Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποψίες νέου σκανδάλου στην Credit Suisse με την εμπλοκή Ρώσων ολιγαρχών - Καταγγελίες ότι καταστρέφουν έγγραφα

Υποψίες νέου σκανδάλου στην Credit Suisse με την εμπλοκή Ρώσων ολιγαρχών - Καταγγελίες ότι καταστρέφουν έγγραφα
Η Credit Suisse δεν αρνείται την καταστροφή εγγράφων
Σχετικά Άρθρα
Μετά το σκάνδαλο στήριξης ενός Βούλγαρου παλαιστή που έγινε διακινητής κοκαΐνης, η Credit Suisse φαίνεται ότι εμπλέκεται και σε ένα μεγάλο σκάνδαλο με Ρώσους ολιγάρχες.
Και παρόλο που αυτό δεν είναι τεχνικά παράνομο (τουλάχιστον όχι με κανέναν προφανή τρόπο), η Credit Suisse βρέθηκε στο στόχαστρο πληροφοριών που υποστηρίζουν ότι ζήτησε από hedge funds και άλλους πελάτες να καταστρέψουν έγγραφα που σχετίζονται με τα γιοτ και τζετ μερικών από τους πλουσιότερους πελάτες της.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η τράπεζα προσπαθεί να σταματήσει τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με τη μονάδα της ιδιωτικής τραπεζικής - η οποία έχει χορηγήσει δάνεια σε ολιγάρχες που βρίσκονται όμως υπό τις αμερικανικές κυρώσεις.
Βεβαίως, η Credit Suisse έχει αρνηθεί αυτές τις αναφορές - ή μάλλον επέμεινε ότι η ζητούμενη καταστροφή εγγράφων σχετιζόταν με συμφωνίες μη αποκάλυψης που συνδέονται με τις δραστηριότητές της.
«Το δικαίωμα της Credit Suisse να ζητήσει από τους μη συμμετέχοντες επενδυτές να καταστρέψουν έγγραφα που σχετίζονται με αυτή τη συναλλαγή, όπως είναι η πρακτική της αγοράς, προβλεπόταν από τη Συμφωνία περί Μη Αποκάλυψης», ανέφερε η τράπεζα στην ανακοίνωση της.
"Τα έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στους επενδυτές δεν περιείχαν ονόματα πελατών ή/και αναγνωριστικά περιουσιακών στοιχείων λόγω της φύσης της συναλλαγής με βάση το blind pool."
Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι FT, επικαλούμενοι τρεις πηγές που είχαν επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες, επιβεβαίωσαν ότι η εν λόγω συμφωνία περιελάμβανε τη μετατόπιση των κινδύνων από δάνεια 2 δισ. δολαρίων σε μια ομάδα hedge funds μετά την τιτλοποίηση.

Η Credit Suisse δεν αρνείται την καταστροφή εγγράφων

Οι επενδυτές έλαβαν αυτή την εβδομάδα επιστολές από την ελβετική τράπεζα που τους ζητούσε να καταστρέψουν τα έγγραφα που σχετίζονται με την τιτλοποίηση δανείων που υποστηρίζονται από «τζετ, γιοτ, ακίνητα και/ή χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία».
Οι επιστολές λένε στους επενδυτές να «καταστρέψουν και να διαγράψουν οριστικά» κάθε εμπιστευτική πληροφορία που είχε δώσει η Credit Suisse στο παρελθόν σε σχέση με τη συναλλαγή, επικαλούμενη μια «πρόσφατη διαρροή δεδομένων στα μέσα ενημέρωσης».
Μία από τις πηγές των FT είπε ότι δεν είχαν δει ποτέ ένα αίτημα σαν αυτό της CS σε αυτήν την περίπτωση.
«Δεν νομίζω ότι είχαμε ποτέ τέτοιο αίτημα», είπε ένας επενδυτής που έλαβε την επιστολή, σημειώνοντας ότι η εταιρεία του είχε λάβει παρόμοιες ειδοποιήσεις μόνο όταν της είχαν σταλεί εμπιστευτικά έγγραφα κατά λάθος.
Η προσπάθεια της τράπεζας να εμποδίσει τους πελάτες να διαρρέουν πληροφορίες ακολούθησε τη διαρροή "Suisse Secrets", η οποία διέρρευσε τον περασμένο μήνα.
Αυτή η διαρροή περιγράφει περιουσιακά στοιχεία περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχουν «κατάσκοποι, ισχυροί άνδρες και εγκληματίες».
Η Credit Suisse έκλεισε αθόρυβα τη συμφωνία τιτλοποίησης τζετ και γιοτ στα τέλη του 2021, προσφέροντας ετήσιο επιτόκιο άνω του 11% για να προσελκύσει hedge funds στη συναλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης