Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης - Άνοδος 60% για το φυσικό αέριο – Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού

Χάος στις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης - Άνοδος 60% για το φυσικό αέριο –  Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού
Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκε ως 60% την Τετάρτη, 2 Μαρτίου -- καθώς traders, αγοραστές και μεταφορείς αποφεύγουν το ρωσικό αέριο.
Σχετικά Άρθρα

Η εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε τη Ρωσία «παρία» του διεθνούς εμπορίου, καθώς μεγάλα διυλιστήρια αρνούνται να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο και οι τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν πετρελαϊκά φορτία ρωσικής προέλευσης.
Το αποτέλεσμα είναι μια αγορά σε αταξία καθώς η γεωπολιτική αναταραχή διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και τροφοδοτεί την αστάθεια.
Οι αγορές εμπορευμάτων βρίσκονται σε αναταραχή από την γενικευμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκε ως 60% την Τετάρτη, 2 Μαρτίου -- καθώς traders, αγοραστές και μεταφορείς αποφεύγουν το ρωσικό αέριο.
Τρεις πηγές δήλωσαν στο Bloomberg ότι οι traders του φυσικού αερίου αποφεύγουν νέες συμφωνίες με τη ρωσική Gazprom, αν και οι ευρωπαϊκές εταιρείες οφείλουν να τηρήσουν τις συμβάσεις τους, διαφορετικά τα κέντρα εκκαθάρισης θα παγώσουν τις συναλλαγές με τη ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας και θα ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.


2022-03-02_07-26-02.png

Αυξάνεται η ροή της Gazprom προς την Ευρώπη
 

Παρόλα αυτά, η ροή φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ευρώπη καλά κρατά και μάλιστα αυξάνεται.
Οι ροές σε κορυφαία σημεία εισόδου, όπως το Velke Kapusany στη Σλοβακία και ο αγωγός Yamal-Europe στη Γερμανία, έχουν ανακάμψει σε σημαντικά βαθμό, με δεσμευμένη μεγαλύτερη χωρητικότητα.
Η τιμή του φυσικού αερίου στη spot αγορά της Ολλανδίας που αποτελεί τιμή αναφοράς για όλη την Ευρώπη, εκτινάχθηκε στα 195 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που αποτελεί ιστορικό υψηλό, 38% υψηλότερα μέσα σε λίγες ώρες.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει το πετρέλαιο στα ύψη -- με την τιμή του αργού Brent να ξεπερνά τα 113 δολάρια το βαρέλι.
2022-03-02_07-34-05.png

«Η γεωπολιτική αναταραχή δημιουργεί πρόβλημα στις αλυσίδες εφοδιασμού και κρατά τις αγορές στην κόψη του ξυραφιού», δήλωσε ο John Driscoll, επικεφαλής στρατηγικής της JTD Energy Services Pte με έδρα τη Σιγκαπούρη.
Η Ρωσία, που καλύπτει το ένα τρίτο των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, έχει ανακοινώσει ότι η παράδοση φυσικού αερίου μέσω των τεράστιων δικτύων αγωγών θα συνεχιστεί.
Η Gazprom προειδοποίησε την Τρίτη για «σοβαρές προκλήσεις» στην αναπλήρωση των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, λαμβάνοντας υπόψη ότι χρειάζονται «πολύ μεγάλοι όγκοι φυσικού αερίου».
Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ πριν από τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε δύσκολη κατάσταση λόγω της ενεργειακής κρίσης που φαίνεται να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ, με την ευρωπαϊκή οικονομία να κινδυνεύει πλέον με στασιμοπληθωρισμό.
Σύμφωνα με τον Bloomberg, την Τρίτη, 1 Μαρτίου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Oli Rehn ανέφερε ότι η εισβολή της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό και ότι η ΕΚΤ δεν είναι σε θέση να συσφίξει τη δημοσιονομική πολιτική.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass από την πλευρά του δήλωσε στο CBS ότι μπορεί να χρειαστούν πάνω από πέντε χρόνια για να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις στο ρωσικό αέριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης