Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοψήφισμα με διεθνείς παρατηρητές στο Donbass με αποχώρηση όλων των στρατευμάτων

Δημοψήφισμα με διεθνείς παρατηρητές στο Donbass με αποχώρηση όλων των στρατευμάτων
Για την Ρωσία ο έλεγχος της Κριμαίας διασφαλίζει την κάθοδο στις «ζεστές θάλασσες, στη Μεσόγειο»

Οι δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου Volodimir Zelensky στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC έριξε μια αχτίδα φωτός στην προοπτική συμφωνίας με την Ρωσία. ««Μιλάμε για περιοχές που έχει αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και κανένας άλλος.
Όμως μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτές οι περιοχές.
«Για εμένα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές, ποιοι από αυτούς θέλουν να είναι μέρος του Ουκρανίας και ποιος θέλει να τους αποδεχθεί στην Ουκρανία»; δήλωσε ο Zelensky.
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ο Ουκρανός πρωθυπουργός αφήνει να υπονοηθεί ότι θα δεχόταν ένα δημοψήφισμα σε Donetsk και Lugansk, εφόσον όμως τα ρωσικά στρατεύματα κάνουν στην άκρη και το αδιάβλητο εγγυούνταν διεθνείς παρατηρητές, για να αποφασίσουν οι κάτοικοι του που θέλουν να ανήκουν.
Εάν οι κάτοικοι των δυο αυτών περιοχών αποφάσιζαν να παραμείνουν στο ουκρανικό κράτος με καθεστώς ευρύτατης αυτονομίας τότε στο βάθος του ορίζοντα θα άνοιγε το δρόμο για ένα δημοψήφισμα σ’ όλη την Ουκρανία είτε για την αποδοχή ή μη της ευρύτατης αυτονομίας των δυο περιοχών είτε ακόμη και για την ομοσπονδοποίηση της χώρας…
Οσον αφορά την Κριμαία, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά απ΄ ότι «οραματίζεται ο Ουκρανός Πρόεδρος.
Το δημοψήφισμα έγινε το 2014 και το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρα υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσία. Και ο πρόεδρος Putin σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί ένα νέο δημοψήφισμα.
Για την Ρωσία ο έλεγχος της Κριμαίας διασφαλίζει την κάθοδο στις «ζεστές θάλασσες, στη Μεσόγειο».
Η Κριμαία είναι το αβύθιστο αεροπλανοφόρο στο νότιο υπογάστριο της χώρας από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης και κανείς ηγέτης της Ρωσίας δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει.
Για την ιστορία: Στα πολύ δύσκολα χρόνια μετά την διάλυση της Σοβιετίας ο δήμαρχος της Μόσχας Λουζκώφ ήταν αυτός που οργάνωσε και έφερε επιτυχώς εις πέρας την επιχείρηση οικονομικής στήριξης των κατοίκων της Κριμαίας…

Ανδρέας Πετσίνης

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης