Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαριές απώλειες στη Wall, στη σκιά της ενεργειακής κρίσης - Στο -3% ο S&P 500, ο Nasdaq -3,62%

Βαριές απώλειες στη Wall, στη σκιά της ενεργειακής κρίσης - Στο -3% ο S&P 500, ο Nasdaq -3,62%
Βαριές απώλειες στη Wall Street...

Μίνι κραχ σημείωσαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους, πλέον, στον δ' γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και στη διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση, που πυροδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε απόψε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Michaylo Podoliak, αφού ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Podoliak ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων.
Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.
«Η αγορά μετοχών παλεύει με ένα μεγάλο σοκ σε ό,τι αφορά την προσφορά εμπορευμάτων, ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η όλη κατάσταση θα μπορούσε να μετατραπεί σε στασιμοπληθωριστικό σοκ» δήλωσε η Kathy Bostjancic, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Oxford Economics, προσθέτοντας: «Οι μετοχές θα… κλειδώσουν τις αλλαγές στις τιμές του πετρελαίου και τις προοπτικές σε ό,τι αφορά το εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία». 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -2,37%, στις 32.817 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -2,95%, στις 4.201 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε -3,62%, στις 12.830 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 36 μονάδες.
φδσαφδσασδαφσφδαφσδα.JPG

Καθώς ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας συνεχίζεται, οι επενδυτές παρακολουθούν τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις των διαταραχών σε ό,τι αφορά τον παγκόσμιο εφοδιασμό ενέργειας.
«Ο στασιμοπληθωρισμός έρχεται γρήγορα στο επίκεντρο», δήλωσε ο Jim Paulsen, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για τον Όμιλο Leuthold.
«Η προετοιμασία για επιβράδυνση και επίμονο πληθωρισμό οδηγεί τους φόβους και τις ενέργειες των επενδυτών».

Στο ταμπλό, οι ενεργειακές μετοχές αυξήθηκαν παράλληλα με την τιμή του πετρελαίου.
Η Baker Hughes αυξήθηκε 4,7%, η Chevron 2,1% και η Exxon Mobil 3,6%.
Εν τω μεταξύ, οι τραπεζικές μετοχές ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους, με τη Citigroup να υποχωρεί 1,8% και την αμερικανική Bancorp κατά περίπου 3,9%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Οι μετοχές των McDonald's, Starbucks και Nike σημείωσαν επίσης πτώση λόγω ανησυχίας για τις τιμές βενζίνης που πλήττουν τα πορτοφόλια των καταναλωτών.
Οι αεροπορικές εταιρείες και οι μετοχές ταξιδιών υποχώρησαν για τον ίδιο λόγο.
Η Bed Bath & Beyond αυξήθηκε κατά 34,2%, αφού ο πρόεδρος της GameStop Ryan Cohen αποκάλυψε ότι είχε σχεδόν 10% στο κατάστημα λιανικής, μέσω της επενδυτικής του εταιρείας RC Ventures.

Στα εμπορεύματα, τη νύχτα της Κυριακής, οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate έφτασαν τα 130 δολάρια ανά βαρέλι .
Το αργό WTI σημείωσε άνοδο περίπου περισσότερο από 3%, περίπου στα 119 δολάρια το βαρέλι.
Το διεθνές σημείο αναφοράς, το Brent, εκτινάχθηκε στα 139,13 δολάρια το βαρέλι -στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008- πριν υποχωρήσει στα περίπου 123 δολάρια.
Την Κυριακή, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, με τον εθνικό μέσο όρο να αγγίζει τα 4,06 δολάρια το γαλόνι, σύμφωνα με την ΑΑΑ.

Επιβράδυνση

Η Wall Street προσαρμόζεται ήδη για επιβράδυνση.
Κορυφαίοι αναλυτές στρατηγικής από τη Citi έως την UBS, την Yardeni Research και την Evercore ISI έχουν μειώσει τις προοπτικές τους για τις μετοχές των ΗΠΑ εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων.
Ο επί μακρόν «ταύρος» της αγοράς Ed Yardeni έχει μετατραπεί σε μια από τις μεγαλύτερες αρκούδες στη Wall Street, βλέποντας τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 16% το 2022 και έχοντας τιμή στόχο στις 4.000 μονάδες.
Παρά την απομάκρυνση από τον κίνδυνο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν, υποδηλώνοντας λιγότερη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.
Το αμερικανικό 10ετές πρόσφατα βρέθησε στο 1,77% - ελαφρώς αυξημένο, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό ώθησαν τις αποδόσεις προς τα πάνω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης