Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης λόγω των απαγορεύσεων στις εξαγωγές λιπασμάτων από Ρωσία, Λευκορωσία

Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης λόγω των απαγορεύσεων στις εξαγωγές λιπασμάτων από Ρωσία, Λευκορωσία
Επισιτιστική κρίση κινδεύουν τα προκαλέσουν τα προσωρινά μέτρα απαγόρευσης εξαγωγών λιπασμάτων απο Ρωσία και Λευκορωσία
Σχετικά Άρθρα

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι ο κόσμος βαδίζει προς μια εκρηκτική αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού τροφίμων, καθώς στην αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες των σιτηρών και άλλων βασικών τροφίμων που προκαλεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, αυξάνοντας τις τιμές τους, προστίθεται η απειλή των κυρώσεων που επίσης αναμένεται να διαταράξουν την προσφορά αλλά και των προσωρινών (που μπορεί να πάρουν όμως μονιμότερο χαρακτήρα) απαγορεύσεων εξαγωγών σημαντικών λιπασμάτων, που αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω τις ήδη υψηλές τιμές τους.
Η Ρωσία παράγει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας προσφοράς της νιτρικής αμμωνίας και από τις 2 Φεβρουαρίου έχει απαγορεύσει εντελώς τις εξαγωγές νιτρικής αμμωνίας για δύο μήνες.
Σύμφωνα με το σχετικό προεδρικό διάταγμα που μετέδωσε το πρακτορείο Tass, η απαγόρευση των εξαγωγών νιτρικής αμμωνίας από τη Ρωσία ήταν ένα προσωρινό μέτρο διάρκειας δύο μηνών, με στόχο την αναπλήρωση των ρωσικών αποθεμάτων. Η πρόβλεψη επισήμως είναι ότι οι εξαγωγές νιτρικής αμμωνίας θα επαναληφθούν από τις 2 Απριλίου, όταν οι ρωσικές εταιρείες θα έχουν προμηθευτεί όση νιτρική αμμωνία χρειάζονται.
Γιατί είναι θέμα συζήτησης αυτό; Γιατί αν η Ρωσία αποφασίσει ξαφνικά να μην απελευθερώσει τις εξαγωγές νιτρικής αμμωνίας στις 2 Απριλίου – για να απαντήσει στις κυρώσεις της Δύσης που επιδιώκουν να πλήξουν το ρωσικό εμπόριο – οι ήδη καλπάζουσες διεθνείς τιμές των τροφίμων θα ανέβουν κι άλλο.
Συν τοις άλλοις πριν δυο εβδομάδες η Λευκορωσία είχε απαγορεύσει το διακομεταμιστικό εμπόριο παραγώγων πετρελαίου και λιπασμάτων μέσω της Λιθουανίας.
Η Λευκορωσία απαγόρευσε τη διέλευση πετρελαίου και χημικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων, μέσα από το έδαφος της Λιθουανίας ως απάντηση στην απόφαση της Λιθουανίας να σταματήσει τη μεταφορά των ποτάσας από τη Λευκορωσία προς την Ευρώπη μέσω των εδαφών της.
Όπως ανέφερε το αρμόδιο Υπουργείο της Λευκορωσίας, η απαγόρευση του διακομεταμιστικού εμπορίου παραγώγων πετρελαίου, χημικών και λιπασμάτων, μέσω της Λιθουανίας, αφορά προϊόντα που ανέρχονται σε 1,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως και η αξία τους ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν είναι απολύτως σίγουρο ότι θα ανέβουν περαιτέρω οι τιμές των τροφίμων, εκ των οποίων πολλά βρίσκονται ήδη σε υψηλά 10 ετών, δημιουργώντας κίνδυνο για μια πραγματική επισιτιστική κρίση.
Και όταν οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν τόσο ψηλά ώστε να ξεπερνούν το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος, συχνά έχουμε αναταραχές, εμφύλιες συγκρούσεις, ακόμη και επαναστάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης