Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Το 51% θέλει τώρα ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά τις απειλές Ρωσίας για στρατιωτικές συνέπειες

Σουηδία: Το 51% θέλει τώρα ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά τις απειλές Ρωσίας για στρατιωτικές συνέπειες
Στροφή από τους Σκανδιναβούς 

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν γύρω από το ζήτημα της Σουηδίας, αλλά και της Φινλανδίας, σχετικά με πιθανή ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Το πλάνο των Σουηδών για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ολοένα και προχωρά, κάτι που φάνταζε πολύ μακρινό σενάριο.
Οι Σκανδιναβοί αλλάζουν στάση για πρώτη φορά μάλιστα, μετά το 2014, ύστερα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η δήλωση εξάλλου, της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Zakharova Maria, που έκανε λόγο περί «απειλής», σε περίπτωση εισόδου των Σουηδών στο ΝΑΤΟ, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία κι ενώ η πλευρά της Ρωσίας μιλά για σημαντικές συνέπειες, προειδοποιώντας την Σουηδία για «στρατιωτικές κυρώσεις».
Για πρώτη φορά πάντως, η πλειοψηφία των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε.
Ο αριθμός των Σουηδών που τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ αυξήθηκε κατά 9%, φτάνοντας το ποσοστό ρεκόρ 51%, δηλαδή ένας στους 2 Σουηδούς έχει αλλάξει άποψη, υπέρ του ΝΑΤΟ.
Το ποσοστό όσων είναι αντίθετοι στην συγκεκριμένη προοπτική, μειώθηκε στο 27%, σημειώνοντας πτώση 10 μονάδων, με βάση την δημοσκόπηση του ινστιτούτου Demoskop. Οσον αφορά το ποσοστό των αναποφάσιστων, παραμένει σταθερό στο 22%, όπως σημειώνει η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet.
Ο πόλεμος ωστόσο, έχει προκαλέσει αλλαγή και στην στάση των Φινλανδών απέναντι στο ΝΑΤΟ, καθώς για πρώτη φορά η πλειοψηφία των πολιτών τηας τάσσεται υπέρ της ένταξης στην Συμμαχία.

Συνάντηση με Biden

Ο Φινλανδός πρόεδρος , που αναμένεται να εκφράσει, τις θέσεις της χώρας του, επίσημα προς τον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden ζήτησε χθες από τους συμπατριώτες του να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους».
Σουηδία και Φινλανδία, άλλωστε, διατηρούν στενή σχέση με το ΝΑΤΟ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Στη Σουηδία δε, η κοινή γνώμη ήταν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ μέχρι την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014.
Από τότε, οι γνώμες ποικίλαν.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης