Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τελεσίγραφο Ρωσίας στον Zelensky για διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία - Μάχες στο Κίεβο, στο Χάρκοβο οι ρωσικές δυνάμεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τελεσίγραφο Ρωσίας στον Zelensky για διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία - Μάχες στο Κίεβο, στο Χάρκοβο οι ρωσικές δυνάμεις
Ρωσική αντιπροσωπεία  βρίσκεται στη Λευκορωσία για συνομιλίες με την Ουκρανία - Προθεσμία μέχρι τις 16:00 (ώρα Ελλάδος) στον Zelesky
Σχετικά Άρθρα

(upd 10) Τελεσίγραφο απάντησης έχει στείλει η Ρωσία στην ηγεσία της Ουκρανίας για μία διαπραγμάτευση που θα έθετε τέλος στον εφιάλτη που ζουν οι Ουκρανοί τις τελευταίες 4 ημέρες.
Θρίλερ εν εξελίξει είναι όχι μόνο η ρωσική εισβολή που έχει μετατρέψει σε πεδία μάχης τις πόλεις στην Ουκρανία, αλλά και οι προσπάθειες επίτευξης εκεχειρίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το διπλωματικό πεδίο, ο βοηθός του Vladimir Putin, Vladimir Medinski,  εγγυήθηκε για την ασφάλεια της ουκρανικής αποστολής, σε περίπτωση που βρεθεί στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως η ρωσική αντιπροσωπεία έχει ήδη φτάσει στην πόλη Gomel και θα περιμένει την απάντηση των Ουκρανών μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι τοπική ώρα ή 16:00 ώρα Ελλάδας.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitri Peskov, δήλωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Αρνήθηκε ο Zelensky - Ανοιχτός για συνομιλίες σε άλλες τοποθεσίες και προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ρωσίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky απάντησε, λέγοντας ότι συνομιλίες στο Μινσκ θα ήταν πιθανές εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στη χώρα μέσω λευκορωσικής επικράτειας.
Δήλωσε πάντως ότι παραμένει ανοιχτός σε συνομιλίες σε άλλες τοποθεσίες, σε χώρες που δεν έχουν επιδείξει εχθρότητα απέναντι στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία κατέθεσε αγωγή κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, το δικαστήριο που επιλύει διαφορές μεταξύ κρατών αναφορικά με το διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε με ανάρτησή του Twitter ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy,
«Η Ουκρανία υπέβαλε την αίτησή της κατά της Ρωσίας στο ICJ.
Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τη χειραγώγηση της έννοιας της γενοκτονίας για να δικαιολογήσει την επιθετικότητα.
Ζητάμε μια επείγουσα απόφαση που θα διατάξει τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα τώρα και αναμένουμε να ξεκινήσουν οι δοκιμές την επόμενη εβδομάδα», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος.


Μάχες στην Ουκρανία για τέταρτη ημέρα

Στο μεταξύ, συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν την ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά και να έχουν ήδη μπει στο Χάρκοβο, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Κιέβου.
Πλέον, πολύπλευρη επίθεση σε όλα τα μέτωπα και από όλες τις κατευθύνσεις πραγματοποιεί ο ρωσικός στρατός, την ώρα που οι πολίτες της Ουκρανίας είτε παραμένουν στα καταφύγια, είτε επιλέγουν τον δρόμο της προσφυγιάς.
Όσοι μένουν ωστόσο στο Κίεβο μετακινούνται μόνο προς τα καταφύγια καθώς βρίσκεται σε ισχύ ως την Δευτέρα στις 8 το πρωί η απαγόρευση κυκλοφορίες που τέθηκε χθες Σάββατο 26/2 στις 17:00 το απόγευμα.
Το χωριό Σαρτανά εκκενώνεται και οι κάτοικοι μετακινούνται στην Μαριούπολη
Παράλληλα, συνεχίζεται η αιματοχυσία στη χώρα και ήδη άμαχοι πολίτες και δεκάδες Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις μάχες, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό που σημειώνει  ότι προκάλεσε βαριές απώλειες στον ρωσικό στρατό.
Νωρίς το πρωί της Κυριακής 27/2 , ο ουρανός του Κιέβου βάφτηκε πορτοκαλί, καθώς ισχυρές εκρήξεις από ρωσικούς πυραύλους δονούσαν την ατμόσφαιρα στα νοτιοδυτικά κοντά στο δεύτερο αεροδρόμιο του Κιέβου, το Boryspil, σύμφωνα με το CNN.
Πύραυλοι έπληξαν ένα χώρο διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων στα περίχωρα της πόλης, εντείνοντας τους φόβους πιθανής έκθεσης των κατοίκων σε επικίνδυνα ραδιενεργά υλικά, μετέδωσε το BNO.
Ουκρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η μια πόλη στη νότια Ουκρανία έπεσε στα χέρια των Ρώσων.
Πρόκειται για τη Nova Kakhovka, μια μικρή πόλη με στρατηγική θέση στον ποταμό Δνείπερο, που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με δίκτυα νερού.
Ο δήμαρχος Volodymyr Kovalenko φέρεται να είπε ότι Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν την εκτελεστική επιτροπή της πόλης και κατέβασαν όλες τις ουκρανικές σημαίες από τα δημόσια κτίρια.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η προέλαση των Ρώσων από τα νότια ήταν από τις πιο επιτυχημένες μέχρι στιγμής εκστρατείες τους, με ρωσικές δυνάμεις να απειλούν το Μικολάιφ και τη Μελιτόπολη.

Ουκρανός πρόεδρος: Σχηματίζεται ισχυρός διεθνής συνασπισμός για να υποστηρίξει την Ουκρανία - Λαμβάνουμε όπλα, φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα, χρήματα

"Λαμβάνουμε όπλα, φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα, χρήματα. Ένας ισχυρός διεθνής συνασπισμός σχηματίζεται για να υποστηρίξει την Ουκρανία, ένας αντιπολεμικός συνασπισμός", ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος, V. Zelensky, σε νέο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ίδιος χαιρέτισε την παράδοση νέων όπλων από τη Γερμανία και το Βέλγιο, αλλά και την ευρωπαϊκή συμφωνία για τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT.
Ακόμη, ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πολωνό πρωθυπουργό για τις προσπάθειές του ώστε να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ.
Τέλος, καταγγέλλοντας τις "εγκληματικές ενέργειες" της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εκτίμησε πως αυτές έχουν "τα χαρακτηριστικά μιας γενοκτονίας".
Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στερήσει από τη Μόσχα το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, δυτικά του κέντρου του Κιέβου που αντιστέκεται σθεναρά στην ρωσική εισβολή, μερικά λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες, με δύο από αυτές να ακούγονται γύρω στις 8:40 π.μ.
Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη Βασίλκιβ, 25 χλμ. νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες, με τις Αρχές να προειδοποιούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας για έκλυση καπνών και τοξικών αερίου και να κλείσουν τα παράθυρα των σπιτιών τους και να καλυφθούν, ενώ ρωσικά πυρά έπληξαν και τον περίβολο κέντρου αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, όπως ανέφεραν οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine.
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι περικύκλωσε δύο μεγάλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ.
"Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκλεισαν πλήρως τις πόλεις Χερσώνα και Μπερντιάσκ", ενώ ελέγχονται πλήρως οι πόλεις Γκενίτσεφσκ και ένα ακόμη αεροδρόμιο, στην Τσερνομπάεφκα έξω από τη Χερσώνα,που καταμετρούν αντίστοιχα 290.000 και 110.000 κατοίκους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.
4_138.JPG
Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την πόλη Βασίλκιβ – Φωτιά σε διυλιστήριο

Όπως ανέφερε η δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την περιοχή Βασίλκιβ στην περιφέρεια του Κιέβου.
«Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω. Κρατήστε!», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Natalya Balasinovic.
Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.
2_234.JPG
1_271.JPG
Οι πύραυλοι, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Telegram o σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Α. Gerashchenko, έπληξαν το Βασίλκιβ και ξέσπασε φωτιά, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.
Τα ξημερώματα λίγα λεπτά πριν από τη 01:00, ισχυρή έκρηξη ακούστηκε κοντά στην περιοχή της γέφυρας Paton στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τους Ρώσους στρατιωτικούς, κατά το τελευταίο 24ωρο οι δυνάμεις της διεθνώς μη αναγνωρισμένης αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τους οικισμούς Νοβοαχτίρκα, Σμολιανίνοβο, Στανίτσνο-Λουγκάνσκοε, καθώς προωθήθηκαν κατά 52 χιλιόμετρα από τις αρχικές θέσεις τους.
Οι δυνάμεις της δεύτερης αναγνωρισμένης μόνο από τη Ρωσία Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ έχει προωθηθεί κατά 12 χιλιόμετρα από τις αρχικές της θέσεις, κινούμενες προς τον οικισμό Πετρόφσκοε, έχοντας θέσει υπό τον έλεγχό τους Παβλόπολ και Πισεβίκ.
Ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης του Ντονιέτσκ Denis Pushilyn είχε αποδώσει τη σχετική καθυστέρηση της προέλασης προς την κατεύθυνση της Μαριούπολης στο γεγονός ότι «οι κάτοικοί της είναι ουσιαστικά όμηροι των Ουκρανών εθνικιστών».
3_173.JPG
Στο Χάρκοβο μπήκαν οι ρωσικές δυνάμεις - Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου

Οδομαχίες ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τον ρωσικό στρατό σημειώνονται σήμερα στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας όπου οι αρχές έκαναν λόγο για "διείσδυση" στρατευμάτων της Μόσχας, σύμφωνα με το AFP και το BBC.
Οι μάχες σημειώνονται από το πρωί με ελαφρά τεθωρακισμένα που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν τυλιχθεί στις φλόγες να είναι ορατά στους δρόμους, ενώ ακούγεται ο ήχος πυροβολισμών και σποραδικών εκρήξεων στην πόλη, που είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος έρημη, με τους κατοίκους να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Χάρκοβο, Oleg Sinegubov, δήλωσε ότι ελαφρά στρατιωτικά οχήματα «μπήκαν μέσα στην πόλη».
"Σημειώθηκε μια διείσδυση ελαφρών οχημάτων του ρωσικού εχθρού στην πόλη Χάρκοβο, περιλαμβανομένου του κεντρικού τμήματος", όπως ανέφερε στο Twitter τοπικός αξιωματούχος, ο οποίος είπε πως οι μάχες συνεχίζονται και κάλεσε τους περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.
war_1.JPG
Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα να οδηγούν μέσα στην πόλη.
Νωρίτερα ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μετέδωσε  το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram, διακρίνεται ένα μεγάλο πύρινο μανιτάρι μετά την έκρηξη.
Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.
Πάντως, οδομαχίες σημειώνονταν  από το πρωί στο Χάρκοβο με ελαφρά τεθωρακισμένα που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν τυλιχθεί στις φλόγες να είναι ορατά στους δρόμους, ενώ αισθητός είναι ο ήχος πυροβολισμών και σποραδικών εκρήξεων στην έρημη πόλη, αφού οι  κάτοικοιείναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Σημειώνεται ότι στο Χάρκοβο μια γυναίκα σκοτώθηκε από ρωσικά πυρά το βράδυ του Σαββάτου 26/2 σε ένα κτίριο με κατοικίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης.
Πάντως, κανονικά συνεχίζεται η μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας και ο αγωγός δεν έχει πληγεί από εκρήξεις, όπως δήλωσε ο διαχειριστής του αγωγού αερίου της Ουκρανίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom την Κυριακή 27/2 ανέφερε ότι οι ρωσικές εξαγωγές αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη συνεχίζονται κανονικά, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από τους πελάτες και μάλιστα, τα αιτήματα για αέριο μέσω αυτής της διαδρομής ανέρχονταν σήμερα στα 107,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ρωσικά στρατεύματα ανατίναξαν έναν αγωγό αερίου στη βορειοανατολική επαρχία Χάρκοβο, χωρίς να είναι σαφές αν ο τομέας που επλήγη ήταν τμήμα ενός αγωγού διαμετακόμισης αερίου ή ένα περιφερειακό δίκτυο διανομής.

Οι Ουκρανοί εξόντωσαν ομάδα Τσετσένων κομάντος

Ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να εξουδετέρωσαν μεγάλη ομάδα Τσετσένων κομάντος που εστάλησαν, σύμφωνα με τη Daily Mail, για να εξοντώσουν τον πρόεδρο της χώρας, Volodymyr Zelensky.
Φάλαγγα με 56 άρματα μάχης που τους μετέφεραν φέρεται να καταστράφηκε κοντά στο Χοστομέλ, βορειοανατολικά του Κιέβου, από ουκρανικούς πυραύλους.
Παραμένει άγνωστο πόσοι σκοτώθηκαν, φέρονται να είναι εκατοντάδες και ανάμεσά τους και ο Τσετσένος στρατηγός Magomed Tushayev, διοικητής των επίλεκτων δυνάμεων του ηγέτη της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov, ο οποίος πιστεύεται ότι επισκέφθηκε τους άνδρες του σε δάσος στην Ουκρανία πριν τη φερόμενη εξόντωσή τους.

Ουκρανός ταξίαρχος: Συνελήφθησαν 200 Ρώσοι αιχμάλωτοι

Ο Ουκρανός ταξίαρχος Boris Kremetchki δήλωσε ότι συνελήφθησαν περίπου 200 Ρώσοι αιχμάλωτοι «κακά εξοπλισμένοι».
«Πιάσαμε κάπου 200 Ρώσους στρατιώτες, κάποιοι εξ’ αυτών 19χρονοι, ανεκπαίδευτοι και κακά εξοπλισμένοι.
Τους φερόμαστε όπως προβλέπει η Σύμβαση της Γενεύης, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», τόνισε ο αξιωματούχος, που είναι ο στρατιωτικός ακόλουθος της ουκρανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.
Ο ίδιος είπε ότι επετράπη στους αιχμαλώτους να τηλεφωνήσουν στους γονείς τους κι ότι τους μοιράστηκαν τρόφιμα και νερό.

5_101.JPG
Θλιβερός απολογισμός: Ένα εξάχρονο παιδί νεκρό

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε τουλάχιστον 240 θύματα μεταξύ των αμάχων στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 64 νεκροί στην Ουκρανία, αν και θεωρεί ότι «οι πραγματικοί αριθμοί είναι σημαντικά υψηλότεροι» επειδή δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί πολλές αναφορές θυμάτων.
Την ίδια ώρα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba κάνει λόγο για «εγκλήματα πολέμου» από μέρους της Μόσχας, ζητώντας διερεύνηση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Δεκάδες ωστόσο άμαχοι σκοτώθηκαν χθες 26/2 από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανάμεσά τους και δέκα Έλληνες ομογενείς.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) πρόσθεσε ακόμη ότι οι καταστροφές από τους βομβαρδισμούς σε πολιτικές υποδομές έχουν στερήσει από εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους την πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα κυρίως στη βόρεια, ανατολική και νότια Ουκρανία.

Νεκρό εξάχρονο παιδί από ρωσικό πλήγμα σε Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων στο Κίεβο

Ρωσικά πυρά έπληξαν τα χαράματα το ογκολογικό νοσοκομείο Παίδων στο Κίεβο και όπως αναφέρουν ουκρανικά και διεθνή ΜΜΕ σκοτώθηκε ένα εξάχρονο αγόρι, είδηση που επιβεβαίωσε και το CNN.
Ο Serhii Chernysuk, γιατρός στο νοσοκομείο Okhmatdyt του Κιέβου, δήλωσε ότι στους τραυματίες περιλαμβάνονται δύο έφηβοι και τρεις ενήλικες.

Μια γυναίκα νεκρή από χτύπημα σε πολυκατοικία στο Χάρκοβο


Η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας δήλωσε ότι ένα εννεαώροφο κτίριο κατοικιών στην ανατολική πόλη Χάρκοβο επλήγη από «εχθρικό πυροβολικό» το βράδυ του Σαββάτου, σκοτώνοντας μια γυναίκα.
Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης δήλωσε ότι το κτίριο υπέστη εκτεταμένες ζημιές και περίπου 80 άνθρωποι διασώθηκαν.
Οι περισσότεροι είχαν καταφύγει στο υπόγειο.

Νεκρό επτάχρονο κορίτσι στην Οχτίρκα

Σύμφωνα με το κυβερνήτη του Σούμι, Dmitri Zivinski, τουλάχιστον έξι Ουκρανοί – ανάμεσά τους κι ένα επτάχρονο κορίτσι – σκοτώθηκαν σε ρωσική επίθεση στην πόλη Οχτίρκα στη βορειοανατολική Ουκρανία.
Μεταξύ των στόχων φέρονται να ήταν ένας παιδικός σταθμός κι ένα ορφανοτροφείο, κάτι που διαψεύδει η Ρωσία.

Απώλειες Ρωσία - Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περίπου 4.300 στρατιώτες κατά την εισβολή τους στην Ουκρανία, περίπου 146 άρματα μάχης, 27 αεροσκάφη και 26 ελικόπτερα όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Hanna Malyar, η οποία πρόσθεσε ωστόσο πως ο αριθμός αυτός είναι σε διαδικασία αποσαφήνισης, στη σελίδα της στο Facebook.

Ρωσικό ΥΠΑΜ: Το ουκρανικό τάγμα «Αζόφ» χτύπησε το χωριό Σαρτανά (Μαριούπολη) - Απώλειες 4.300 στρατιωτών μετρά η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι το ουκρανικό τάγμα «Αζόφ» χτύπησε με πολλαπλούς εκτοξευτές το χωριό Σαρτανά στη Μαριούπολη
«Στις 26 Φεβρουαρίου από τις 16:00 έως τις 16:20 Ουκρανοί εθνικιστές από το τάγμα "Αζόφ" χτύπησαν με αεριωθούμενα συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων "Γκραντ" κατοικημένα τετράγωνα του χωριού Σαρτανά στα περίχωρα της Μαριούπολης και το σχολείο αρ. 8 της Μαριούπολης.
Ως αποτέλεσμα υπάρχουν νεκροί μεταξύ των αμάχων και καταστροφές κατοικιών.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποιούσε ότι από τους Ουκρανούς εθνικιστές προετοιμάζονταν παρόμοιες προβοκάτσιες», ανακοίνωσε σήμερα κατά τον ημερήσιο απολογισμό του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Kanashenkov.
Ο Ρώσος στρατηγός υποστήριξε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν καταφέρουν χτυπήματα εναντίον πόλεων και οικισμών, λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την προστασία της ζωής των αμάχων πολιτών».
Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πραγματοποιήθηκε και χθες χτύπημα με όπλο υψηλής ακρίβειας και χρήση βαλλιστικού πυραύλου εναντίον στόχων της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας.

Πρώτος απολογισμός  υλικών καταστροφών

Αναλυτικά έχουν καταστραφεί 975 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία.

Μεταξύ αυτών 23 κέντρα διοίκησης και επικοινωνιών, 51 ραντάρ, 31 αντιαεροπορικά συστήματα S-300, Buk M-1, Osa, 36 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, 11 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 2 τακτικοί πύραυλοι Tochka-U, 223 τεθωρακισμένα, 39 πολλαπλούς εκτοξευτήρες, 86 μονάδες πυροβολικού και 143 οχήματα και τεχνικά μέσα.
Ο υποστράτηγος Κονασένκοφ υποστήριξε ότι συνεχίζεται η «μαζική άρνηση των Ουκρανών στρατιωτικών να συνεχίσουν τις εχθροπραξίες» και αναφέρει ως τελευταίο παράδειγμα το 302ο αντιαεροπορικό Σύνταγμα στο Χάρκοβο, που είναι εξοπλισμένο με Buk M-1, το οποίο κατέθεσε τα όπλα και παραδόθηκε σύσσωμο.
Οι 471 άνδρες του θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους μετά τις τυπικές διαδικασίες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Η  Γερμανία ανακοίνωσε στις 26/2 την παράδοση στο Κίεβο 1.000 εκτοξευτών αντιαρματικών ρουκετών και 500 πυραύλων εδάφους-αέρος, ενώ η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποστολή νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 350 εκατ. δολαρίων, με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου να δηλώνει στο AFP ότι διακρίνει «ενδείξεις μιας βιώσιμης ουκρανικής αντίστασης».
Από την πλευρά της, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει 200 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, η Τσεχία ότι στέλνει όπλα αξίας 7,6 εκατ. ευρώ, το Βέλγιο ότι θα παραδώσει στο Κίεβο 2.000 μυδραλιοβόλα και 3.800 τόνους καυσίμου, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε την παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές».
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του θα παράσχει στην Ουκρανία "κάθε δυνατή υποστήριξη στο τομέα της θανατηφόρας βοήθειας".

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, αλλά και σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμ,αζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας αμυντικό υλικό με δύο C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία.
Ακόμη, μέσα στην ημέρα θα αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Ν. Χαρδαλιάς.

Βοήθεια από Ρουμανία και Πορτογαλία

Η Ρουμανία θα στείλει προμήθειες και εξοπλισμό αξίας τριών εκατ. ευρώ στην Ουκρανία και έχει προσφερθεί να φροντίσει τραυματίες σε στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι προμήθειες που θα σταλούν περιλαμβάνουν καύσιμα, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, στρατιωτικό εξοπλισμό, τρόφιμα και νερό, ενώ σε συνεργασία με τις ουκρανικές συνοριακές αρχές, ρουμανικά ασθενοφόρα θα παραλάβουν παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους που περιμένουν σε μεγάλες ουρές να διασχίσουν τα σύνορα με τη Ρουμανία στο βορειοανατολικό σημείο διέλευσης Σίρετ.
Ήδη, τοπικές αρχές σε συνοριακές χώρες έχουν ήδη στείλει λεωφορεία που μεταφέρουν τρόφιμα, κουβέρτες και χειμερινά ρούχα στο Σολοτβίνο και το Τσέρνβτσι στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Ουκρανία.
Από την πλευρά της, η Πορτογαλία θα στηρίξει την Ουκρανία στέλνοντάς της στρατιωτικό εξοπλισμό, έπειτα από αίτημα των αρχών της χώρας, ανέφερε το πορτογαλικό υπουργείο Άμυνας.
Ειδικότερα, η Πορτογαλία θα προμηθεύσει την Ουκρανία κυρίως με «αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, γυαλιά νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδες, πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων» ή και με «αυτόματα τυφέκια G3», διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Ο Macron ζήτησε από τον Lukashenko την «απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Λευκορωσία»

Ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ζήτησε αργά χθες Σάββατο 26/2 από τον Λευκορώσο ομόλογό του Alexander Lukashenko να απαιτήσει την άμεση απόσυρση από τη χώρα του των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία συμμετέχουν στην επίθεση της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της γαλλικής προεδρίας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε λόγο για «μονομερή και άδικο πόλεμο» και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.
«Η Λευκορωσία θα πρέπει να αρνηθεί να γίνει υποτελής της Ρωσίας και de facto συνεργός της στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε ο Macron, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Lukashenko φέρεται να χαρακτήρισε «fake news» τις αναφορές για ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Ο Elon Musk δίνει πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες στην Ουκρανία μέσω του δορυφόρου του Starlink

Ο Elon Musk ανέφερε αργά χθες, Σάββατο 26/2, σε ένα tweet με το οποίο απαντούσε στην έκκληση Ουκρανού αξιωματούχου, πως ο όμιλός του SpaceX ενεργοποίησε τη υπηρεσία παροχής ίντερνετ μέσω δορυφόρου Starlink στην Ουκρανία και πως η εταιρία στέλνει εξοπλισμό στη χώρα.
«Η υπηρεσία Starlink είναι τώρα σε λειτουργία. Κι άλλοι τερματικοί σταθμοί είναι καθ΄οδόν», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της Tesla και του αστροναυτικού ομίλου SpaceX.
Μερικές ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Mikhailo Fedorov είχε αποδοκιμάσει τον δισεκατομμυριούχο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας από αυτόν να προμηθεύσει στην Ουκρανία σταθμούς Starlink.

ΟΗΕ: Πάνω από 150.000 πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Philippo Granti πάνω από 150.000 Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω της ρωσικής εισβολής.
«Πάνω από 150.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα προς γειτονικές χώρες, οι μισοί εξ’ αυτών στην Πολωνία και πολλοί στην Ουγγαρία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία και παραπέρα», δήλωσε.
«Οι εκτοπισμοί συνεχίζονται και διογκώνονται στην Ουκρανία, αλλά η εμπόλεμη κατάσταση δυσχεραίνει τις εκτιμήσεις των αριθμών και την παροχή βοήθειας», ανέφερε σε tweet του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης