Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία προς δυτικές εταιρείες που συνωστίζονται στην έξοδο: Μείνετε, φύγετε (με ζημιά), ή δώστε τα κλειδιά

Η Ρωσία προς δυτικές εταιρείες που συνωστίζονται στην έξοδο: Μείνετε, φύγετε (με ζημιά), ή δώστε τα κλειδιά
Εταιρείες και επενδυτές από όλο τον κόσμο που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στη Ρωσία έρχονται πλέον αντιμέτωποι με ένα σκληρό δίλημμα καθώς πρέπει να σταθμίσουν την πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης να εγκαταλείψουν σύντομα τη χώρα παραδίδοντας τις εταιρείες τους ή τις επιχειρηματικές συμμετοχές τους σε τοπικούς managers μέχρι να επιστρέψουν.
Σχετικά Άρθρα
Εταιρείες και επενδυτές από όλο τον κόσμο που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στη Ρωσία έρχονται πλέον αντιμέτωποι με ένα σκληρό δίλημμα καθώς πρέπει να σταθμίσουν την πρόταση της Ρωσίας να εγκαταλείψουν σύντομα τη χώρα παραδίδοντας τις εταιρείες τους ή τις επιχειρηματικές συμμετοχές τους σε τοπικούς managers μέχρι να επιστρέψουν.
Αυτή αποτελεί μια από τις επιλογές που πρότεινε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Andrei Belousov μία εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μία ημέρα αφότου η γαλλική τράπεζα Societe Generale προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να απωλέσει από τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, γεγονός που τρόμαξε τις εταιρείες που επιδιώκουν να μείνουν στη χώρα.

Αντιπρόεδρος κυβέρνησης Belousov: Οι τρεις επιλογές για τις δυτικές εταιρείες

Ο Belousov περιέγραψε τρεις εναλλακτικές λύσεις για τις ξένες εταιρείες.
«Η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία», ανέφερε σε δήλωση.
«Οι ξένοι μέτοχοι μπορούν να μεταβιβάσουν το μερίδιό τους προς διαχείριση σε Ρώσους εταίρους και να επιστρέψουν στην αγορά αργότερα», πρόσθεσε και:
«Η εταιρεία μπορεί να τερματίσει οριστικά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, να κλείσει την παραγωγή και να απολύσει τους υπαλλήλους».
Καμία επιλογή δεν είναι χωρίς κινδύνους. Όσες εταιρείες παραμείνουν στη Ρωσία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις στις δυτικές αγορές, όπου το κοινό έχει συσπειρωθεί υπέρ της Ουκρανίας.
Όσοι μεταβιβάσουν τη συμμετοχή τους διατρέχουν τον κίνδυνο να παραδώσουν τα κλειδιά με λίγες εγγυήσεις, ενώ όσοι εγκαταλείψουν τη χώρα, μπορεί να υποχρεωθούν να πουλήσουν τη συμμετοχή τους με ελάχιστα χρήματα, κα τελικά να αντιμετωπίσουν μεγάλες ζημιές.
Η εισβολή της Ρωσίας οδήγησε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να επιβάλουν σαρωτικές κυρώσεις, που επηρεάζουν τα πάντα, από τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών έως μια σειρά προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, που καθιστούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία όλο και πιο περίπλοκες και επισφαλείς.
Για τους απλούς Ρώσους σημαίνει βαθύ οικονομικό πόνο.

Μερικές εγκαταλείπουν, άλλες μένουν χωρίς περαιτέρω επενδύσεις 

Ορισμένες πολυεθνικές, όπως οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες BP και Shell ήδη δηλώσει ότι θα εγκαταλείψουν τη Ρωσία ενώ άλλες έχουν σταματήσει να αποχωρήσουν από τη Ρωσία προς το παρόν. Η TotalEnergies είπε ότι θα παραμείνει αλλά δεν θα επενδύσει περισσότερα. Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι θα κλείσει όλα της τα καταστήματα και θα πληρώσει τους 15.000 Ρώσους προσωπικού της για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Η ιταλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Pirelli δήλωσε ότι παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις μέσω μιας ειδικά συγκροτημένης «επιτροπής κρίσης», προσθέτοντας ότι δεν αναμένει να σταματήσει κανένα από τα δύο ρωσικά εργοστάσιά της. Ο ανταγωνιστής της, η φινλανδική Nokian Tyres, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μεταφέρει την παραγωγή ορισμένων γραμμών παραγωγής εκτός Ρωσίας.
Αλλά δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις ακόμη και για όσους αναζητούν την έξοδο, όταν δεν υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές.
Η βρετανική ασφαλιστική και διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων Royal London δήλωσε ότι σχεδιάζει να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσία, τα οποία, όπως είπε, αντιστοιχούσαν μόνο στο 0,1% του χαρτοφυλακίου της αλλά δεν βρίσκει πρόθυμους αγοραστές.

Τι κόστος πρέπει να πληρώσουν οι εταιρείες που είναι αποφασισμένες να φύγουν

Για όσες εταιρείες είναι αποφασισμένες να φύγουν, ο Ρώσος πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα για την υποβολή ενός γρήγορου σχεδίου πτώχευσης «που θα στηρίξει την απασχόληση και την κοινωνική ευημερία των πολιτών, έτσι ώστε οι καλόπιστοι επιχειρηματίες να μπορούν να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων».
Πολλές εταιρείες εξακολουθούν ακόμη να προσπαθούν να υπολογίσουν το κόστος της έκθεσής τους στη Ρωσία, καθώς για αρκετές το ποσοστό όλο αλλάζει με κάθε νέο γύρο κυρώσεων που ανακοινώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία.
Μέχρι στιγμής, οι δυτικές εταιρείες, τράπεζες και επενδυτές έχουν ανακοινώσει ότι έχουν έκθεση σε κάποια μορφή στη Ρωσία άνω των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί.
Στοιχεία από την ερευνητική εταιρεία Morningstar, εν τω μεταξύ, δείχνουν έκθεση από διεθνή funds σε μετοχές και ομόλογα ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει διαγράψει την αξία των περιουσιακών στοιχείων περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατείχε στη Ρωσία.

«Ακραίο σενάριο»

Εν τω μεταξύ, η SocGen, η οποία έχει έκθεση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, δήλωσε την Πέμπτη ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα για ένα «ακραίο σενάριο, στο οποίο ο όμιλος θα απωλέσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στα τραπεζικά του στοιχεία στη Ρωσία».
Η ολλανδική τράπεζα ING ενημέρωσε για την έκθεσή της στη Ρωσία και την Ουκρανία, αναφέροντας ότι περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ ανεξόφλητων δανείων επηρεάστηκαν από «νέες κυρώσεις σε (ρωσικές) συγκεκριμένες οντότητες και ιδιώτες».
Η BASF, ο μεγαλύτερος όμιλος χημικών προϊόντων στον κόσμο δήλωσε ότι σταματά τις νέες δραστηριότητες στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, εκτός από εκείνες που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων στο πλαίσιο ανθρωπιστικών μέτρων, επισήμανε όμως επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τώρα οι εταιρείες, λόγω των κυρώσεων.
Η ελβετική ωρολογοποιία Swatch Group δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, αλλά αναστέλλει τις εξαγωγές «λόγω της γενικής δύσκολης κατάστασης».
Τέλος η Deutsche Bank είπε ότι είχε υποβάλει σε stress test τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, δεδομένου ότι εκεί διαθέτει ένα μεγάλο τεχνολογικό κέντρο  αλλά είπε ότι είναι βέβαιη για την ικανότητά της να διευθύνει την καθημερινή της επιχείρηση παγκοσμίως.
Η γερμανική τράπεζα είχε ανοίξει νέο υποκατάστημα στη Μόσχα τον Δεκέμβριο, διαφημίζοντας την κίνησή της ως σημαντική επένδυση και δέσμευση στη ρωσική αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης