Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλη η αλήθεια για την μυθική περιουσία του Putin: Τα... 200 δισ. δολ, το επιβλητικό παλάτι, τα γιοτ και... οι offshores

Όλη η αλήθεια για την μυθική περιουσία του Putin: Τα... 200 δισ. δολ, το επιβλητικό παλάτι, τα γιοτ και... οι offshores
Λεπτομέρειες για το παλάτι του Putin στη Μαύρη Θάλασσα δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τον φυλακισμένο Ρώσο αντιφρονούντα Navalny
Σχετικά Άρθρα
Ένα τεράστιο πέπλο μυστηρίου πλανάται γύρω από την μυθική περιουσία του Ρώσου τσάρου, Vladimir Putin με τις φήμες να «οργιάζουν».

Είναι ένα ερώτημα που μαστίζει εδώ και καιρό απλούς Αμερικανούς και Ρώσους, καθώς και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ: πόσο κρυμμένο πλούτο κατέχει στην πραγματικότητα ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin;
Πριν από το 2016, η προσωπική περιουσία του Ρώσου ηγέτη ήταν καλυμμένη με μυστήριο, αλλά μια σειρά από διαρροές από το εσωτερικό των δικηγορικών γραφείων και των τραπεζών που κυριαρχούν στα "offshore" χρηματοοικονομικά - συμπεριλαμβανομένων των Panama Papers του 2016 και των Pandora Papers που κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 2021 έχουν προσφέρει κάποιες ενδείξεις ότι ο τεράστιος πλούτος του προέδρου εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Ρωσίας.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του «κρυφού πλούτου» είναι επίσημα καταχωρημένο στα ονόματα άλλων (συχνά στενών φίλων και ακόμη και πρώην εραστών του Ρώσου προέδρου τον οποίο γνωρίζει εδώ και χρόνια), δυσκολεύει τις κυρώσεις των ΗΠΑ να να είναι αποτελεσματική.
Επισήμως, ο Putin κερδίζει περίπου 140.000 δολ. ετησίως (πολύ λιγότερα τώρα δεδομένων των κινήσεων στο ρούβλι στις αγορές συναλλάγματος) και έχει ένα μικρό διαμέρισμα στη Μόσχα.
Ωστόσο, πολλά περιουσιακά στοιχεία που πιστεύεται ότι ανήκουν στον Ρώσο πρόεδρο, συμπεριλαμβανομένου ενός γιοτ που είναι γνωστό ως "Yacht του Putin" και μιας τεράστιας ντάτσας δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Μαύρη Θάλασσα, γνωστή ως "το παλάτι του Putin", έχουν πλέον δημοσιευτεί ευρέως.

Ας ξεκινήσουμε με το παλάτι.

Λεπτομέρειες για το παλάτι του Putin στη Μαύρη Θάλασσα δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τον φυλακισμένο Ρώσο αντιφρονούντα Navalny.
Το παλάτι περιλαμβάνει κινηματογράφο, στριπτιτζάδικο, ανακτορικά υπνοδωμάτια, υδρομασάζ και πολλά άλλα.
Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες που δημοσίευσε αρχικά η οργάνωση του Navalny και μοιράστηκε με το Insider και το Associated Press:


Συνολικά, περισσότερες από 400 φωτογραφίες από το εξωτερικό και το εσωτερικό του παλατιού έχουν δημοσιευτεί από τον Navalny.

Τώρα, ας περάσουμε στο «γιοτ του Putin».

Εκτιμάται ότι κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια, το πολυτελές σκάφος, με το όνομα Graceful, είναι εδώ και καιρό συνδεδεμένο με τον Ρώσο ηγέτη. Οι υπηρεσίες παρακολούθησης πλοίων κατέλαβαν το πλοίο που έφευγε από τη Γερμανία για τη Ρωσία λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: NYT

Υπάρχει επίσης το ζήτημα πολλών πολυτελών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένου ενός διαμερίσματος 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μονακό και μιας ανακτορικής βίλας στη Νότια Γαλλία. 
Το διαμέρισμα στο Μονακό είναι εγγεγραμμένο σε μια γυναίκα που υποπτεύεται ότι ήταν πρώην εραστής του Putin, ενώ η γαλλική βίλα είναι καταχωρημένη στην πρώην σύζυγό του, Λιουντμίλα Πούτιν, και τον νέο της σύζυγο.

Εδώ είναι μια φωτογραφία της βίλας.

Πηγή: OCCRP

Και μια φωτογραφία της πολυκατοικίας του Μονακό τραβηγμένη μέσα από έναν από τους διαδρόμους της.

Πηγή: Washington Post

Οι εκτιμήσεις για τον πλούτο του Putin ποικίλλουν πολύ. Αλλά ίσως το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ μοιράστηκε ο Μπιλ Μπράουντερ, ένας δυτικός χρηματοδότης που έχει γίνει εξέχων κριτικός του Putin (πιο διαβόητος για την ολοκλήρωση του νόμου Magnitsky στις ΗΠΑ), έχει καταθέσει ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι ο κρυμμένος πλούτος του Putin είναι περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον Putin τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, ακόμη περισσότερο από τον ιδρυτή της Amazon Jeff Bezos αναφέρουν οι NYT.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί όλους τους ισχυρισμούς ότι κάποιο από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ανήκει στον Putin, επιμένοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος είναι ένας άνθρωπος με «απλά γούστα» που «δεν έχει ανάγκη για πολυτέλεια».

Αλλά τελικά, οι περισσότερες από αυτές τις εκτιμήσεις μπορεί να θεωρηθούν άσχετες. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης