Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες ο κόσμος δυσκολεύεται περισσότερο να ζεστάνει το σπίτι του;

Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες ο κόσμος δυσκολεύεται περισσότερο να ζεστάνει το σπίτι του;
Σημαντικό μέρος των νοικοκυριών σε χώρες μέλη της ΕΕ χαμηλού εισοδήματος αναφέρει ότι δεν αντέχει οικονομικά να ζεστάνει σωστά το σπίτι του.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Βουλγαρίας δεν είναι σε θέση να ζεστάνει σωστά τα σπίτια του σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Το 27,5% των βουλγαρικών νοικοκυριών δεν μπορεί να ζεστάνει το σπίτι καθιστώντας τη Βουλγαρία τη χώρα που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ΕΕ.
Ακολουθούν η Λιθουανία με 23,1% και η Κύπρος με 20,9%, ενώ η Ελλάδα έρχεται στην πέμπτη θέση καθώς το 16,7% των νοικοκυριών αναφέρει ότι δεν μπορεί να ζεστάνει το σπίτι του.
Όπως σημειώνει ο Florian Zandt της Statista, οι περισσότερες χώρες σε αυτήν την κορυφαία λίστα έχουν χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά μεταξύ αυτών υπάρχουν και δύο σημαντικές εξαιρέσεις: η Ισπανία και η Γερμανία.
Ενώ η Ισπανία το 2020 είχε ΑΕΠ 1,3 τρισ. ευρώ, ένας στους δέκα κατοίκους τους δεν μπορεί να θερμάνει σωστά το σπίτι του για οικονομικούς λόγους.
Ακόμη και στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ, υπάρχει ένα 9% του πληθυσμού που δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τη σωστή θέρμανση του σπιτιού του.
Αν και αυτοί οι αριθμοί φαίνονται υψηλοί με την πρώτη ματιά, το ποσοστό των ανθρώπων που δεν μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους έχει μειωθεί στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ.
Για παράδειγμα, στη Βουλγαρία το 2016 ήταν στο 40%.
Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τη σωστή θέρμανση μειώθηκε από 29,1% το 2016 σε 16,7% το 2020.
Από την άλλη πλευρά του φάσματος, η Ισπανία και η Γερμανία ξεχωρίζουν ξανά σε αυτή τη λίστα.
Το 2019, μόνο το 2,5% των Γερμανών και το 7,5% των Ισπανών εκτιμούσαν ότι δεν είχαν τα οικονομικά για να θερμάνουν σωστά το σπίτι τους.
Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για την οποία αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που δεν μπορούν να ζεστάνουν σωστά τα σπίτια της σε αυτές τις δύο χώρες, η πανδημία του κορωνοϊού πιθανότατα να έπαιξε μεγάλο ρόλο λόγω της εργασιακής ανασφάλειας που δημιούργησε ακόμη και σε πλουσιότερες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Με την αύξηση των τιμών της ενέργειας το 2021 και την γενικευμένη εισβολή της Ρωσίας προς την Ουκρανία, οι αριθμοί των ανθρώπων που δεν μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους αναμένεται να αυξηθούν ξανά σε ολόκληρη την ΕΕ.
26924_1.jpeg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης