Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Νέο Ταμείο ετοιμάζει η EE για αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία

Le Monde: Νέο Ταμείο ετοιμάζει η EE για αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία
Οι αποφάσεις για τη δημιουργία του νέου Ταμείου θα ληφθούν στην Σύνοδο της Πέμπτης 10 Μαρτίου, στις Βερσαλλίες της Γαλλίας
Σχετικά Άρθρα

Ένα νέο Ταμείο Οικονομικής Στήριξης ετοιμάζουν οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα κράτη τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
Την είδηση αποκαλύπτει σήμερα Κυριακή η γαλλική Le Monde, η οποία αναφέρει: «Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ξεκίνησαν στο εσωτερικό των 27 εταίρων της ΕΕ διεργασίες προκειμένου να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό ένα νέο ταμείο ικανό να απορροφήσει το σοκ του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία.
Οι πρώτες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που διοργανώνεται από τον Emmanuel Macron, την Πέμπτη και Παρασκευή, 10 και 11 Μαρτίου, στις Βερσαλλίες».

Γαλλική πρωτοβουλία

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, ο οποίος διαμηνύσει συνεχώς ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ώστε «να γίνει τελικά μια δύναμη πιο ανεξάρτητη και πιο ισχυρή».
Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, ως συνέχεια της πρωτοβουλίας των 27 να χρηματοδοτήσουν από κοινού την αποστολή αμυντικού οπλισμού στην Ουκρανία.
Στις Βρυξέλλες, η Ursula Von der Leyen και η Κομισιόν ξεκίνησαν ήδη διεργασίες, ενώ ο Emmanuel Macron συζήτησε το θέμα του νέου Ταμείου στήριξης των 27, με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz, την περασμένη Παρασκευή.
Ο Scholz είχε παίξει καθοριστικό ρόλο, ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Merkel, για να δημιουργηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο να στηριχθούν οικονομικά οι χώρες που είχαν πληγεί από την πανδημία.
Η συζήτηση είχε διαρκέσει αρκετούς μήνες, αφού οι χώρες του Βορρά κυρίως, οι «τσιγκούνηδες» ή «φειδωλοί» της Ευρώπης (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), είχαν αντιδράσει στα μεγάλα ποσά που θα δίνονταν στον ευρωπαϊκό Νότο.

Το προηγούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης

Παρά τις αντιδράσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ δημιουργήθηκε, σπάζοντας ένα ταμπού στην Ευρώπη, καθώς θα χρηματοδοτείτο από ένα κοινό δάνειο των κρατών-μελών.
Μεγάλα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ήδη διατεθεί σε χώρες του Νότου, και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η Le Monde, ορισμένα από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης , βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απαλύνουν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
Αλλά οι συνέπειες της ρωσικής επίθεσης ενδέχεται να είναι τόσο μεγάλες που οι 27 θα αναγκαστούν να λάβουν περισσότερα μέτρα.
Το σχέδιο αποκατάστασης του πολέμου της Ουκρανίας θα χρηματοδοτηθεί επίσης από κοινό ευρωπαϊκό δάνειο.
Το ποσό δεν είναι ακόμη γνωστό.

«Η πιο γρήγορη αντίδραση στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσαν πηγές στην εφημερίδα Le Monde.

Στόχος του εν λόγω Ταμείου θα είναι αρχικά να μοιραστεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ το κόστος που προκαλούν οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία: πάγωμα των καταθέσεων στην Κεντρική Τράπεζα, περιορισμός των εξαγωγών, εξαίρεση των μεγάλων τραπεζών της Ρωσίας από το σύστημα Swift.
Αυτά τα μέτρα προκαλούν ήδη μεγάλη κρίση στη Ρωσία.
Θα έχουν επίσης συνέπειες και στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ειδικά αν η Μόσχα επιβάλλει αντίμετρα ή αντι-κυρώσεις, για παράδειγμα στον αγροτικό τομέα ή στις πτήσεις.
Το Ταμείο που θα δημιουργηθεί θα έχει επίσης στόχο να μειώσει το ενεργειακό σοκ της εισβολής.
Τα κράτη μέλη έχουν όλα επηρεαστεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Ορισμένες χώρες μάλιστα εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από τη ρωσική ενέργεια, όπως τα κράτη της Βαλτικής, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Βουλγαρία, οι οποίες φοβούνται ότι ο Vladimir Putin θα μειώσει τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ακόμη κι αν αυτό είναι σε βάρος της δικής του οικονομίας.
Για να προκαταβάλλουν μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση, οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν από το εν δημιουργία Ταμείο να απευθυνθούν σε τρίτες πηγές ενέργειας ή να επιταχύνουν το πέρασμα σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
1_280.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης