Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φόβοι Δύσης για τον ύψιστο συναγερμό στις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις – Κίνα: Διατηρήστε ψυχραιμία

Φόβοι Δύσης για τον ύψιστο συναγερμό στις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις – Κίνα: Διατηρήστε ψυχραιμία
Δεν θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του όπλα στην Ουκρανία ο Putin υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας, Ben Wallace
Σχετικά Άρθρα

Η εντολή του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin να τεθούν οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε ύψιστο συναγερμό συντηρούν τις παγκόσμιες ανησυχίες για το που μπορεί να φτάσει ο Ρώσος πρόεδρος την αντιπαράθεση του με τη Δύση και με το ΝΑΤΟ με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Putin επικαλέστηκε για την εντολή του αυτή, τις επιθετικές δηλώσεις ηγετών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
«Όπως βλέπετε, όχι μόνο οι δυτικές χώρες λαμβάνουν εχθρικά μέτρα κατά της χώρας μας στην οικονομική διάσταση - εννοώ τις παράνομες κυρώσεις που όλοι γνωρίζουν πολύ καλά.
Αλλά και οι ανώτατοι αξιωματούχοι ηγέτιδων χωρών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν στους εαυτούς τους να κάνουν επιθετικές δηλώσεις σε σχέση με τη χώρα μας» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σε μια πρώτη αντίδραση τους οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για πράξη κλιμάκωσης της έντασης, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε το ΝΑΤΟ απείλησε τη Ρωσία.

ΗΠΑ: Το ίδιο μοτίβο από τον Putin

«Έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας» διεμήνυσε η εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, Jen Psaki μετά την απόφαση του Vladimir Putin να κηρύξει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε κατάσταση συναγερμού.
«Έχουμε δει ένα μοτίβο από τον πρόεδρο Putin το οποίο κατασκευάζει απειλές που δεν υπάρχουν για να δικαιολογήσουν περαιτέρω επιθετικότητα, και η παγκόσμια κοινότητα και ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να το δουν μέσα από αυτό το πρίσμα.
Toν έχουμε δει να το κάνει αυτό ξανά και ξανά.
Σε καμία στιγμή η Ρωσία δεν ήταν υπό απειλή από το ΝΑΤΟ, δεν απειλήθηκε από την Ουκρανία, όλα αυτά είναι ένα μοτίβο από τον Putin» ανέφερε η Psaki.

Κίνα: Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Από την πλευρά της η Κίνα κάλεσε όλες τις πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας επανέλαβε πως οι θεμιτές ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλεια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Wallace (υπ.Άμυνας Μ. Βρετανίας): Δεν θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά στην Ουκρανία

Την εκτίμηση πως ο Putin δεν θα χρησιμοποιήσει τις πυρηνικές του δυνάμεις στην Ουκρανία διατύπωσε ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Ben Wallace.
«Θα πρέπει να ανησυχούμε που ένα κράτος όπως η Ρωσία θεωρεί ότι οι κανόνες δεν την αφορούν, είτε πρόκειται για την εισβολή στην Ουκρανία είτε για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι, αλλά στην ουσία ένας αποτρεπτικός παράγοντας είναι αυτό που είναι, ένας αποτρεπτικός παράγοντας.
Όσο φιλόδοξος και αν είναι ο Putin σε σχέση με την Ουκρανία, δεν νομίζω ότι θέλει να μπει σε αυτό το πεδίο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Wallace, ο οποίος υποστήριξε πως ο Putin συμπεριφέρθηκε παράλογα αποφασίζοντας να εισβάλλει στην Ουκρανία
«Ενώ ο Putin έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις δυνάμεις αποτροπής, που χειρίζονται τα πυρηνικά όπλα, η Βρετανία θεωρεί ότι η εντολή εξυπηρετεί σε έναν μεγάλο βαθμό ρητορικούς σκοπούς και ότι ο Πούτιν δεν θέλει να τα χρησιμοποιήσει.
Η γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος Putin δεν συνδέεται στην πραγματικότητα με κάτι που να παραπέμπει σε διαδικασία ετοιμότητας.
Είναι, όπως αξιολογούμε, μια κίνηση να βάλει τον αποτρεπτικό παράγοντα στον χώρο της επικοινωνίας υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους ότι έχει έναν αποτρεπτικό παράγοντα.
Δεν συνδέεται με τίποτα συγκεκριμένο ως προς την ετοιμότητα των δομών των δυνάμεων» υποστήριξε ο Wallace.

EE: Δεν θα εμπλακούμε σε κλιμάκωση

Αλλά και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ δεν θα εμπλακεί σε κλιμάκωση μετά την κίνηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις χθες.
«Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτή την κλιμάκωση» υποστήριξε ο Borrell.

Stoltenberg (NATO): Επιθετική, επικίνδυνη και ανεύθυνη η ρητορική Putin

Η κίνηση του προέδρου Vladimir Putin να θέσει σε επιφυλακή τα πυρηνικά της Ρωσίας είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη και προστίθεται στο επιθετικό μοτίβο του Ρώσου ηγέτη που αφορά την Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή 27/2 ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
«Πρόκειται για επικίνδυνη ρητορική.
Πρόκειται για μια συμπεριφορά που είναι ανεύθυνη.
Και φυσικά όταν συνδυάζεται αυτή η ρητορική με αυτό που κάνουν στην Ουκρανία - διεξάγουν πόλεμο εναντίον ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου έθνους, διεξάγουν πλήρη εισβολή στην Ουκρανία - αυτό προσθέτει στη σοβαρότητα της κατάστασης» είπε ο Stoltenberg, αναφέροντας πως είμαστε πλέον αντιμέτωποι με μια νέα κανονικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης