένου να περάσει τα πλοία της στη Μαύρη Θάλασσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης