Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξέφρενα σοκ στον δείκτη εμπορευμάτων - Το ταχύτερο ράλι των τελευταίων 50 ετών - Μπαίνουμε σε στασιμοπληθωρισμό

Ξέφρενα σοκ στον δείκτη εμπορευμάτων - Το ταχύτερο ράλι των τελευταίων 50 ετών - Μπαίνουμε σε στασιμοπληθωρισμό
Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg (BCOM) κατέγραψε άνοδο 8,6% την εβδομάδα 23 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου και αναμένεται να συνεχίσει να κινείται υψηλότερα.
Σχετικά Άρθρα

Οι αγορές εμπορευμάτων από τα αγροτικά προϊόντα ως την ενέργεια και τα μέταλλα κλυδωνίζονται σοβαρά καθώς λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο δείκτης πρώτων υλών του Bloomberg καταγράφει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία του άνοδο εδώ και 50 χρόνια.
Η γενικευμένη ρωσική εισβολή έχει εκτοξεύσει τις τιμές των εμπορευμάτων στα ύψη καθώς οι δυτικές κυρώσεις αναγκάζουν τη Ρωσία σε όλο και μεγαλύτερη απομόνωση.
Τράπεζες, εισαγωγείς και μεταφορικές εταιρείες αποφεύγουν τις ρωσικές εξαγωγές καθώς οι traders αποτιμούν το φόβο για ελλείψεις στην ενέργεια, τα σιτηρά και τα μέταλλα, οδηγώντας το δείκτη πρώτων υλών του Bloomberg στο μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος του από το 1974.
Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg (BCOM), ο οποίος ενημερώνεται στο τέλος κάθε ημερήσιας συνεδρίασης, κατέγραψε άνοδο 8,6% την εβδομάδα 23 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου και αναμένεται να συνεχίσει να κινείται υψηλότερα.
Αφού κύλησε η συγκεκριμένη εβδομάδα κατά την οποία καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος στην τιμή των εμπορευμάτων από το 1974, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent εκτινάχθηκε αγγίζοντας τα 120 δολάρια το βαρέλι νωρίς την Πέμπτη 4 Μαρτίου και έκτοτε μειώθηκε στα 110 δολάρια το βαρέλι.
2022-03-03.png

Σιτάρι σε υψηλό 14 ετών, αλουμίνιο σε ιστορικά υψηλά

Το αλουμίνιο σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό αυτή την εβδομάδα και το σιτάρι σημείωσε άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 καθώς αυξάνονται οι φόβοι για έλλειψη.
«Δεν έχουμε δει ποτέ τόσο απότομες και ξαφνικές αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων σε τόσα πολλά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Henning Gloystein, αναλυτής του Eurasia Group.
«Μέχρι να υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση, οι τιμές ρεκόρ ή γενικότερα οι αυξημένες τιμές λόγω κυρώσεων και διαταραγμένων αλυσίδων εφοδιασμού θα συνεχίζονται για πολλά εμπορεύματα», δήλωσε ο Gloystein.
Αυτό κεντρίζει πάντως πολύ το ενδιαφέρον είναι ότι την τελευταία φορά που τα εμπορεύματα αυξήθηκαν τόσο πολύ μέσα σε μια εβδομάδα, ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 όταν τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) κατάφεραν ένα βαρύ πλήγμα στις ΗΠΑ, που τότε είχαν επιλέξει να επανεξοπλίσουν τον ισραηλινό στρατό, με την απόφασή τους να προχωρήσουν σε εμπάργκο πετρελαίου.
Η απόφασή αυτή είχε οδηγήσει στο σοκ των τιμών του πετρελαίου που είχε προκαλέσει τότε στασιμοπληθωρισμό.
Το 1979 ο τότε πρόεδρος της Fed, Paul Volcker, το 1979 άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και μέχρι να το καταφέρει στα μέσα του 1981, είχαν φτάσει το 20%.
Υπάρχουν ισχυρές αναλογίες ανάμεσα στον σημερινό υψηλό πληθωρισμό, τη χαμηλή ανάπτυξη και τις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων με τον στασιμοπληθωρισμό των μέσων της δεκαετίας του 1970.
Μερικά από τα στοιχεία που έστειλε τις περασμένες μέρες η Fed της Atlanta, η οποία μεταξύ των άλλων μείωσε την εκτίμηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2022 στο μηδέν, υποδεικνύουν ότι ο στασιμοπληθωρισμός μπορεί να είναι κιόλας μαζί μας.
unnamed_60.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης