Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody’s: Κίνδυνος για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Moody’s: Κίνδυνος για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Ο οίκος αξιολόγησης αναλύει τις επιπτώσεις του πολέμου για πετρέλαιο, εμπορεύματα και αυτοκινητοβιομηχανία

Σχετικά Άρθρα

Η άνοδος των τιμών στα σιτηρά και ο πληθωρισμός θα επιδεινώσει την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών, αναφέρει ο οίκος Moody's.
Ο αντίκτυπος της στρατιωτικής σύγκρουσης θα γίνει έντονα αισθητός και από τις δύο χώρες, τόσο μέσω απώλειας ανθρώπινων ζωών αλλά και λόγω της οικονομικής αναταραχής.
Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 3% περίπου του παγκόσμιου ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης και η Ουκρανία λιγότερο. Ωστόσο, θα υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο μέσω τριών βασικών καναλιών: σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων, αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και πιθανές νέες προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας, σε περίπτωση ευρύτερης στρατιωτικής σύγκρουσης.
Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα απότομες αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων παγκοσμίως. Από την εισβολή και μετά, οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη (σ.σ. άνω των 120 δολαρίων το βαρέλι) κάτι που θα επιδεινώσει το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, εάν οι τιμές παραμείνουν σε αυτό τα επίπεδα. Επίσης, πιθανή «απάντηση» της Ρωσίας απέναντι στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω κλυδωνισμούς στις τιμές της ενέργειας,
Οι τιμές στα γεωργικά προϊόντα όπως το σιτάρι, το ηλιέλαιο και το καλαμπόκι έχουν αυξηθεί και αυτές: η Ρωσία και η Ουκρανία παρέχουν περίπου το 14% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού και το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.
Οι τιμές του σιταριού και άλλων σιτηρών έχουν αυξηθεί απότομα από την έναρξη της εισβολής, αλλά ο αντίκτυπος στην προσφορά τροφίμων μετριάζεται σε κάποιο βαθμό, επειδή τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα χειμώνα και όχι την περίοδο της συγκομιδής.Η αύξηση των τιμών του καλαμποκιού θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος για τις ζωοτροφές και να αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στο κρέας. Η Ρωσία είναι επίσης κορυφαίος παραγωγός σόγιας, οι τιμές της οποίας επίσης αυξάνονται.
Η επακόλουθη άνοδος στις τιμές των τροφίμων θα αποδυναμώσει περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ειδικά για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων, μαζί με άλλα αυξανόμενα κόστη, θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει τις κοινωνικές εντάσεις σε ορισμένες χώρες.
Επιπλέον, η Ρωσία είναι ένας μεγάλος παραγωγός βιομηχανικών μετάλλων, όπως αλουμίνιο, πλατίνα, χαλκός και παλλάδιο.
Η στρατιωτική σύγκρουση θα ανεβάσει τις τιμές σε αυτά τα υλικά που είναι πολύ σημαντικά για την παραγωγή αυτοκινήτων και ανταλλακτικών.
Η παραγωγή αυτοκινήτων μάλιστα έχει ήδη περιοριστεί από τις ελλείψεις, ενώ άλλες χώρες που παράγουν τα ίδια μέταλλα θα επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε τη διακοπή της παραγωγής σε πολλά μεγάλα εργοστάσια, Η Bayerische Motorenwerke έπραξε το ίδιο και αναμένεται μείωση της παραγωγής και από τη Mercedes-Benz, αν και η εταιρεία δεν έχει ακόμη αναφερθεί στο θέμα.

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης