Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Συνασπισμός έξι κομμάτων για να «εκθρονίσουν» τον Erdogan

Τουρκία: Συνασπισμός έξι κομμάτων για να «εκθρονίσουν» τον Erdogan
Οι ηγέτες των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της χώρας δεσμεύτηκαν να «αποκαταστήσουν το κράτος δικαίου»

Σύμφωνο που έχει στόχο την ανατροπή του Recep Tayyip Erdogan, μέσω της αναθεώρησης του εκλογικού νόμου, υπέγραψαν έξι τουρκικά κόμματα.
Eιδικότερα, οι ηγέτες των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της χώρας δεσμεύτηκαν να «αποκαταστήσουν το κράτος δικαίου».
«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό, φιλελεύθερο, δημοκρατικό και δίκαιο σύστημα που θα καθιερώνει τη διάκριση των εξουσιών με ένα αποτελεσματικό και συμμετοχικό νομοθετικό σώμα, μια σταθερή εκτελεστική εξουσία που θα λειτουργεί σε καθεστώς διαφάνειας και λογοδοσίας, μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαιοσύνη», αναφέρεται στην κοινή τους δήλωση.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Kemal Kilicdaroglu Κιλιτσντάρογλου του CHP και η Meral Aksener, του δεξιού Καλού Κόμματος ήταν μεταξύ των ηγετών που υπέγραψαν το σύμφωνο.
Στο πλευρό τους συντάχθηκαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αli Babacan αλλά και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Αhmet Davutoglu, οι οποίοι υπηρέτησαν και οι δύο ως υπουργοί υπό τον Ερντογάν στο παρελθόν, αλλά αργότερα παραιτήθηκαν από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για να σχηματίσουν δύο ξεχωριστές αποσχισθείσες ομάδες. Συμμετείχαν επίσης δύο άλλα μικρά κόμματα, το ισλαμιστικό κόμμα Saadet και το δεξιό Δημοκρατικό κόμμα.
Στο επίκεντρο της διακήρυξης ήταν η υπόσχεση κατάργησης του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης, που εισήχθη το 2018 και έχει δώσει τεράστιες εξουσίες στα χέρια του Erdogan.
Τα έξι κόμματα δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων — κάτι που ο Ergogan έχει επανειλημμένα αρνηθεί να κάνει τα τελευταία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης