Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Γιατί εισέβαλα στην Ουκρανία - Δριμύ κατηγορώ προς τις ΗΠΑ και τη Δύση

Putin: Γιατί εισέβαλα στην Ουκρανία - Δριμύ κατηγορώ προς τις ΗΠΑ και τη Δύση
Όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν, υπόκεινται στην τακτική των όπλων, είπε o Putin

Από την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς έως τους βομβαρδισμούς στο Βελιγράδι το 1999 και την εισβολή στο Ιράκ, στο σημερινό του διάγγελμα, ο Πούτιν εξαπολύει δριμύ κατηγορώ προς τις ΗΠΑ και τη Δύση, μιλώντας για «αυτοκρατορία ψεμάτων», προκειμένου να δικαιολογήσει την εισβολή. Ταυτόχρονα, απειλεί με πρωτόγνωρες συνέπειες όποιον ανακατευτεί στην Ουκρανία ή επιτεθεί στη Ρωσία, κάνοντας μνεία και στην πυρηνική ισχύ της.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα τώρα να πω κάτι πολύ σημαντικό για όσους μπορεί να μπουν στον πειρασμό να παρέμβουν σε αυτές τις εξελίξεις από το εξωτερικό. Ανεξάρτητα από το ποιος προσπαθεί να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο μας ή πολύ περισσότερο να δημιουργήσει απειλές για τη χώρα και τον λαό μας, πρέπει να γνωρίζει ότι η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως και οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχει δει ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία. Όπως και να εξελιχθούν τα γεγονότα, είμαστε έτοιμοι. Έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες αποφάσεις ως προς αυτό. Ελπίζω να ακουστούν τα λόγια μου».
Σε αυτή την επίσημη απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του, από το Κρεμλίνο, μιλάει επίσης για στόχο αποστρατικοποίησης και «αποναζιστοποίησης» της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να θέσει υπό ρωσική κατοχή τη χώρα (σ.σ. εξαιρουμένων προφανώς των περιοχών που διεκδικούν οι αυτονομιστές τους οποίους αναγνώρισε), ενώ πολλές είναι οι αναφορές στην εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στην εχθρική και αλαζονική στάση των Δυτικών απέναντι στη Ρωσία, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
Δεδομένου ότι το διάγγελμα ήταν μακροσκελές, προκειμένου να διευκολύνουμε τον αναγνώστη έχουμε σημειώσει με bold τα σημεία που θεωρήσαμε πιο σημαντικά.
Σημεία που πέραν της επιχειρηματολογίας του Πούτιν, ίσως αναδεικνύουν πως η δική του αντίληψη και ερμηνεία για τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο και τη θέση της Ρωσίας, οδήγησαν τελικά στην πραγματοποίηση της πρώτης μεγάλης χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης, σε καθαρά ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου:

Πολίτες της Ρωσίας φίλοι μου,
Θεωρώ απαραίτητο σήμερα να μιλήσω ξανά για τα τραγικά γεγονότα στο Donbass και τις βασικές πτυχές της διασφάλισης της ασφάλειας της Ρωσίας.
Θα ξεκινήσω με αυτό που είπα στην ομιλία μου στις 21 Φεβρουαρίου 2022. Μίλησα για τις μεγαλύτερες ανησυχίες και προβληματισμούς μας και για τις θεμελιώδεις απειλές που οι ανεύθυνοι δυτικοί πολιτικοί δημιουργούσαν στη Ρωσία με συνέπεια, χρόνο με τον χρόνο. Αναφέρομαι στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, το οποίο μετακινεί τη στρατιωτική του υποδομή όλο και πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 30 χρόνια προσπαθούμε υπομονετικά να καταλήξουμε σε συμφωνία με τις κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ αναφορικά με τις αρχές της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας στην Ευρώπη. Ως απάντηση στις προτάσεις μας, αντιμετωπίζαμε πάντα είτε κυνική εξαπάτηση και ψέματα είτε προσπάθειες πίεσης και εκβιασμού, ενώ η βορειοατλαντική συμμαχία συνέχισε να επεκτείνεται παρά τις διαμαρτυρίες και τις ανησυχίες μας. Η στρατιωτική της μηχανή κινείται και, όπως είπα, πλησιάζει στα σύνορά μας.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Από πού προέκυψε αυτός ο αυθάδης τρόπος να μιλούν ως να έχουν το αλάθητο; Ποια είναι η εξήγηση αυτής της περιφρονητικής στάσης προς τα συμφέροντα και τα απολύτως θεμιτά αιτήματά μας;
Η απάντηση είναι απλή. Όλα είναι ξεκάθαρα και προφανή. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Σοβιετική Ένωση έγινε πιο αδύναμη και στη συνέχεια διαλύθηκε. Αυτή η εμπειρία πρέπει να μας χρησιμεύσει ως καλό μάθημα, γιατί μας έδειξε ότι η παράλυση της δύναμης και της θέλησης είναι το πρώτο βήμα προς την πλήρη υποβάθμιση και λήθη. Χάσαμε την αυτοπεποίθησή μας μόνο για μια στιγμή, αλλά ήταν αρκετή για να διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο.
Ως αποτέλεσμα, οι παλιές συνθήκες και συμφωνίες δεν είναι πλέον αποτελεσματικές. Οι παρακλήσεις και τα αιτήματα δεν βοηθούν. Οτιδήποτε δεν ταιριάζει στο κυρίαρχο καθεστώς, στις ισχυρές εξουσίες, καταγγέλλεται ως αρχαϊκό, παρωχημένο και άχρηστο. Ταυτόχρονα, ό,τι θεωρεί χρήσιμο παρουσιάζεται ως η απόλυτη αλήθεια και επιβάλλεται σε άλλους ανεξαρτήτως κόστους, καταχρηστικά και με κάθε διαθέσιμο μέσο. Όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν, υπόκεινται στην τακτική των όπλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης