Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Απαλλοτριώστε τους ολιγάρχες - Όλοι ξέρουν τη ροή των χρημάτων τους

Handelsblatt: Απαλλοτριώστε τους ολιγάρχες - Όλοι ξέρουν τη ροή των χρημάτων τους
Πιστεύουν ότι κανείς από τους πολιτικούς ιθύνοντες στη Δύση δεν γνωρίζει τις ροές των χρημάτων τους;

«Απαλλοτριώστε τους ολιγάρχες» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, που αντιμετωπίζει με σκωπτικό ύφος την έκκληση Ρώσων ολιγαρχών προς το Κρεμλίνο για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία:
«Πρόκειται για το αποκορύφωμα της θρασύτητας.
Πολλοί από τους Ρώσους ολιγάρχες συμπεριφέρονται ωσάν να μην ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του καθεστώτος Putin ή ακόμη ωσάν να υπήρξαν και αντίπαλοί του» σημειώνει ο αρθρογράφος.
Και συνεχίζει: «Πιστεύουν ότι κανείς από τους πολιτικούς ιθύνοντες στη Δύση δεν γνωρίζει τις ροές των χρημάτων τους;
Ότι κανείς δεν έχει δει τις λεπτομερείς και με ακρίβεια στοιχειοθετημένες έρευνες του ‘Ταμείου κατά της Διαφθοράς’ που διηύθυνε ο καταδικασμένος σε καταναγκαστικά έργα Αlexei Navalny.
Σε αυτές η θαρραλέα ομάδα των συνεργατών του έχει αποδείξει, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, ποιος χρηματοδοτεί τις βίλες εκατομμυρίων τίνος πρωθυπουργού, ποιος ελέγχει τα ψευδόμενα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ποιος συντηρεί τις ερωμένες του Putin και του Sergey Lavrov (στον οποίον επίσης έχουν επιβληθεί κυρώσεις) με ακίνητα, αεροσκάφη και μετρητά».
Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung (NZZ) εστιάζει στον συγχρωτισμό Ρώσων ολιγαρχών με την ελβετική τράπεζα Credit Suisse.
Όπως υποστηρίζει, «η Credit Suisse φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει την αγορά ιδιωτικών αεροσκαφών για Ρώσους ολιγάρχες, στους οποίους αργότερα επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Για μία ακόμη φορά η τράπεζα απέτυχε στην προσπάθειά της να υποβαθμίσει το θέμα και να καλύψει σχετικές διαρροές».
Η εφημερίδα της Ζυρίχης σημειώνει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα «φέρεται να ζήτησε προ ημερών με επιστολή της σε επενδυτές να καταστρέψουν διαφημιστικό υλικό για ενυπόθηκα δάνεια πολυτελείας. Σύμφωνα με τους Financial Times στους οφειλέτες των αρχικών δανείων για την αγορά πολυτελών σκαφών και ιδιωτικών αεροσκαφών συμπεριλαμβάνονται Ρώσοι ολιγάρχες».
Πού πήγαν τελικά τα ενυπόθηκα δάνεια; Επικαλούμενη στοιχεία των Financial Times η ελβετική εφημερίδα σημειώνει ότι «ένα κομμάτι του ρίσκου μεταβιβάστηκε σταδιακά σε hedge funds, στο πλαίσιο ενός χαρτοφυλακίου δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και όπως φαίνεται με δελεαστικό επιτόκιο άνω του 11%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης