Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός SWIFT επτά ρωσικές τράπεζες - Αναλυτικά η λίστα

Εκτός SWIFT επτά ρωσικές τράπεζες - Αναλυτικά η λίστα
O τελικός κατάλογος ενδέχεται να είναι διαφορετικός από τον τωρινό, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων
Σχετικά Άρθρα

Τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT προβλέπει το προσχέδιο της απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, στην ευρωπαϊκή λίστα περιλαμβάνονται οι VTB Bank, Bank Rossiya, Βank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC και VEB RF. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνονται η Sberbank, η οποία είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, καθώς και η Gazpromank.
H τελική λίστα, πάντως, θα καθοριστεί κατόπιν συμφωνίας με την υπόλοιπη Δύση, καθώς στη δράση αποκλεισμού των ρωσικών τραπεζών συμμετέχουν τόσο οι ΗΠΑ όσο κα ο Καναδάς.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ στο Bloomberg, ο τελικός κατάλογος ενδέχεται να είναι διαφορετικός από τον τωρινό, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.
Η απόφαση για τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, μέσου του οποίου πραγματοποιούνται συναλλαγές αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο, με κοινή δήλωση των ΗΠΑ, Ε.Ε., Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ην. Βασιλείου και Καναδάς.
Η VTB, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, διαθέτοντας μερίδιο 20% στη ρωσική αγορά.
Το σύστημα SWIFT αποτελεί μια παγκόσμια συνεργασία 200 χωρών, η οποία εφαρμόζει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βελγίου. Σε αυτό συμμετέχουν περισσότερες από 11.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικές εταιρείες, οι οποίες το χρησιμοποιούν για να πραγματοποιούν διεθνείς πληρωμές και συναλλαγές.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν του SWIFT, η Δύση αποφάσισε και το «πάγωμα» των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης