Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Υπό πολιορκία από τους Ρώσους το λιμάνι της Μαριούπολης – Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Μόσχα

Ουκρανία: Υπό πολιορκία από τους Ρώσους το λιμάνι της Μαριούπολης – Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Μόσχα
Τρίτος γύρος συνομιλιών Ρωσίας- Ουκρανίας μέσα στο Σαββατοκύριακο
Κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, έτσι ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων οι άμαχοι στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα.
Υπό πολιορκία και «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό εξακολουθεί να βρίσκεται το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζονται οι «ανελέητες» επιθέσεις, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.
«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό» και «προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram γύρω στα μεσάνυχτα.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 3/3 ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έθεσε την πόλη υπό πολιορκία καταστρέφοντας γέφυρες και τρένα για να εμποδίσει κατοίκους να φύγουν, λέγοντας πως «εδώ και πέντε ημέρες ο τόπος μας, η οικογένειά μας του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, υφίσταται ανελέητες επιθέσεις», καλώντας παράλληλα να συνεχιστεί η «αντίσταση».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης, συνεχίζουν να υπερασπίζονται την πόλη μονάδες του ουκρανικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς, της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Αζόφ, της συνοριοφρουράς και των πεζοναυτών.
Η κατάληψη της Μαριούπολης θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, καθώς θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την -προσαρτημένη στη Ρωσία- Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.

Τρίτος γύρος συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο

Στο μεταξύ, σήμερα, Σάββατο 5/3 ή την Κυριακή 6/3 αναμένεται ο τρίτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, όπως γνωστοποιήθηκε σε ανακοίνωση της καγκελαρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου V. Putin με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ο. Scholz.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης