Τελευταία Νέα
Διεθνή

Shanghai Composite: Η πρώτη ένδειξη ότι η Δύση, με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT, σκάβει το «λάκο» της

Shanghai Composite: Η πρώτη ένδειξη ότι η Δύση, με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT, σκάβει το «λάκο» της
Η ανοδική κίνηση τεσσάρων μετοχών στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης δείχνει πως με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT η Δύση σκάβει το λάκο της
Σχετικά Άρθρα

Τη στιγμή που η Δύση ασχολείται με το πώς ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT θα πλήξει τη ρωσική οικονομία, τις τιμές των εμπορευμάτων και τις παγκόσμιες αγορές, ας δούμε πώς αντιδρούν κάποιες αγορές στη μακρινή Ασία.
Το ενδιαφέρον στοιχείο – που δίνει και μια εικόνα του τι έρχεται στο μέλλον – είναι ότι σήμερα 28 Φεβρυοαρίου ενώ άπαντες περίμεναν να ανοίξουν οι αμερικάνικες αγορές για να δουν τι έρχεται, στην αγορά της Κίνας που ήταν ήδη ανοικτή και σε μια μάλλον επίπεδη συνεδρίαση, με τον δείκτη Shanghai Composite να παραμένει σε μάλλον σταθερά επίπεδα, οι μετοχές οι οποίες συνδέονται με το Σύστημα Διασυνοριακών Διατραπεζικών Πληρωμών της Κίνας (CIPS) κατέγραψαν μεγάλη αύξηση.
Αυτό έγινε προφανώς λόγω της απόφασης που πήραν οι δυτικές χώρες να αποκλείσουν επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT δυο μέρες.
Και γιατί;
Επειδή όπως σημειώνει το Bloomberg, αυξάνονται οι εικασίες ότι το Σύστημα Διασυνοριακών Διατραπεζικών Πληρωμών της Κίνας θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση για τις ρωσικές τράπεζες.
Τι είναι το CIPS;
Είναι ένα σύστημα πληρωμών που προσφέρει υπηρεσίες εκκαθάρισης και διακανονισμού για τους συμμετέχοντες του σε διασυνοριακές συναλλαγές σε γουάν.
Είναι δηλαδή μια κινεζική έκδοση του SWIFT, την οποία οι περισσότερες ρωσικές τράπεζες πιθανότατα θα αναγκαστούν σύντομα να υιοθετήσουν.
Για το λόγο αυτό οι μετοχές της Orient Group και της HyUnion Holding εκτινάχθηκαν κατά 10%.
hyunion.jpg

... ενώ οι μετοχές των Infosec Technologies and Forms Syntron Information αυξήθηκαν κατά 20%.
beijing_infosec.jpg

Αφού μάλιστα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η Κίνα δεν θα συμμετέχει στον πόλεμο κυρώσεων που έχουν εξαπολύσει οι δυτικές χώρες σε βάρος της Ρωσίας, αντίθετα, θα δεχτεί τις ρωσικές τράπεζες στο δικό της σύστημα, είναι καλό να αντιληφθούμε ότι ακόμη κι αν πλήξει τη Ρωσία μεσοπρόθεσμα, η Δύση, με την πολιτική του αποκλεισμού της Ρωσίας από το SWIFT, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο φέρνει την Κίνα και τη Ρωσία πιο κοντά, θέτοντας σε κίνδυνο την τύχη του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης