Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «σύμφωνο συμβίωσης» Ρωσίας - Κίνας έχει σαφή όρια - Ο φόβος για τις δυτικές κυρώσεις και η στρατηγική του Πεκίνου

Το «σύμφωνο συμβίωσης» Ρωσίας - Κίνας έχει σαφή όρια - Ο φόβος για τις δυτικές κυρώσεις και η στρατηγική του Πεκίνου
Ο σύμβουλος του State Department, Derek Solet, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για το Πεκίνο εάν βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις.

Σοβαρές συνέπειες αναμένεται να υποστεί η Κίνα αν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις που εχουν επιβληθεί από τη Δύση, ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον σύμβουλο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Derek Solet. 
Eιδικότερα, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τις ουκρανικές πόλεις κέντρα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εστιάζουν στην Κίνα και τη συνεχή υποστήριξή της προς τον πρόεδρο Vladimir Putin.
Όπως ανέφερε το SCMP, την Παρασκευή ο σύμβουλος του State Departmen Derek Chollet προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για το Πεκίνο εάν βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις.
«Τα συμμαχικά έθνη που έχουν συμφωνούν στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία αντιπροσωπεύουν συνολικά το 50% της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 15%.
Εάν λοιπόν η Κίνα επιδιώξει η Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, θα αποδειχθεί πόσο ευάλωτη είναι.
Οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να αποφύγει αυτές τις κυρώσεις θα αντιμετωπίσει επίσης τις συνέπειες των πράξεών της.
Δεν θέλω να κάνω εικασίες με αυτό».
Στον αντίποδα, το Πεκίνο ήταν αρκετά σαφές σε ό,τι αφορά την υποστήριξή του προς τη Ρωσία, φτάνοντας στο σημείο να καταγγείλει τις δυτικές κυρώσεις ως «παράνομες».
«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε όλες τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις και πιστεύει ότι οι κυρώσεις δεν είναι ποτέ ουσιαστικά αποτελεσματικά μέσα για την επίλυση προβλημάτων», δήλωσε την Πέμπτη ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον. 

Καμπανάκι στην Κίνα…


Εν τω μεταξύ, το Bloomberg δημοσίευσε άρθρο, υπό μορφή έκθεσης-ανάλυσης, σχετικά με τις κυρώσεις που πλήττουν τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin και τους συμμάχους του, ως «προειδοποιητική ιστορία» για τον Κινέζο Πρόεδρο Xi.
Φυσικά, όπως παραδέχεται πρόθυμα ο συντάκτης της έκθεσης, όλα αυτά είναι καθαρά εικασίες, καθώς το Πεκίνο έχει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- συμμορφωθεί με τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, η Κίνα έχει αρνηθεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και πιθανότατα θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει την καταιγίδα αγοράζοντας πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σιτάρι, τα όρια στη φιλία «χωρίς όρια» φαίνεται ήδη να εμφανίζονται.
Οι πολιτικοί ηγέτες έχουν μιλήσει για την ανάγκη για μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός και ορισμένες μεγάλες κινεζικές τράπεζες έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε ό,τι αφορά τα ρωσικά εμπορεύματα.
Αυτό το μοτίβο ήταν εμφανές στο παρελθόν: η Κίνα μπορεί να διαφωνεί με τους πολιτικούς στόχους των δυτικών, αλλά θέλει να αποφύγει μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση.
Ακόμη και οι κινεζικές κρατικές τράπεζες, για παράδειγμα, έχουν συμμορφωθεί μετά τις κυρώσεις λόγω του Χονγκ Κονγκ.
Η Carrie Lam, η φιλική προς το Πεκίνο εποπτεύουσα της περιοχής, δήλωσε το 2020 ότι μάζευε «σωρούς μετρητά» στο σπίτι της επειδή οι Η.Π.Α. απαγόρευσαν την παροχή βασικών τραπεζικών υπηρεσιών.
«Οι κινεζικές τράπεζες είναι, στην πραγματικότητα, πολύ διστακτικές ως προς το να έρθουν σε αντίθεση με τις ΗΠΑ» λέει ο David Dollar, συνεργάτης στο Brookings και πρώην εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στο Πεκίνο.
«Οι κινεζικές τράπεζες είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, είναι βαθιά ενσωματωμένες στο παγκόσμιο σύστημα.
Γι' αυτό θα είναι προσεκτικές».
Αλλά η έκθεση του Bloomberg σημειώνει ότι η οικονομική επιρροή της Κίνας αυξάνεται...

«Συμπάθειες»

Βέβαια, ενώ το Πεκίνο μπορεί να λαμβάνει υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις προς το παρόν, είναι αρκετά σαφές πού τοποθετείται και ποιον συμπαθεί.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin αυτή την εβδομάδα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι είναι η κύρια υπεύθυνη για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Η Ουάσιγκτον «ισχυρίζεται ότι αποτρέπει έναν πόλεμο στην Ευρώπη.
Εκπλήρωσε αυτή την αποστολή;
Ισχυρίζεται ότι δεσμεύεται για ειρηνική επίλυση, αλλά τι έχει κάνει ως προς αυτό, εκτός από την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και την ενίσχυση της στρατιωτικής αποτροπής;».
Όσον αφορά την τάση της «αποπαγκοσμιοποίησης» και την επιστροφή της πολυπολικότητας στο διεθνές πολιτικό σύστημα, οι Αμερικανοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί.
Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η πόλωση είναι πραγματική.
Ο Adam Pozen, πρόεδρος του Ινστιτούτου Πίτερσον για τα Διεθνή Οικονομικά, το αποκαλεί «διάβρωση της παγκοσμιοποίησης».
«Ξεκίνησε με τον εμπορικό πόλεμο του Προέδρου Donald Trump με την Κίνα και συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς οι οικονομίες έγιναν πιο εσωστρεφείς».
Όλοι μιλούσαν εδώ και πολύ καιρό κάνουν λόγο για τη διάσπαση των μπλοκ και της παγκόσμιας οικονομίας», λέει ο Πόζεν.
Το αποτέλεσμα, φοβούνται, θα είναι μια παγκόσμια οικονομία που θα είναι «λιγότερο παραγωγική και καινοτόμος».
Σε κάθε περίπτωση, ενώ η Κίνα πιθανότατα θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σιτάρι, τα όρια στη φιλία τους έχουν όρια.
Ως εκ τούτου η επιλογή της μη σύγκρουσης είναι η μοναδική οδός. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης