Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζει ξανά κατεύθυνση η Fed: Προς αναβολή η νομισματική σύσφιξη λόγω της κρίσης στην Ουκρανία

Αλλάζει ξανά κατεύθυνση η Fed: Προς αναβολή η νομισματική σύσφιξη λόγω της κρίσης στην Ουκρανία
Οι επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης στην Ουκρανία για τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές στις ΗΠΑ είναι προς εξέταση

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserves την Πέμπτη 24/2 άρχισαν να συσκέπτονται για το πώς η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την οικονομία και την προγραμματισμένη στροφή τους σε αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, με επενδυτές και ορισμένους αξιωματούχους να προτείνουν επιβράδυνση του προαναγγελθέντος γύρου αυξήσεων σε ό,τι αφορά τα επιτόκια.
Οι ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και εμπορεύματα καθώς επίσης και ένα πιθανό πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη είναι σαφείς κίνδυνοι, είπαν οι αναλυτές, ενώ ένας διοικητής της Fed είπε ότι τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επερχόμενες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας.
«Οι επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης στην Ουκρανία για τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές στις ΗΠΑ είναι προς εξέταση, ώστε να εξευρεθεί το κατάλληλο timing για την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester. 
Ο πρόεδρος της Fed του Richmond Thomas Barkin είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι απαραίτητες, ωστόσο χαρακτήρισε την ρωσική εισβολή «ανησυχητικό» γεγονός, που θα αναγκάσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σκεφτούν τι θα μπορούσε να συμβεί.
Οι κίνδυνοι είναι τόσο προφανείς όσο οι υψηλές τιμές στο πετρέλαιο, που επιβαρύνoυν τις καταναλωτικές δαπάνες και αυξάνουν τον πληθωρισμό.
«Η υποκείμενη ζήτηση είναι ισχυρή.
Η αγορά εργασίας δεν έχει πολλά περιθώρια.
Ο πληθωρισμός είναι υψηλός και διευρύνεται» είπε ο Barkin, περιγράφοντας τη βασική περίπτωση των αυξήσεων των επιτοκίων.
Yπενθυμίζεται ότι η Fed σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια από τον Μάρτιο, καθώς μάχεται τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει σε ιστορικά υψηλά. 
Αν μη τι άλλο, η πολιτική της Fed έχει αρχίσει να περιπλέκεται και υπεύθυνος για αυτό δεν είναι άλλος από τον απρόβλεπτο Ρώσο πρόεδρο Putin και οι αποφάσεις τις οποίες παίρνει.
Εξαπολύοντας επίθεση στη γειτονική της Ρωσίας Ουκρανία, εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο αμερικανικό αργό ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014 ενώ οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν περισσότερο από 2% με το άνοιγμα στη Wall Street.
Πλέον, υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η αγορά αποκλείει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης αύξησης των επιτοκίων πέραν της μισής ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο. 

Μνήμες

Όμως τα γεγονότα που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας έδωσαν στην κεντρική τράπεζα μια απροσδόκητη νέα δυναμική – ξύπνησαν μνήμες από τους κραδασμούς στην τιμή του πετρελαίου τη δεκαετία του 1970, που επίσης οφείλονταν σε γεωπολιτικές συγκρούσεις.
Τότε, η κρίση είχε πηγή τη Μέση Ανατολή, με την οικονομία των ΗΠΑ να εξαρτιέται πολύ περισσότερο από την εισαγόμενη ενέργεια.
Πλέον, ο κλάδος στις ΗΠΑ είναι πολύ λιγότερο ενεργειακά αποδοτικός, ωστόσο οι αξιωματούχοι της Fed είχαν αρχίσει να σκέφτονται τις συνέπειες ενός γεγονότος που μπορεί να επιβράδυνε την ανάπτυξη και να αύξανε τον πληθωρισμό.
«Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις τόσο στην Ατλάντα όσο και σε ολόκληρο το σύστημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για να αξιολογήσουμε τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic. 
Οι αξιωματούχοι της Fed μπορούν τώρα να πάρουν αποφάσεις πιο προσεκτικά μέχρι να γίνει σαφέστερο το εύρος των συνεπειών των ενεργειών της Ρωσίας και ο τρόπος με τον οποίο θα επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την ευρύτερη οικονομία.
«Πιστεύουμε ότι πιθανότατα τώρα έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο όπου αυτή είναι μια κατάσταση που θα μπορούσε να αρχίσει να έχει επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη... γνωρίζουμε ότι επηρεάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές» δήλωσε η Jennifer McKeown, επικεφαλής της Υπηρεσίας Global Economics της Capital Economics. 
«Η Fed είναι απίθανο να εκτροχιάσει τα σχέδια σύσφιξης, αλλά «οι κεντρικές τράπεζες είναι πιο πιθανό τώρα να αρχίσουν να επανεξετάζουν τη στάση τους και να ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της όποιας απόφασης».
Ο άμεσος οικονομικός κίνδυνος φαίνεται μεγαλύτερος για την Ευρώπη από ό,τι για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Στο πλαίσιο των ήδη σημαντικών διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού και στις τιμές της ενέργειας, αυτό θα... περιπλέξει την πολιτική απάντηση των κεντρικών τραπεζών», έγραψαν αναλυτές της TD Securities.
«Η Fed και οι ΗΠΑ μπορεί να απομακρυνθούν από το χρονοδιάγραμμά τους, με τις αυξήσεις επιτοκίων να μην μετατοπίζονται πάνω από 25 μ.β.».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης