Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμβόλιο Pfizer: Ελάχιστο αποτελεσματικό στα παιδιά 5 – 11 ετών σε σχέση με εφήβους, ενήλικες

Εμβόλιο Pfizer: Ελάχιστο αποτελεσματικό στα παιδιά 5 – 11 ετών σε σχέση με εφήβους, ενήλικες
Δεν παρέχει σχεδόν καμία προστασία κατά της πιθανότητας λοίμωξης αναφέρει αμερικάνικη μελέτη
Σχετικά Άρθρα

Πολύ λιγότερο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού στα παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών σε σχέση με τους έφηβους και τους ενήλικες, όπως προκύπτει από αμερικανική έρευνα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Times», το εμβόλιο προστατεύει τα παιδιά αυτής της ηλικίας από σοβαρή Covid-19, αλλά δεν παρέχει σχεδόν καμία προστασία κατά της πιθανότητας λοίμωξης, ακόμη κι ένα μόλις μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους.
Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron (Δεκέμβριος 2021 και Ιανουάριος 2022), ανέλυσε δεδομένα από 852.384 πλήρως εμβολιασμένα παιδιά 12-17 ετών και 365.502 ηλικίας 5-11 ετών.
Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv.

Ελάχιστη αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας μειώθηκε από 85% στο 73% στους εφήβους, ενώ στα μικρά παιδιά από το 100% στο 48%.
Η αποτελεσματικότητα κατά του κινδύνου λοίμωξης μειώθηκε στα μεγάλα παιδιά από 66% στο 51% και στα μικρά παιδιά από 68% μόλις στο 12%.
Μεγάλη διαφορά παρατηρήθηκε ανάμεσα στην ηλικία των 12 ετών (αποτελεσματικότητα 67%) έναντι εκείνης στην ηλικία των 11 ετών (μόνο 11%).

Που οφείλεται

Η μεγάλη μείωση στην αποτελεσματικότητα πιθανώς οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές και τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές, στο ότι στα μικρά παιδιά χορηγείται μόνο το ένα τρίτο της δόσης των μεγαλυτέρων παιδιών και των ενηλίκων.
Είχε προηγηθεί πρόσφατα η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων κλινικής δοκιμής που έδειξε επίσης χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε παιδιά δύο έως τεσσάρων ετών, τα οποία είχαν πάρει ακόμη μικρότερη δόση.
Ειδικοί στις ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία ότι τα παραπάνω θα κάνουν ακόμη πιο διστακτικούς ορισμένους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά του κορωνοϊού, αν και συνεχίζουν να το συνιστούν, καθώς δεν παύει να προστατεύει κατά της βαριάς νόσου Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης