Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 30 χλμ από το Κίεβο ο ρωσικός στρατός, επίθεση σε όλα τα μέτωπα – Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για άρνηση εκεχειρίας

Στα 30 χλμ από το Κίεβο ο ρωσικός στρατός, επίθεση σε όλα τα μέτωπα – Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για άρνηση εκεχειρίας

Ο ρωσικός στρατός είχε σταματήσει προσωρινά τις επιχειρήσεις, αναμένοντας απάντηση από την Ουκρανία για διαπραγματεύσεις – Δεν δεχόμαστε «τελεσίγραφα», απαντά το Κίεβο

Σχετικά Άρθρα

(upd8 ) Πολύπλευρη επίθεση σε όλα τα μέτωπα και από όλες τις κατευθύνσεις πραγματοποιεί ο ρωσικός στρατός, που σύμφωνα και με τους Βρετανούς, βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Κίεβο έχοντας καταλάβει μία σημαντική αεροπορική βάση και έναν σημαντικό για το Κίεβο θερμοηλεκτρικό σταθμό.
Το μεσημέρι του Σαββάτου (26/2/2022) η Μόσχα ανακοίνωσε, πως η προέλαση του ρωσικού στρατού θα συνεχιστεί, αφού η ουκρανική ηγεσία αρνείται να διαπραγματευθεί.
Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται αφού η ηγεσία της χώρας αρνήθηκε να διαπραγματευτεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε διατάξει τα ρωσικά στρατεύματα να σταματήσουν την προέλασή τους την Παρασκευή (25/2/2022), εν αναμονή απάντησης από το Κίεβο, αναφέρει η Μόσχα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είχε δηλώσει την Παρασκευή (25/2) έτοιμος για συνομιλίες με τη Ρωσία, προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.
Σύμφωνα με τον Peskov η Ρωσία ήταν έτοιμη για συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Όπως είπε ο Ρώσος εκπρόσωπος, η ουκρανική πλευρά ζήτησε πρώτα να μεταφερθεί η συνάντηση στη Βαρσοβία και μετά σταμάτησε να ανταποκρίνεται στο αίτημα για διαπραγματεύσεις.
Σχετικά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, το Κρεμλίνο ανέφερε πως η χώρα λαμβάνει βήματα για να διασφαλίσει πως η οικονομία λειτουργεί ως συνήθως και ετοιμαζόταν ήδη για τις ενέργειες της Δύσης.
Μετά την εξέλιξη αυτή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε διαταγή για μαζική επίθεση αλλά με προσοχή στις κατοικημένες περιοχές.
Υπήρξαν φήμες ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky είναι έτοιμος να παραδώσει την Ουκρανία στην Ρωσία, ενώ άλλες φήμες ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ πρότειναν να φυγαδεύσουν τον Ουκρανό Πρόεδρο αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.
Ήδη, τουλάχιστον 198 Ουκρανοί είναι νεκροί και 1.115 τραυματίες, ενώ στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά έχασαν τη ζωή τους δύο Έλληνες και τραυματίστηκαν άλλοι έξι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.
Στο μεταξύ, ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Μελιτόπολη στη νοτιοανατολική ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ στο Κίεβο ρωσικός πύραυλος χτύπησε πολυκατοικία.
Βομβαρδισμοί ακούστηκαν το πρωί του Σαββάτου 26/2 στο κέντρο του Κιέβου, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters, έπειτα από πληροφορίες για πυρά όπλων στην ίδια περιοχή, ενώ μάχες διεξάγονται κοντά στις πόλεις της νότιας Ουκρανίας και συγκεκριμένα σε Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικολάιβ και Οδησσό, σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.
Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες καθώς οι κινήσεις της Ρωσίας δείχνουν, όπως εκτιμούν ο Γάλλος πρόεδρος Ε.Macron και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική J.Borrell πως ο πόλεμος αυτός θα έχει διάρκεια (Macron) γιατί ο Ρώσος πρόεδρος έχει στόχο την κατοχή της Ουκρανίας (Borrell) και η εγκατάσταση μιας «κυβέρνησης μαριονέτας» είναι το πρώτο βήμα.

Σφοδρά πυρά στο Χάρκοβο, σειρήνες στο Κίεβο

Το Χάρκοβο εξακολουθεί να δέχεται σφοδρά ρωσικά πυρά, σύμφωνα με ανταποκριτές στην Ουκρανία ενώ στο Κίεβο ήχησαν οι σειρήνες, καθώς αναμένονταν σφοδρές αεροπορικές επιδρομές.
Στο Μπερντιάνσκ ακούστηκαν εκρήξεις από την περιοχή του αεροδρομίου, όπου βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις.

Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια και στοχεύουν με τις ρουκέτες τους την τοποθεσία, δήλωσeε σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.
Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον κατεστραμμένο σταθμό του Τσερνόμπιλ σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βόρεια του Κιέβου.

Κατεστράφη το φράγμα του Κιέβου

Το φράγμα του Κιέβου, έργο που είχε ως στόχο να αποκόψει από την παροχή νερού τους κατοίκους της Κριμαίας, κατέστρεψαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Η κατασκευή του φράγματος, μετά τα γεγονότα του 2014, μπλόκαρε το υδροδοτικό Κανάλι της Βόρειας Κριμαίας, και προκαλούσε υδροδοτικά προβλήματα στους κατοίκους της Κριμαίας, τα τελευταία οκτώ χρόνια και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Για το θέμα αυτό η Ρωσία έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως το κανάλι θα είναι και πάλι λειτουργικό εντός δύο εβδομάδων.

Παράθυρο διαλόγου από Zelensky

Οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας προσφέρθηκαν να οργανώσουν συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky το βράδυ του Σαββάτου (26/2/2022).
Οι Πρόεδροι Ilham Aliyev και Recep Tayyip Erdogan πρότειναν τη διοργάνωση συνομιλιών με τη Ρωσία.
Αυτό είναι μόνο ευπρόσδεκτο», είπε ο Zelensky σε μήνυμά του σχετικά με την εσωτερική κατάσταση.
Κατά τα άλλα με τη Ρωσία να ανακοινώνει διεύρυνση της στρατιωτικής επιχείρησής της, ο Volodymyr Zelensky κάλεσε τους Ουκρανούς «να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της χώρας από τους Ρώσους εισβολείς»
«Είμαστε γενναίοι, δεν παραδινόμαστε», διαμήνυσε ο Ουκρανός ηγέτης, με νέο του διάγγελμα μέσω Facebook.
Καλεί τον λαό του να συνεχίσει να αμύνεται με όλη του τη δύναμη κατά του ρωσικού σφυροκόπημα.
Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin να επισκεφθεί την Τουρκία για διαπραγματεύσεις σχετικά με διπλωματικές λύσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, μετέδωσε το Σάββατο το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TGRT, όπως αναφέρει το TASS.
«Πρέπει να σταθούμε στην πλευρά της ειρήνης.
Ζήτησα από τον Putin να επισκεφθεί την Τουρκία.
Oι διπλωματικοί δρόμοι δεν πρέπει να είναι κλειστοί», ανέφερε το κανάλι επικαλούμενο τον πρόεδρο.

Σύμβουλος Zelensky: Έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί 3.500 Ρώσοι

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου ανέφερε ότι δεν υπήρξε σοβαρή προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο το τελευταίο 24ωρο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 3.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί έως τώρα κατά την επίθεσή τους στην Ουκρανία.

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα στην Ουκρανία διέταξε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Ο ρωσικός στρατός έλαβε τη διαταγή να διευρύνει την επίθεσή του προς όλες τις κατευθύνσεις παρά την αυξανόμενη διεθνή κατακραυγή, καθώς η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι το Κίεβο αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις.
«Σήμερα όλες οι μονάδες έλαβαν τη διαταγή να διευρύνουν την επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις, σύμφωνα με το σχέδιο επίθεσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov.
Ο ίδιος υποστήριξε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, υποστηριζόμενοι από το ρωσικό στρατό, σημειώνουν «επιτυχίες».
Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούν να επαληθευθούν άμεσα από ανεξάρτητη πηγή.
Κατά την τρίτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία που διέταξε ο Vladimir Putin μάχες διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλες πόλεις αυτής της φιλοδυτικής χώρας της ανατολικής Ευρώπης.
Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 198 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ενώ πολλαπλασιάζονται οι βομβαρδισμοί του Κιέβου και άλλων πόλεων, όπως το Χάρκιβ (ανατολικά).
Ο Konashenkov. επανέλαβε ότι ο ρωσικός στρατός δεν πλήττει κατοικημένες περιοχές, αλλά δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν κατοικίες να έχουν πληγεί από πυρά σε όλη τη χώρα.
Κατηγορώντας τις ουκρανικές αρχές ότι «εμπλέκουν τον άμαχο πληθυσμό» καθώς «μοιράζουν με τρόπο ανεξέλεγκτο» όπλα, ο ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι αυτό «θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ατυχήματα και σε απώλειες».
map_14.JPGΟυκρανία_1.JPG


Στα 30 χιλιόμετρα από το Κίεβο ο ρωσικός στρατός

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter ενημέρωσε πως ο ρωσικός στρατός βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα από το κέντρο ου Κιέβου.
«Η Ρωσία δεν έχει ακόμη πάρει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, η οποία περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας», σημειώνεται σε μια ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter.

1_266.JPG

tanks.JPG
map_2_3.JPG
Οι Ρώσοι ελέγχουν την ηλεκτροδότηση του Κιέβου


Οι ρωσικές δυνάμεις με κεραυνοβόλα επίθεση κατέλαβαν θερμοηλεκτρικό σταθμό στα βόρεια του Κιέβου και πλέον ελέγχουν μεγάλο τμήμα της ηλεκτροδότησης του Κιέβου, σύμφωνα με ρωσικές πηγές.
Τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν πλέον και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Βασίλιεφ νότια του Κιέβου, αλλά δεν έχουν ασφαλίσει την περίμετρο προκειμένου να μπορούν να προσγειωθούν μεταφορικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με τη δήμαρχο της πόλης πολλοί Ρώσοι αλεξιπτωτιστές πραγματοποίησαν ρίψεις στην περιοχή και ενεπλάκησαν σε μάχες με την ουκρανική φρουρά, που μετρά βαρύτατες απώλειες.
Με βάση την ίδια πηγή, υπάρχουν περίπου 200 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές επιχειρήσεις με αλεξιπτωτιστές
Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον 30 χιλιόμετρα από το Κίεβο, όπως παραδέχεται το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

19 άμαχοι νεκροί στο Ντόνετσκ

Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν 19 αμάχους και τραυμάτισαν άλλους 73 σήμερα στην περιοχή του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο την περιφερειακή κυβέρνηση.
«Στις 26 Φεβρουαρίου, ως αποτέλεσμα ρωσικού βομβαρδισμού, 19 άμαχοι σκοτώθηκαν, 73 άνθρωποι τραυματίσθηκαν», ανέφερε ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το  πρακτορείο.

Ρωσία: Η Ουκρανία εξοπλίζει αμάχους

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ουκρανίας διότι εξοπλίζει άμαχους «κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε ατυχήματα και απώλειες».
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου μοιράζει αυτόματα όπλα, πυρομαχικά και εκτοξευτές χειροβομβίδων μαζικά και ανεξέλεγκτα στους κατοίκους των ουκρανικών πόλεων .
Η ανάμειξη του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας στις εχθροπραξίες, που έγινε από τους εθνικιστές αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε ατυχήματα και απώλειες».
Επίσης επαναλαμβάνονται όσα αναφέρθηκαν σε άλλη ανακοίνωση, περί ανάπτυξης ακόμη και πυραυλικών συστημάτων μέσα σε κατοικημένες περιοχές, στο Κίεβο και άλλες πόλεις.
«Καλούμε τον άμαχο πληθυσμό του Κιέβου και των άλλων περιοχών να μην εμπλέκεται σε πολεμικές ενέργειες ώστε να μην υποφέρει αδίκως», κατέληξε.
Από το πρωί του Σαββάτου (26/2/2022) διεθνείς οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ουκρανικές δημοσιογραφικές πηγές καταγγέλλουν τις ρωσικές δυνάμεις ότι πλήττουν και πυκνοκατοικημένες περιοχές κατοικιών, αυξάνοντας τον αριθμό των αμάχων θυμάτων της εισβολής.


Ουκρανία: Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα

Ουκρανία απέρριψε σήμερα τους υπαινιγμούς ότι αρνείται να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, όμως είπε ότι δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τελεσίγραφα ή απαράδεκτους όρους.
Ο Mykhaylo Podoliak, ένας σύμβουλος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, είπε στο Reuters ότι η Ουκρανία έχει προετοιμάσει μια διαπραγματευτική θέση, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεφάρμοστους διαπραγματευτικούς όρους εκ μέρους της Ρωσίας.
«Μόλις χθες οι επιθετικές ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας κλιμακώθηκαν, με βραδινές μαζικές αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών πόλεων», σημείωσε σε ένα μήνα.
«Θεωρούμε τέτοιες ενέργειες μονάχα ως μια απόπειρα να καταρρεύσει η Ουκρανία και να αναγκαστεί να αποδεχθεί κατηγορηματικά απαράδεκτους όρους».
kiev_3.JPG
kiev_2.jpg
kiev_5_3.jpg

Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα

Ο Aμερικανός πρόεδρος Joe Biden
δήλωσε σε συνέντευξη, που δόθηκε το Σάββατο (26/2/2022) στη δημοσιότητα, ότι σχόλια από τις ουδέτερες Φινλανδία και Σουηδία για ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δείχνουν πόσο εσφαλμένος ήταν ο υπολογισμός του ρώσου προέδρου Vladimir Putin να εισβάλει στην Ουκρανία.
Ο Biden προέβλεψε επίσης ότι η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι «η σύγκρουση αυτή φέρνει Ευρώπη και ΝΑΤΟ πιο κοντά από ποτέ».
«Όχι μόνο το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο, δείτε τι γίνεται με τη Φινλανδία, δείτε τι γίνεται με τη Σουηδία, δείτε τι γίνεται με άλλες χώρες.
Παράγει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα απ' αυτό που ήθελε», τόνισε ο Biden στη συνέντευξή του.
«Αυτό που ξέρω είναι πως πρέπει να επιμείνουμε σ' αυτή την πορεία μαζί με τους υπόλοιπους συμμάχους μας», δήλωσε ο Biden.
«Στόχος μου ευθύς εξ αρχής ήταν να διασφαλίσω πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.
Κι αυτό γιατί πιστεύω ότι ένα ζήτημα που ο Putin πίστευε ότι θα μπορούσε να πετύχει, ήταν να διασπάσει το ΝΑΤΟ, δημιουργώντας ένα μεγάλο άνοιγμα για τον ίδιο, για να μπορέσει να περάσει μέσα από αυτό. Κι αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πραμένει στο Κίεβο ο Zelensky - Σταθήκαμε όρθιοι, ελέγχουμε το Κίεβο


Την ώρα που κλιμακώνονται οι μάχες του ουκρανικού με τον ρωσικό στρατό, πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, στο πιο πρόσφατο μήνυμά του μέσω Facebook αναφέρει πως «πολεμήσαμε με επιτυχία τις επιθέσεις του εχθρού», τονίζοντας πως «το Κίεβο και οι πόλεις κλειδιά ελέγχονται από τον στρατό μας»,.
«Σταθήκαμε όρθιοι και πολεμήσαμε με επιτυχία τις επιθέσεις του εχθρού.
Οι μάχες συνεχίζονται.
Σε πολλές πόλεις και περιοχές της πολιτείας μας.
Αλλά ξέρουμε ότι προστατεύουμε, - τη χώρα, τη γη, το μέλλον των παιδιών.
Το Κίεβο και οι βασικές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας.
Οι κατακτητές ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν εδώ μια μαριονέτα τους, όπως στο Ντονέτσκ.
Δεν το επιτρέψαμε»
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε αρνηθεί τη βοήθεια των ΗΠΑ για να εγκαταλείψει το Κίεβο, όπου συνεχίζεται η ρωσική επίθεση.
«Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα, θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος σε βίντεο έξω από το γραφείο του στην πρωτεύουσα, ξεκαθαρίζοντας πως θα παραμείνει στο Κίεβο.
zel2_1.JPG


Medvedev (Ρωσία): Θα φύγουμε όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο Putin - Οι κυρώσεις, λόγος διακοπής του διαλόγου για τη στρατηγική σταθερότητα ακόμη και των διπλωματικών σχέσεων με τη δύση

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρώην πρόεδρος Dmitri Medvedev είπε ότι οι κυρώσεις δεν θα αλλάξουν τίποτα, η επιχείρηση για την προστασία του Ντονμπάς θα ολοκληρωθεί, ενώ πιστεύει ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις μπορεί να είναι ο λόγος για την τελική αναθεώρηση των σχέσεων με τα κράτη που τις επέβαλαν.
"Οι κυρώσεις μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για μια τελική αναθεώρηση όλων των σχέσεων με εκείνα τα κράτη που τις επέβαλαν", έγραψε ο Medvedev στην επίσημη σελίδα του στο δίκτυο VKontakte (ρωσικό Facebook) το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου.
Σε μακροσκελή ανάρτησή του στο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως:
Η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί, μέχρι να επιτευχθούν τα αποτελέσματα (του σχεδίου) για τα οποία έχει μιλήσει ο Πρόεδρος της Ρωσίας.
Οι κυρώσεις μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική ευκαιρία για μια τελική αναθεώρηση όλων των σχέσεων με τα κράτη που τις έχουν επιβάλει. Συμπεριλαμβανομένης της διακοπής του διαλόγου για τη στρατηγική σταθερότητα. «Είναι δυνατόν, αρχικά, να εγκαταλείψουμε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης START-3, που συνήψα εγώ με τον B. Obama και επεκτάθηκε από τον V.V. Putin με τον σημερινό αρχηγό των Ηνωμένων Πολιτειών. Γιατί τώρα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, γίνεται να πέσουν υπογραφές υπό καθεστώς κυρώσεων; Είναι κάπως άβολο. Ναι, και οι διπλωματικές σχέσεις, κατ' αρχήν, δεν χρειάζονται ιδιαίτερα. Ήρθε η ώρα να κλείσουμε τις πρεσβείες με λουκέτα. Και οι επαφές να συνεχίζονται, κοιτάζοντας η μία την άλλη μόνο με κιάλια και από διόπτρες όπλων.
kiev_4.JPG

Έτοιμες να φυγαδεύσουν τον Zelensky οι ΗΠΑ - Ο Biden ενέκρινε τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας 350 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

Να βοηθήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο να εγκαταλείψει το Κίεβο είναι έτοιμες οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.
Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Washington Post ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν τον Zelensky να αποφύγει τη σύλληψη ή τη δολοφονία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Ωστόσο, αργά το βράδυ της Παρασκευής 25/2 ο Zelensky και άλλοι υψηλόβαθμοι ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν είχαν εγκαταλείψει το Κίεβο.
Στο μεταξύ, οδηγίες στο State Department να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden.
Σε σημείωμα προς τον υπουργό Εξωτερικών Α.Blinken, ο Biden δίνει οδηγίες για τη διάθεση 350 εκατ. δολαρίων μέσω του Νόμου για τη Διεθνή Βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Macron επιβεβαίωσε την στήριξη των συμμάχων και την αποστολή όπλων στον Zelensky

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε πως οι δυτικοί εταίροι του θα παραδώσουν νέα όπλα και εξοπλισμούς στην Ουκρανία έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις με πυραύλους κρουζ και πλήγματα από το πυροβολικό σε πολλές πόλεις, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κίεβο.
"Μια νέα μέρα άρχισε στο διπλωματικό μέτωπο, με μια συνομιλία με τον Emmanuel Macron.
Όπλα και εξοπλισμοί από τους εταίρους μας είναι καθ΄οδόν προς την Ουκρανία.
Ο αντιπολεμικός συνασπισμός λειτουργεί", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Borrell (ΕΕ): Η Ρωσία σχεδιάζει κατοχή της Ουκρανίας

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο Ρώσος Προέδρος Vladimir Putin στοχεύει στην κατοχή της Ουκρανίας.
Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι να καταστρέψει την ουκρανική δημοκρατία και να "εγκαταστήσει μια κυβέρνηση μαριονέτα στο Κίεβο".
Ο ίδιος έγραψε σχετικά το Σάββατο στη σελίδα του στο Twitter .
«Το μέγεθος της εισβολής δείχνει ότι η πρόθεση του [προέδρου Vladimir] Putin είναι να καταλάβει τη χώρα, να καταστρέψει τη δημοκρατία εκεί και να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση μαριονέτα στο Κίεβο», έγραψε ο Borrell στο μήνυμά του.
1_261.JPG

Τα μεγάλα μέτωπα στην Ουκρανία

Το μεγάλο μέτωπο είναι στο Κίεβο, όπου οι Ρώσοι επιχειρούν να μπουν στην πρωτεύουσα, να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια και να «συλλάβουν» τον Oυκρανό πρόεδρο Zelensky και την κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Ρωσικός πύραυλος φέρεται να χτύπησε περίπου δεκαόροφο κτήριο κατοικιών στο Κίεβο, κοντά στο δεύτερο αεροδρόμιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Οι εξωτερικοί τοίχοι πολλών διαμερισμάτων μοιάζουν κατεστραμμένοι, ενώ καπνοί έχουν σκεπάσει την περιοχή.
Στο σημείο βρίσκονται σωστικά συνεργεία, αν και η έκταση των απωλειών είναι άγνωστη.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Vitaliy Klitschko σε ανάρτησή του σήμερα το πρωί, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 6.00 το πρωί τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, είχαν τραυματιστεί.
Δεν είναι σαφές αν αναφερόταν μόνο σε αμάχους.
Ο Klitschko πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημαντική ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Κίεβο, αν και όπως είπε ομάδες δολιοφθορέων έχουν ενεργοποιηθεί.
Στο μεταξύ, κανέναν θάνατο δεν προκάλεσε ο πύραυλος που έπεσε σε μια πολυκατοικία στην ουκρανική πρωτεύουσα νωρίτερα σήμερα, δήλωσε ένας σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Anton Herashenko είπε επίσης πως η Ρωσία λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι δεν βομβαρδίζει πολιτικές υποδομές.
Όπως είπε, τουλάχιστον 40 τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν πληγεί και τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν πολιτικές εγκαταστάσεις.
Σχετική ανάρτηση έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba.
Το δεύτερο μέτωπο είναι στη Μαριούπολη, όπου βομβαρδίζονται συγκεκριμένοι στόχοι. Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως περιοχές κοντά στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη επλήγησαν από αέρος, με πυραύλους ρωσικούς πυραύλους κρουζ Kalibr να εκτοξεύονται εναντίον της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα.
Το τρίτο μέτωπο είναι στο Χάρκοβο, όπου, σύμφωνα με τις αναφορές, οι μάχες διεξάγονται σώμα με σώμα σε πολλά σημεία, ενώ στο Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν την πόλη και τα προάστιά της.
Η αντίσταση, ωστόσο, είναι μεγάλη.
Κίεβο.jpg

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την Μελιτόπολη

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Μελιτόπολη στη νοτιοανατολική ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, ανακοίνωσε το Σάββατο 26/2 το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ρωσία χρησιμοποίησε αεροπορικούς και εκτοξευόμενους από πλοία πυραύλους κρουζ για να εξαπολύσει πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ρωσικά στρατεύματα έπληξαν εκατοντάδες στόχους στρατιωτικών υποδομών και κατέστρεψαν αρκετά αεροσκάφη και δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα και οχήματα πυροβολικού.
it_1.JPG

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσική επίθεση στην περιοχή του Λβιβ

Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν μια ρωσική επίθεση στην περιοχή Λβιβ κοντά στην πόλη Μπρόντι στη δυτική Ουκρανία, ανέφερε ο δήμαρχος του Λβιβ στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram.
«Τρία ρωσικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν κοντά στο Μπρόντι στις 09:00. Περίπου 60 άνθρωποι», ανέφερε ο δήμαρχος Andriy Sadovyi και πρόσθεσε πως «οι (ουκρανικές) ένοπλες δυνάμεις αποκρούουν τον κατακτητή! Η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο».
dmytro.JPG

Μάχες κοντά στις πόλεις Χερσώνα, Μικολάιβ και Οδησσό

Μάχες διεξάγονται κοντά στις πόλεις της νότιας Ουκρανίας, -Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικολάιβ και Οδησσό- , όπως δήλωσε ένας σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.
"Σφοδρές μάχες σημειώνονται κοντά στη Μαριούπολη", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μικάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, ξεκαθαρίζοντας πως "δεν υπάρχει περίπτωση η Μαριούπολη να παραδοθεί ή να καταληφθεί".
Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι περιοχές κοντά στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη επλήγησαν από αέρος, με πυραύλους ρωσικούς πυραύλους κρουζ Kalibr να εκτοξεύονται εναντίον της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα.
Βομβαρδισμοί ακούστηκαν το πρωί του Σαββάτου 26/2 στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters, έπειτα από πληροφορίες για πυρά όπλων στην ίδια περιοχή.

Τουλάχιστον 198 Ουκρανοί είναι νεκροί

Νεκροί είναι τουλάχιστον 198 Ουκρανοί, ανάμεσα στους οποίους και τρία παιδιά, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Πρόσθεσε ότι 1.115 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων 33 παιδιών.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν αναφερόταν μόνο σε απώλειες αμάχων.
Την ίδια ώρα, η δημοτική αρχή της βορειοανατολικής πόλης Σούμι ανακοίνωσε πως διεξάγονται μάχες στους δρόμους της πόλης και κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.
6666.jpg

Νεκροί δύο Έλληνες και έξι τραυματίες στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά στην ανατ. Ουκρανία – Καταδικάζει το ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, Σάββατο 26/2, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο, Κυριακή 27/2 στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ'επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας.

Στην Πολωνία 100.000 Ουκρανοί

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα της Πολωνίας από την Ουκρανία από την Πέμπτη 24/2, οπότε και ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Paweł Szefernaker.
Ο Paweł Szefernaker στη διάρκεια συνέντευξης τύπου υπογράμμισε ότι από αυτούς, οι 9.000 Ουκρανοί πέρασαν τα σύνορα στις 7 το πρωί του Σαββάτου 26/2.
«Από τις 7 το πρωί, η ουκρανική πλευρά έχει κλείσει ένα μέρος των λωρίδων για τα οχήματα και επιτρέπει τη διέλευση πεζών»,πρόσθεσε και εκτίμησε πως «η ουρά στην ουκρανική πλευρά αναμένεται να μειωθεί».



Εικόνα από το Κίεβο τώρα


www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης