Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει στον πόλεμο με την Ρωσία

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει στον πόλεμο με την Ρωσία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken είναι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, όπως τόνισε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο BBC.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν μπορεί να πει πόσο θα διαρκέσει η σύγκρουση, αλλά επέμεινε ότι η ήττα της Ουκρανίας δεν είναι αναπόφευκτη.
Ο κ. Blinken επαίνεσε την «εξαιρετική ανθεκτικότητα» του ουκρανικού λαού, υπογραμμίζοντας πως, «αν είναι η πρόθεση της Μόσχας να προσπαθήσει με κάποιο τρόπο να ανατρέψει την κυβέρνηση και να εγκαταστήσει το δικό της καθεστώς μαριονέτας, 45 εκατομμύρια Ουκρανοί θα το απορρίψουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε.

Ο πόλεμος δεν εξελίσσεται όπως σχεδίαζε ο Putin

Ο πόλεμος δεν εξελίσσεται όπως σχεδίαζε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, πρόσθεσε.
Η σκληρή αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων συνέχισε να παρεμποδίζει τις ρωσικές προελάσεις σε ολόκληρη τη χώρα την ένατη ημέρα της εισβολής.
Στο νότο, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν περιοχές κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας και η πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης παρέμεινε περικυκλωμένη.
Όμως ο κυβερνήτης του Μικολάιβ είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα εκδιώχθηκαν από την πόλη.
Η δεύτερη πόλη της Ουκρανίας Χάρκοβο, στα βόρεια, παρέμεινε επίσης υπό πολιορκία.
Ο κ. Blinken μίλησε στον διπλωματικό ανταποκριτή του BBC James Landale μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες, κατά την έναρξη ενός εξαήμερου ταξιδιού στην Ευρώπη.
Είπε ότι η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ουκρανία και επίσης να ασκήσει «αυστηρή πίεση στη Ρωσία να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο επιλογής που ξεκίνησε ο Vladimir Putin».

Η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει; - «Με την πάροδο του χρόνου, απολύτως»

Ερωτηθείς αν ήταν πεπεισμένος ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει, είπε: «Με την πάροδο του χρόνου, απολύτως».
"Δεν μπορώ να σας πω πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό.
Δεν μπορώ να σας πω πόσο θα διαρκέσει.
Αλλά η ιδέα ότι η Ρωσία μπορεί να υποτάξει στη θέλησή της 45 εκατομμύρια ανθρώπους που αγωνίζονται ένθερμα για το μέλλον και την ελευθερία τους, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία θα νικήσει στην Ουκρανία και αυτό λέει πολλά».
Ο κ. Blinken δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για την κλιμάκωση.
«Είναι κάτι για το οποίο ανησυχούμε και επικεντρωνόμαστε γιατί το μόνο χειρότερο πράγμα από έναν πόλεμο που περιορίζεται στην Ουκρανία είναι αυτός που κλιμακώνεται ακόμη περισσότερο και υπερβαίνει τον πόλεμο».

Το χειρότερο σενάριο, η... κλιμάκωση

Προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν «ολοένα και πιο βάναυσες» μεθόδους εναντίον αμάχων στην Ουκρανία και ότι ως αποτέλεσμα είχε υπάρξει τεράστιος ανθρώπινος πόνος.
«Βλέπουμε τη Ρωσία να κυνηγάει κρίσιμες υποδομές που στερούν από τους Ουκρανούς νερό, ηλεκτρισμό, θέρμανση», είπε.
"Αυτές οι μέθοδοι αποτελούν, δυστυχώς, τραγικά κομμάτια του ρωσικού παιχνιδιού του Προέδρου Putin.
Και νομίζω ότι είναι πιθανό να δούμε περισσότερα τέτοια χτυπήματα."
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν μια αλλαγή στην ηγεσία της Μόσχας για να τερματιστεί η εισβολή, απάντησε: "Δεν το επιδιώκουμε αυτό, και σε κάθε περίπτωση δεν εξαρτάται από εμάς.
Ο ρωσικός λαός πρέπει να αποφασίσει την ηγεσία του".
«Αυτό που θα έλεγα στον ρωσικό λαό είναι: Πώς στην πραγματικότητα αυτός ο επιθετικός πόλεμος... προωθεί τα συμφέροντά σας, τις ανάγκες σας;». αυτός πρόσθεσε.
Χάρτης που δείχνει περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης