Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Facebook και Instagram βάζουν φρένο στον πόλεμο παραπληροφόρησης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Facebook και Instagram βάζουν φρένο στον πόλεμο παραπληροφόρησης
Οι λογαριασμοί συνδέονταν με ανθρώπους στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και με μια ομάδα χάκερ που πιστεύεται ότι συνδέεται με τη Λευκορωσία, ανέφεραν στελέχη της Meta

Τουλάχιστον σαράντα λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram έκλεισαν εξαιτίας της δραστηριότητάς τους εν μέσω πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ ότι έχει "κατεβάσει" τις εκστρατείες επιρροής και πειρατείας που είχαν ως στόχο χρήστες του κοινωνικού δικτύου στην Ουκρανία.

Λογαριασμοί που συνδέονταν με ανθρώπους σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία

Οι λογαριασμοί συνδέονταν με ανθρώπους στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και με μια ομάδα χάκερ που πιστεύεται ότι συνδέεται με τη Λευκορωσία, ανέφεραν στελέχη της Meta.
Μια από τις εκστρατείες στο Facebook διέδωσε συνδέσμους με παραπλανητικά άρθρα ειδήσεων που ισχυρίζονταν ότι η Ουκρανία ήταν ένα "αποτυχημένο κράτος" και περιλάμβανε μηνύματα υποστήριξης προς τη ρωσική κυβέρνηση.
Η Meta ανακοίνωσε ότι βρήκε στοιχεία ότι η εν λόγω εκστρατεία συνδέθηκε με μια άλλη εκστρατεία που είχε αποκαλύψει η εταιρεία το 2020, η οποία περιλάμβανε δύο λογαριασμούς, τον News Front και τον South Front. Οι υπεύθυνοι των λογαριασμών δραστηριοποιούνται εκτός Κριμαίας και έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό για τη διάδοση προπαγάνδας με στόχο τους εχθρούς του Κρεμλίνου.
Το δίκτυο επιρροής εμπλέκεται σε αυτό που το Facebook αποκαλεί "συντονισμένη μη ταυτοποιημένη συμπεριφορά" ή ομάδες λογαριασμών και σελίδων Facebook που λειτουργούν με ψεύτικα ονόματα και ψεύτικες φωτογραφίες προφίλ για τη διάδοση στοχευμένων μηνυμάτων στην πλατφόρμα. Η συγκεκριμένη διαδικτυακή εκστρατεία είχε λάβει λιγότερους από 5.000 ακολούθους στο Facebook και το Instagram πριν βγει εκτός σύνδεσης, δήλωσαν αξιωματούχοι της Meta.

Η Meta σημειώνει επίσης, ότι η εκστρατεία παραπληροφόρησης ήταν ενεργή και σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το YouTube, το ευρωπαϊκό κοινωνικό δίκτυο VK, η ρωσική κοινωνική πλατφόρμα Odnoklassniki και η εφαρμογή συνομιλίας Telegram.

Και το Twitter αφαιρεί λογαριασμούς

Εκπρόσωπος του Twitter δήλωσε ότι η εταιρεία είχε αφαιρέσει περισσότερους από δώδεκα λογαριασμούς που συμμετείχαν στην εκστρατεία και απέκλεισε την κοινή χρήση πολλών συνδέσμων στο Twitter.

"Οι λογαριασμοί και οι σύνδεσμοι προέρχονταν από τη Ρωσία και προσπαθούσαν να διακόψουν τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία", είπε η εκπρόσωπος του Twitter.

Η Meta είπε ότι είχε επίσης εντοπίσει μια "επιχείρηση πειρατείας" που είχε στόχο στρατιωτικούς ηγέτες και πολιτικούς στην Ουκρανία, καθώς και τουλάχιστον έναν δημοσιογράφο. Η εκστρατεία, για την οποία η μητρική εταιρεία του Facebook υποστηρίζει ότι συνδέθηκε με την ομάδα χάκερ Ghostwriter, επιχείρησε να καταλάβει αυτούς τους λογαριασμούς υψηλού προφίλ και στη συνέχεια να τους χρησιμοποιήσει για να διαδώσει παραπληροφόρηση.

Το Ghostwriter έχει βάλει στο στόχαστρο πολιτικούς στην Ανατολική Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια, προωθώντας συχνά απόψεις που αντιτίθενται στο ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εν λόγω ομάδα hacking πιστευόταν από καιρό ότι συνδέεται με τη Ρωσία. Όμως, τον Νοέμβριο, η εταιρεία πληροφοριών απειλών Mandiant ανακάλυψε ότι η ομάδα συνδέεται με τη Λευκορωσία. "Το Ghostwriter είχε στο παρελθόν στοχεύσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας να διαβρώσει την υποστήριξη προς τον οργανισμό", δήλωσε ο Μπεν Ρεντ, διευθυντής της Mandiant. "Δεν θα εκπλαγώ αν παρόμοιες επιχειρήσεις γίνονταν στο εγγύς μέλλον".

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης