Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην Ουκρανία, 57 νεκροί και 169 τραυματίες - Χιλιάδες πολίτες διανυκτερεύουν στο μετρό

Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην Ουκρανία, 57 νεκροί και 169 τραυματίες -  Χιλιάδες πολίτες διανυκτερεύουν στο μετρό
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ
Σχετικά Άρθρα

Σχεδόν ανήμπορη να αντιδράσει στην πράξη και επί της ουσίας παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή.
Επιβεβαιώνοντας τις προειδοποιήσεις και τις ανησυχίες της Δύσης, η Ρωσία έχει εισβάλει μαζικά στην Ουκρανία από διάφορες κατευθύνσεις, καθώς πέρα από τη στρατιωτική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, επιχειρήσεις γίνονται τόσο στο Κίεβο όσο και στα κεντρικά και νότια της χώρας, όπως στην Οδησσό και στη Μαριούπολη, όπου αναφέρεται η δράση αποβατικών δυνάμεων. 
H Ρωσία απέκτησε τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας πυρηνικού σταθμού στο Τσέρνομπιλ, επιτρέποντας έτσι στον Πούτιν να ζητήσει από το Κίεβο να παραδοθεί.
Multiple reports the #Chernobyl Nuclear Power Plant has been captured by Russian forces.#ukraine #war#UkraineInvasion
pic.twitter.com/53lLBt5EEr

 

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη πατήσει πόδι στα ανατολικά, σε Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ (με τη συνδρομή των περίπου 15.000 φιλορώσων αυτονομιστών) και στα νότια, σε Μαριούπολη και Χερσώνα. Πολύ μεγάλες εκρήξεις και ρωσικά «χτυπήματα» έχουν καταγραφεί, στο Μπρόβαρι, στην Οδησσό, στο Λβιβ, στο Ιβάνο Φράνκιβεσκ, στη Ζαπορίζια, στη Μελιτόπολη και στο Ντνίπρο.
bbc3
Παράλληλα, τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται μια ανάσα από το Κίεβο, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στόχος της επίθεσης θα είναι τα κυβερνητικά κτήρια προκειμένου να επιτευχθεί ο απώτερος σκοπός της Μόσχας, που, από ό,τι φαίνεται δεν είναι άλλος, από την ανατροπή της σημερινής ουκρανικής κυβέρνησης.

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι οι νεκροί της πρώτης ημέρας ανέρχονταν σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, επικαλούμενο τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες αφήνουν τις θέσεις και τα όπλα τους, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky απηύθυνε δραματική έκκληση στους Ουκρανούς πολίτες, υποστηρίζοντας πως ο ουκρανικός στρατός έχει υποστεί μεγάλες απώλειες που θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες.

Russian Mi8 Helicopters invading the Kyiv region of #Ukraine from the border of Belarus. #Russia #UkraineRussiaConflict pic.twitter.com/83g8nH7eKw

 

 

Μάχη για το Κίεβο


Αυτή τη στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεση προς το Κίεβο.
Ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη σκληρές μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου του Γκοστομέλ.
Δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε την παρουσία αρκετών ελικοπτέρων, χωρίς να αναγνωρίσει την ταυτότητά τους, να πετούν ομαδικά σε χαμηλό ύψος στα προάστια.
Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αυτή η ομαδική πτήση είχε ξεκινήσει από τη γειτονική Λευκορωσία.

Η Ρωσία κατέλαβε αεροδρόμιο κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodimir Zelenskiy δήλωσε ότι η Ρωσία κατέλαβε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.
Πρόκειται, πιθανότατα, για το αεροδρόμιο Anthonov (γνωστό και ως Hostomel) που βρίσκεται πολύ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα και το οποίο ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν από το μεσημέρι της Πέμπτης.
Άγνωστα παραμένουν, ωστόσο, τα σχέδια αναφορικά με τον ουκρανό πρόεδρο Volodimir Zelenskiy και αν επρόκειτο να τον συλλάβουν καταλαμβάνοντας το Κίεβο.
Όπως μεταδίδει o δημοσιογράφος Christopher Miller, ανταποκριτής στο Buzzfeed News στο Twitter, μεγάλος αριθμός από ρωσικά Mi-8 συμμετείχαν στην επιχείρηση με στόχο τον ζωτικής σημασίας αερολιμένα.
Παράλληλα, ολοσχερώς καταστράφηκε η ουκρανική αεροπορική βάση στη Μαριούπολη από επίθεση ρωσικών πυραύλων. 
Ενδεχόμενη κατάληψή της Μαριούπολης θα επέτρεπε στη Μόσχα να συνδέσει την Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει, με τα εδάφη των θυλάκων των αυτονομιστών και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, αυξάνοντας τις οικονομικές πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση. 
Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, πηγή κοντά στην κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Volodimir Zelensky, σύμφωνα με το Newsweek η οποία επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί, συμφώνησε με την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι το Κίεβο θα μπορούσε να περικυκλωθεί εντός 96 ωρών.
Διπλωματικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος επίσης δεν θέλησε να κατονομαστεί καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημόσια για το θέμα, είπε στο Newsweek για την αξιολόγηση των ΗΠΑ πως «η προσωπική μου άποψη: δυστυχώς, ακούγεται μάλλον πιστευτό.
Ωστόσο, νομίζω τώρα οι πρώτες 24 ώρες είναι οι πιο κρίσιμες».

Χιλιάδες πολίτες θα διανυκτερεύσουν σε σταθμούς του μετρό

Από το πρωί της Πέμπτης οπότε και η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας αφού πρόλαβαν να βάλουν σε βαλίτσες όσα υπάρχοντα μπορούσαν, κατευθύνθηκαν με προορισμό τους σταθμούς του μετρό θέλοντας να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς.
Εικόνες και βίντεο που απεικοινίζουν δεκάδες πολίτες στις αποβάθρες και τους διαδρόμους των σταθμών του μετρό κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από τα social media.
Όλοι τους ετοιμάζονται να περάσουν ένα από τα δυσκολότερα βράδια της ζωής τους ενώ είναι τα «τύμπανα πολέμου» δημιουργούν ένα γενικευμένο κλίμα τρόμου.

 

Σχεδόν 100.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί επέλεξαν να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, κυρίως στη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Την ίδια ώρα, σχεδόν 100.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους και ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους.
Η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δήλωσε ότι τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από αναφορές των εθνικών αρχών, του προσωπικού της UNHCR και συνεργαζόμενων υπηρεσιών.
«Είναι ένας κατά προσέγγιση αριθμός», είπε στο Reuters.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης