Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση από Ρωσία: Πολεμική πράξη η χρήση του εναέριου χώρου τρίτης χώρας - Πολωνία: «Fake news» τα F-16

Προειδοποίηση από Ρωσία: Πολεμική πράξη η χρήση του εναέριου χώρου τρίτης χώρας - Πολωνία: «Fake news» τα F-16
Τι απάντησε το Ρωσικό ΥΠΕΞ στις εκκλήσεις τις Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Η χρήση διαδρόμων απογείωσης από την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας σε άλλες χώρες, είναι ενδεχόμενο να θεωρηθεί ως συμμετοχή των χωρών αυτών στην πολεμική διαμάχη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022.

Ο ρόλος της Πολωνίας

Σημειώνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν αεροπλάνα στην Πολωνία εάν η Βαρσοβία αποφάσιζε να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken νωρίτερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στη Μολδαβία την Κυριακή, σύμφωνα με το Reuters.

Δηλώσεις Βlinken

«Εξετάζουμε ενεργά τώρα το ζήτημα των αεροπλάνων που μπορεί να παρέχει η Πολωνία στην Ουκρανία και εξετάζουμε πώς θα μπορούσαμε να αναπληρώσουμε εάν η Πολωνία αποφασίσει να προμηθεύσει αυτά τα αεροπλάνα» (σ.σ. δηλαδή καλύψουν οι ΗΠΑ το κενό στην αεροπορία της Πολωνίας αν αυτή στείλει τα δικά της αεροσκάφη στην Ουκρανία), δήλωσε ο Μπλίνκεν.
«Δεν μπορώ να μιλήσω για ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ, πολύ ενεργά».
O ίδιος διευκρίνισε πως «ξετάζουμε πώς θα μπορούσαμε να αποζημιώσουμε εάν η Πολωνία αποφασίσει να προμηθεύσει αυτά τα αεροπλάνα» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η φημολογία

Αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Πολωνίας για τη διάθεση από τη Βαρσοβία στην Ουκρανία με πολεμικών μαχητικών αεροσκαφών της σοβιετικής προέλευσης, με αντάλλαγμα αμερικανικά μαχητικά F-16.
«Εργαζόμαστε με τους Πολωνούς για αυτό το θέμα και συμβουλευόμαστε τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την Wall Street Journal και το NBC.

Έκκληση από Ουκρανία

Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός Πρόεδρος V. Zelensky, έκανε χθες έκκληση προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να προσφέρουν αεροσκάφη στην Ουκρανία.
Νωρίτερα ο Zelensky είχε εκφράσει την οργή προς το ΝΑΤΟ, για την άρνηση του να προχωρήσει σε απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ίδιο Blinken, αλλά και τον Putin, θα σήμαινε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο (κάτι που δεν επιθυμεί το ΝΑΤΟ).
Eκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε επιβεβαιώσει στους FT το Σάββατο 6 Μαρτίου: «Εργαζόμαστε επίσης για τις δυνατότητες που θα μπορούσαμε να παρέχουμε για να γεμίσει η Πολωνία εάν αποφασίσει να μεταφέρει αεροπλάνα στην Ουκρανία».
«Εξετάζουμε τώρα ενεργά το ζήτημα των αεροπλάνων που μπορεί να προσφέρει η Πολωνία στην Ουκρανία και εξετάζουμε πώς θα μπορούσαμε να έχουμε αποτέλεσμα εάν η Πολωνία αποφασίσει να προμηθεύσει αυτά τα αεροπλάνα», δήλωσε ο Blinken στη Μολδαβία.

Μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Το σημαντικότερο ήταν ότι υπήρξε αυτή η δήλωση από έναν ανώνυμο Πολωνό αξιωματούχο που δόθηκε στους FT: «Δεν μπορώ να μιλήσω σε ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ, πολύ ενεργά.
Ο αξιωματούχος είπε περαιτέρω,
"Η Πολωνία δεν βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία, αλλά δεν είναι μια ουδέτερη χώρα, αλλά υποστηρίζει την Ουκρανία ως θύμα επίθεσης.
Θεωρεί, ωστόσο, ότι όλα τα στρατιωτικά θέματα πρέπει να είναι απόφαση του ΝΑΤΟ συνολικά».

Η Διάψευση

Το Σάββατο 5 Μαρτίου, ίσως νιώθοντας νευρική για το ότι μπήκε στο στόχαστρο της Ρωσίας εν μέσω της αναταραχής των ρεπορτάζ, η κυβέρνηση της Πολωνίας χαρακτήρισε τις αναφορές ως «ψευδείς ειδήσεις» - λέγοντας ότι δεν έχει γίνει μεταφορά του αεροσκάφους της στην Ουκρανία ούτε αποτελεί στόχευσή της.
POLAND_wwwwwwwwwwwww.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης