Διεθνή

Θετικά πρόσημα στη Wall με το βλέμμα στην Ουκρανία - Στο +2,1% o S&P 500, o Dow +2,4% - Κέρδη στην Ευρώπη, ο Dax +3,7%

Θετικά πρόσημα στη Wall με το βλέμμα στην Ουκρανία - Στο +2,1% o S&P 500, o Dow +2,4% - Κέρδη στην Ευρώπη, ο Dax +3,7%
Οι πιθανοί traders δικαιωμάτων προαίρεσης ξεκίνησαν τις ημερήσιες ανοικτές πωλήσεις, αντισταθμισμένες με short stock.
Σχετικά Άρθρα

Κέρδη σημειώνουν οι κυριότεροι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, μετά το roller coaster της συνεδρίασης της 24ης Φεβρουαρίου – η μεγαλύτερη ενδοημερήσια ανάκαμψη από τότε που η Fed «έσωσε τον κόσμο» τον Μάρτιο του 2020.
Καταλύτης για την ψυχραιμία της Wall  Street ήταν η απόφαση της FED να αναβάλει ή να μετριάσει, κατά τα φαινόμενα, τη νομισματική σύσφιξη, δηλαδή, τις αυξήσεις των επιτοκίων (οι αγορές προεξοφλούν αύξηση μέχρι 25 μ.β.), έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στο Ουκρανικό.
Θετικά επέδρασε και η μη αποκοπή της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT.
Ως αποτέλεσμα, οι traders πουλούσαν puts και αγόραζαν calls.
Η πράξη της πώλησης και της αγοράς calls δημιουργεί θετικά δέλτα για τους traders δικαιωμάτων προαίρεσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι έμποροι πρέπει να αγοράσουν μετοχές ως αντιστάθμιση.
Το πιο πιθανό λοιπόν είναι ότι οι traders μπήκαν την ημέρα Long σ' αυτά τα δικαιώματα πώλησης, και έτσι άρχισαν να πουλάνε θέσεις για να κλείσουν.
Αντίστοιχα, οι πιθανοί traders δικαιωμάτων προαίρεσης ξεκίνησαν τις ημερήσιες ανοικτές πωλήσεις, αντισταθμισμένες με short stock.
Ως εκ τούτου, καθώς τα puts πωλούνται/οι traders αγοράζουν πίσω αυτές τις πωλήσεις και αγοράζουν πίσω τους αντισταθμιστικούς κινδύνους short των μετοχών τους.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατατάσσουν πολλοί αναλυτές το ράλι της 24ης Φεβρουαρίου 2022 ως short covering.
Σε αυτό το πλαίσιο, o δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο 2,04%, στις 33.902 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύεται +2%, στις 4.370 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει αύξηση +1,33%, στις 13.652 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχωρεί στις 27 μονάδες  
ασφδσφαδασφδσφδφσδαφσδσφδαφσδασφαδ.JPG

Στις ταμπλό, η Etsy πραγματοποιεί ράλι 11% έπειτα από τα αποτελέσματα που δημοσίευσε και υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Αντίθετα, οι Beyond Meat υποχωρεί κατά 8% και η Foot Locker δέχεται σφυροκόπημα με θηριώδεις απώλειες που ξεπερνούν το 35%, αφότου απογοήτευσαν και οι δύο στα δικά τους αποτελέσματα.

Στα μάκρο της ημέρας, νέα άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2022 στις ΗΠΑ, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με δείκτη του υπουργείου Εμπορίου.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) ενισχύθηκε 6,1% σε ετήσια βάση.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1982.
Ο δομικός δείκτης (Core Inflation), ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κινήθηκε 5,2% υψηλότερα σε ετήσια βάση και 0,5% σε μηνιαία.
Μαζί με τις τιμές κινήθηκαν υψηλότερα και οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες πραγματοποίησαν άλμα 2,1% έναντι πρόβλεψης για κέρδη 1,5%.
Το προσωπικό εισόδημα παρέμεινε αμετάβλητο.
Την ίδια ώρα, οι παραγγελίες στα αμερικανικά εργοστάσια για αγαθά διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών κινήθηκαν υψηλότερα τον Ιανουάριο 2022.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Παρασκευή 25/02 ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σκαρφάλωσαν 1,6% τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας στα 277,5 δισ. δολάρια.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,8%.
Εξαιρουμένων των παραγγελιών στον τομέα των μεταφορών, οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά σημείωσαν άνοδο 0,7% τον περασμένο μήνα.
Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά παρέμεινε κοντά σε χαμηλό δέκα ετών καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 62,8 μονάδες από 61,7.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.
Ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών σκαρφάλωσε στις 59,4 μονάδες από 57,4 τον προηγούμενο μήνα.

Στα εμπορεύματα, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο.
Η τιμή του brent σημειώνει άνοδο 0,6% στα 93,4 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο σημειώνει κέρδη 0,15% στα 95,59 δολ. το βαρέλι.

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές, προς συνθηκολόγηση η Ουκρανία - O DAX +3,5%, η Μόσχα +20%

Τις εξελίξεις στην Ουκρανία παρακολουθούν οι αγορές, με τους δείκτες στην Ευρώπη να ανακάμπτουν παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από Wall Street και Ασία.
Εν τω μεταξύ, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία δεν φαίνονται ικανές να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς ο ενεργειακός τομέας παραμένει εκτός κάδρου, με αποτέλεσμα να ανακάμπτουν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο 3,67%, στις 14.567 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 3,97%, στις 7.489 μονάδες.
Στις 6.652 μονάδες με άνοδο 3,55% διαπραγματεύθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB παρουσίασε άνοδο 3,6% στις 25.573 μονάδες.
 δαφσφαδσδφασσδαφ.JPG
Το αλουμίνιο και το σιτάρι, που επίσης ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα, παρέμεναν μακριά από το χθεσινά τους ρεκόρ.
Το φυσικό αέριο στη βασική ευρωπαϊκή αγορά, την ολλανδική TTF, κινούνταν γύρω στα 113 ευρώ, ύστερα από την άνοδό του στα 143 ευρώ χθες.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι βασικές χώρες για τις προμήθειες πετρελαίου, αερίου, σιταριού και άλλων σημαντικών πρώτων υλών.
Ανακάμπτουν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών

Στο ταμπλό, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών ανακάμπτουν, αποτιμώντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες δεν φαίνοντια ικανές να προκαλέσουν προβλήματα στις αγορές.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας διαπραγματεύτηκε με άνοδο 1,3%, από το -8% της Πέμπτης.
Η διαπραγμάτευση για τις λεπτομέρειες ενός νέου πακέτου ευρωπαϊκών κυρώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονταν για την οριστικοποίηση του πιο πρόσφατου γύρου.
Σε γενικές γραμμές, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παγώσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο μπλοκ και θα σταματήσει την πρόσβαση των τραπεζών της στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές ως μέρος αυτού που ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell περιέγραψε ως «το πιο σκληρό πακέτο κυρώσεων που έχουμε εφαρμόσει ποτέ».
«Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις, που στοχεύουν το 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς και βασικών κρατικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Ανακάμπτει +20% το χρηματιστήριο της Μόσχας

Ανακάμπτει το ρούβλι από τα ιστορικά χαμηλά που σημείωσε την Πέμπτη, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημειώνουν ραγδαία ανάκαμψη, μετά τη μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών.
Κανένα ρωσικό περιουσιακό στοιχείο δεν έμεινε αλώβητο από το sell off της Πέμπτης.
Οι μάχες συνεχίστηκαν την Παρασκευή.
Το ρούβλι σημείωσε άνοδο 2,3% έναντι του δολαρίου στις 83,30 μονάδες, από το ιστορικό χαμηλό των 89,60.
Έναντι του ευρώ, το ρούβλι σταθεροποιήθηκε με άνοδο 2,3% και διαπραγματεύθηκε στις 93,49 μονάδες, από το ιστορικό χαμηλό των 101,03 στη διατραπεζική αγορά την Πέμπτη.
Ο δείκτης MOEX σε ρούβλι ενισχύθηκε 20% στις 2.470 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης