Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία - Καταστροφική μία κλιμάκωση

ΔΝΤ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία - Καταστροφική μία κλιμάκωση
Προς έγκριση το αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισ. δολαρίων – Παροχή βοήθειας και προς τη Μολδαβία
Σχετικά Άρθρα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε το Σάββατο 5 Μαρτίου ότι αναμένεται να υποβάλει προς έγκριση το αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισ. δολαρίων στο διοικητικό του συμβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για επιλογές χρηματοδότησης με τις αρχές της γειτονικής Μολδαβίας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ενέργεια και σιτηρά

Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ενέργειας και των σιτηρών και έχει στείλει ένα κύμα περισσότερων από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, ενώ έχει επιφέρει και πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία από τη Δύση.

Σοβαρές συνέπειες

«Ενώ η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και οι προοπτικές υπόκεινται σε εξαιρετική αβεβαιότητα, οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές", ανέφερε το ΔΝΤ σε δήλωση μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου υπό την προεδρία της διευθύνουσας διευθύντριας Kristalina Georgieva..

Πληθωριστικό σοκ

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι σχετικές κυρώσεις θα έχουν επίσης σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε, σημειώνοντας ότι η κρίση προκαλεί δυσμενές σοκ στον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα σε μια εποχή που οι πιέσεις στις τιμές ήταν ήδη υψηλές. 

Δημοσιονομική στήριξη 

Δήλωσε ότι έκρηξη των τιμών θα γίνει αισθητή παγκοσμίως και οι αρχές θα πρέπει να παράσχουν δημοσιονομική στήριξη στα φτωχά νοικοκυριά για τα οποία τα τρόφιμα και τα καύσιμα αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών, προσθέτοντας ότι η οικονομική ζημιά θα αυξηθεί εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος.
Οι σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις ευρωπαϊκές χώρες και άλλες χώρες θα είχαν επίσης «ουσιαστικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με σημαντικές επιδράσεις σε άλλες χώρες».

Καταστροφή υποδομών και ανοικοδόμηση

Εκτός από τους νεκρούς, η Ουκρανία αντιμετώπιζει σημαντικές οικονομικές ζημιές, με θαλάσσια λιμάνια και αεροδρόμια κλειστά και κατεστραμμένα, και πολλούς δρόμους και γέφυρες που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.
«Αν και είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες ακριβώς σε αυτό το στάδιο, είναι ήδη σαφές ότι η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει σημαντικό κόστος ανάκαμψης και ανοικοδόμησης», ανέφερε.

Ρευστότητα

Το συμβούλιο αναμενόταν να εξετάσει το αίτημα της Ουκρανίας για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Η Ουκρανία έχει επίσης διαθέσιμα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Ιούνιο στο πλαίσιο μιας υπάρχουσας συμφωνίας, δήλωσε το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα.

Βοήθεια στη Μολδαβία

Η Μολδαβία και άλλες χώρες με στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Ουκρανία και τη Ρωσία διέτρεχαν «ιδιαίτερο κίνδυνο» έλλειψης και διακοπής του εφοδιασμού σε βασικά αγαθά, ανέφερε το ΔΝΤ.
Ανέφερε ότι το ΔΝΤ συζητούσε ενεργά επιλογές χρηματοδότησης με τη Μολδαβία, η οποία ζήτησε αύξηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος δανειακού προγράμματος του ΔΝΤ 558 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στην κάλυψη του κόστους της τρέχουσας κρίσης.
How exposed is Switzerland to the war in Ukraine? - EFG International
Pandemic lessons on when to work, retire and pay the mortgage • Resolution  Foundation
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης